Voljeti zemlju – To je tema sljedećeg događaja Terra Madre Salone del Gusto

 

Događaj u srcu Torina od 22 do 26 rujna 2016

“Voljeti zemlju je tema odabrana za događaj Terra Madre Salone del Gusto 2016.” Serena Milano, generalni tajnik Fondacije Slow Food za Bioraznolikost, kaže: “Čuvanje okoliša i planete u kojoj živimo mora biti odlika ovog povijesnog trenutka, mora biti imperativ za sve one koji se bave hranom. Želimo otkriti zadovoljstvo u brizi o zemlji zajedno s proizvođačima, odgojiteljima, kuharima, akademicima, poljoprivrednicima, Zajednicom hrane i posebice građanima i obiteljima. Zato će biti organizirane radionice, konferencije, edukativni obilasci i degustacije.”

Međunarodni događaj koji okuplja u Torinu najbolje i najkvalitetnije obrtničke proizvode se razvija u tri smjera i omogućuje da sudionici otkriju: kako postati poljoprivrednik, kako postati ko-proizvođač, kako uzgajati povrtnjak.

Kako postati poljoprivrednik.  Presìdi Slow Food, konkretni projekti koji obuhvaćaju zajednice poljoprivrednika, pastira, ribara i podržavaju visokokvalitetnu proizvodnju, dolaze iz cijelog svijeta i bit će lijepi primjer za sve. U svrhu davanja primjera: Don čaj iz Južne Koreje; Taliouine šafran iz Maroka;  Tailin panela iz Perua. 5000 Terra Madre delegata iz 160 Zemalja će podijeliti savjete i iskustva s posjetiteljima. Tržnica je mjesto susreta s proizvođačima koji slijede načela i Slow Food filozofiju. Posjetitelji također mogu dobiti praktične informacije za pokretanje vlastitog poljoprivrednog gospodarstva.

Kako postati ko-proizvođači. Jesti hranu je prvi poljoprivredni čin a da bi ste se pretvorili iz potrošača u svjesne ko-proizvođače neophodno je poznavati tehnike proizvodnje i prerade. Tematski i interaktivni obilasci, konferencije, Radionice Zemlje i Okusa su posvećene glavnim kampanjama Slow Food-a: Slow Meat, za odgovorno i održivo konzumiranje mesa; Slow Fish, s ciljem podizanja svijesti o bogatstvu i složenosti svijeta ribolova; Slow Beans, za približavanje publici mnogih prehrambenih svojstava mahunarki – kojima je FAO posvetio 2016 godinu kao Međunarodnu godinu mahunarki. Također se naglašava uloga pčela za zaštitu biološke raznolikosti i važnost pojedinih održivih oblika marketinga, kao što su grupe za solidarnu kupnju i seljačke tržnice.

Kako uzgajati povrtnjak. Da biste shvatili kako voljeti zemlju, najbolji je način upoznati je izbliza i obrađivati je. Aktivnosti Slow Food Edukacije tijekom događaja Terra Madre Salone del Gusto daju ideje i rješenja za Spori (Slow) povrtnjak. Organiziraju se radionice za škole i obitelji da bi naučili kako napraviti kompost, odabrali sezonsko povrće, brinuli se o sjemenu. To je poziv da se uzgaja u različitim kontekstima: u zemlji, u loncima, na balkonu, u vrtu, na selu i u gradu.

Događaj Terra Madre Salone del Gusto – organiziran od strane Slow Food-a zajedno s Regijom Piemonte i Gradom Torino – ove godine ima sasvim nov program. Po prvi put, događaj uključuje i neke znamenitosti grada.  U Parco del Valentino će se smjestiti Tržnica,  u Borgo Medievale  će se održavati sastanci za obrazovanje odraslih i djece, u Castello del Valentino susreti izaslanika mreže Terra Madre. Konferencije su u Teatro Carignano, Laboratoriji Okusa u Circolo dei Lettori i u Mole Antonelliana (Museo del Cinema). Osim toga, događaj se odvija i u drugim prostorima: Museo Egizio, Venaria Reale, Castello di Racconigi i Palazzo Reale.

Za više informacija obratite se Uredu za tisak organizacije Slow Food Internazionale:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Ester Clementino, [email protected]

Giulia Capaldi, [email protected]

Prvi puta organiziran 1996. godine, Salone Internazionale del Gusto (Međunarodni Salon Ukusa) predstavlja jedan od najvažnijih svjetskih događaja namijenjenih malim proizvođačima hrane i vina, te priliku za razmjenu iskustava za proizvođače i ujedinjene proizvođače iz cijelog sveta.

Posljednje izdanje, održano na prostorima Lingotto Fiere u gradu Torino u listopadu 2014. godine, privuklo je okvirno 220 000 posjetitelja iz više od 60 zemalja širom svijeta; sudjelovalo je 3000 delegata organizacije Terra Madre iz otprilike 160 zemalja, uređen je veliki trgovački prostor s više od 1200 izlagača iz 100 zemalja, među njima 300 proizvođača Institucija Slow Food  i 400 zajednica povezanih s hranom organizacije Terra Madre podijeljenih prema zemljopisnim područjima.

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 158 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2000 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno