Zilele europene de acțiune ale campaniei Good Food Good Farming – un rezumat al celor întâmplate pe parcursul lunii octombrie

Societatea civilă și organizațiile agricole au organizat 87 de evenimente și proteste în 16 țări europene pentru a sprijini tranziția către o hrană bună și către practici agricole durabile

Pentru al treilea an consecutiv, Slow Food Europe s-a alăturat Zilelor europene de acțiune ale campaniei Good Food Good Farming (hrană bună, agricultură bună) pe întreaga durată a lunii octombrie. Cu această ocazie, rețelele Slow Food au organizat 15 evenimente în mai multe țări europene, pentru promovarea agrobiodiversității și pentru a discuta practicile agricole și alimentare favorabile mediului și climei. În pofida restricțiilor impuse de COVID-19, harta activităților din acest an include o gamă largă și diversificată de proteste de stradă, vizite în ferme și conferințe online, organizate de o serie de organizații.

Rețelele Slow Food au organizat mai multe activități semnificative pentru a aminti factorilor de decizie din UE importanța agrobiodiversității, a lanțurilor scurte de aprovizionare și a piețelor locale, a bunăstării animalelor și a practicilor durabile în domeniul creșterii animalelor, a incluziunii sociale și a educației alimentare.

De exemplu:

  • în Letonia (Straupe) au fost organizate două „Dezbateri în piață” privind diversitatea biologică a legumelor și importanța salvării albinelor și fermierilor.
  • în Bulgaria (Bela Rechka) și Croația, evenimentele au fost dedicate recoltării produselor sezoniere de toamnă, precum măslinele și alte recolte.
  • în Franța (Paris) magazinele de specialitate Terroirs d’Avenir și-au deschis porțile timp de o săptămână pentru a promova brânzeturile Slow Food Presidia și Ark of Taste din Franța și din alte țări europene și pentru a educa consumatorii cu privire la importanța protejării speciilor, practicilor și cunoștințelor cu risc de dispariție.
  • în Germania, rețeaua Slow Food a organizat o conferință despre biodiversitatea culturală și, cu această ocazie, a organizat o acțiune foto menită să influențeze votul PAC.
  • România, Turda, a fost scena evenimentelor dedicate unei game largi de subiecte precum risipa alimentară, educația alimentară în școli și promovarea soiurilor locale de fructe și legume.

Alte evenimente Slow Food au avut loc în Austria (Slow Food Styria), Grecia (Slow Food Aegina), Slovacia (Slow Food Tatry). Toate acțiunile au implicat dezbateri, discuții, schimburi și acțiuni educative cu privire la evoluția actuală a politicilor agricole comune.

În pofida succesului campaniei Good Food Good Farming, care arată clar modul în care societatea civilă este în favoarea unei PAC durabile și ecologice, votul final pentru politica agricolă comună de săptămâna trecută a reprezentat un moment critic pentru viitorul agriculturii în Uniunea Europeană. Propunerea de integrare a obiectivelor UE din Pactul verde în PAC, precum și articolul care definește obiective clare de reducere a emisiilor pentru sectorul agricol au fost respinse de majoritatea Parlamentului European, demonstrând o ambiție scăzută de protejare a mediului atunci când vine vorba de stabilirea unor obiective clare și obligatorii. Mai mult, modificările aprobate prin acordul dintre S&D, PPE și Renew au șters orice relație consecventă între politica agricolă europeană și Pactul verde, punând o piatră de mormânt peste începutul unei tranziții ecologice reale în sectorul agricol și zootehnic în Europa.

“Votul Parlamentului European este o palmă în fața biodiversității, a climei și a agroecologiei”, spune Marta Messa, director Slow Food Europe. „Acum, textul final va fi negociat între Parlament, Comisie și Consiliul Uniunii Europene. Sperăm că aceste negocieri vor avea ca rezultat același nivel de ambiție ca și cel al strategiilor Farm to Fork și Biodiversitate. În caz contrar, solicităm retragerea propunere PAC. Ambițiile mai mici ar compromite și mai mult bunăstarea ecosistemelor și a societății noastre, lucru pe care nu ni-l mai putem permite”.

 

Pentru informații detaliate vă rugăm să contactați:

Biroul de Presă Slow Food
[email protected]
Paola Nano (+39 329 8321285) – Gioia Baggio (+39 349 9549799)

 

Slow Food reprezintă o rețea mondială de comunități locale, înființată în anul 1989, pentru a preveni dispariţia hranei locale şi a produselor tradiţionale și pentru a contracara răspândirea restaurantelor fast food. Încă de la înființare, Slow Food s-a dezvoltat ca o organizație globală ce implică milioane de persoane din peste 160 de țări, ce depun eforturi pentru a se asigura că toată lumea are acces la o hrană bună, curată și echitabilă. Slow Food reprezintă organizația coordonatoare, sub egida căreia se desfășoară întreaga mișcare.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno