Vin de Rosa: novi hrvatski Slow Food prezidij predstavljen na Sajmu Sana Slow Wine

Novi hrvatski prezidij Presidium Vin de Rosa – službeno je predstavljen na Sajmu Sana Slow Wine, međunarodnom događaju posvećenom dobrom, čistom i pravičnom vinu. Sajam, koji je i prvi međunarodni susret Slow Wine koalicije, odvija se u Bolonji (Italija) do 29. ožujka. Vin de Rosa treći je hrvatski prezidij, a drugi povezan s vinom i sortama grožđa. Prvi je prezidij Pelješkog varenika, visoko koncentriranog sirupa od mošta plavca malog. 

Vin de Rosa ima svoje podrijetlo u staroj tradiciji gradića Vodnjana, u Istarskoj županiji. Spravlja se od sušenog i prešanog grožđa sorti istarske malvazije te roze, bijelog ili žutog muškata, od pojedinačnih sorti ili kao kupaža. Krajnji rezultat slatko je vino aroma ruže, odakle i samo ime. Vino posjeduje starinsku, oranž bakrenu boju, mekan okus i elegantno tijelo koje nudi izvrsnu ravnotežu kiselosti, alkohola i šećera. No tradicijski pripremljenom Vin de Rosa ipak prijeti nestanak. U prošlosti je gotovo svaka obitelj u Vodnjanu uzgajala svoje grožđe, no današnje generacije napuštaju ove predjele i sele se u veće gradove, što dovodi do gubljenja vinske tradicije.

 

„Ponosni smo na ovaj prezidij koji slavi vino spravljeno od našeg najboljeg grožđa i iznova nas povezuje s našom zemljom i tradicijom“, kaže Dino Babić, koordinator prezidija. „Obično otvaramo bocu Vin de Rosa kada slavimo nešto važno: rođenje djeteta, vjenčanje ili za Božić. Utemeljenje novog prezidija zbilja je prilika da nazdravimo s naboljom bocom koju imamo! I željeli bismo nazdraviti posvećenosti i zalaganju Slow Food zajednice Vodnjana koja je omogućila njegov osnutak.”

Kako se proizvodi

Kako bi se proizvelo Vin de Rosa biraju se najzreliji i najzdraviji grozdovi koji se polažu  na poslužavnike, a zatim na prostirke na kojima se tri mjeseca suše u dobro prozračenim prostorima. Kada grozdovi izgube polovicu svoje težine, grožđe se preša u stucolo. Grožđani sok se zatim pohranjuje u demižane kako bi se u procesu spore fermentacije izvukli estrakti i arome vina. Nakon godinu dana vino se filtrira i sprema u boce, u kojima nastavlja sazrijevati. Prvi pisani trag o Vin de Rosa datira iz polovice XIX. stoljeća. U njemu se naglašava njegova važnost u svetkovinama te životu pojedinaca i lokalne zajednice.

Na Sana Slow Food sajmu možete upoznati i proizvođače hrvatskog prezidija Pelješkog varenika, sirupa koji ima snažan voćni okus marsale s notama meda.

Vin de Rosa Slow Food prezidij utemeljen je uz potporu Intesa Sanpaolo dobrotvornog  fonda   i europskog programa LIFE.

 

 

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno