Van de Aarde houden – Dat is het thema van de volgende Terra Madre Salone del Gusto

Het evenement in het hart van Turijn van 22 tot 26 september 2016

Van de Aarde houden is het thema dat gekozen is voor Terra Madre Salone del Gusto 2016.” Serena Milano, secretaris-generaal van de Stichting Slow Food voor Biodiversiteit, legt uit: “De zorg voor het milieu en de planeet waarop we leven moet het belangrijkste thema zijn van de tijd waarin we leven, een plicht voor iedereen die zich met voedsel bezighoudt. We willen opnieuw ontdekken hoe fijn het is om voor de aarde te zorgen, samen met producenten, opvoeders, chef-koks, geleerden, boeren, voedselgemeenschappen en vooral burgers en gezinnen. Daarom organiseren we workshops, conferenties, leertrajecten en proeverijen.”

Het internationale evenement brengt het beste van de ambachtelijke en kwaliteitsproductie samen in Turijn en ontwikkelt zich in drie richtingen. De deelnemers kunnen ontdekken: hoe je boer kunt zijn, hoe je co-producent kan worden, hoe je een moestuin moet onderhouden.

Hoe je boer kunt zijn. De Slow Food Presidia, concrete projecten waarbij boerengemeenschappen, herders en vissers betrokken zijn en die kwaliteitsproductie ondersteunen, arriveren vanuit de hele wereld en zullen voor iedereen een positief voorbeeld zijn. Als voorbeeld: Don Tea uit Zuid-Korea; Taliouine Saffron uit Marokko; Tailin Panela uit Peru. 5000 afgevaardigden van Terra Madre afkomstig uit 160 landen delen advies en ervaring met de bezoekers. De Markt is de plaats van ontmoeting met de producenten die de beginselen en de filosofie van Slow Food volgen. De bezoekers kunnen bovendien praktische aanwijzingen ontvangen om een eigen landbouwbedrijf te starten.

Hoe je co-producent kan worden. Eten is de eerste landbouwhandeling en om van consument een bewuste co-producent te worden, is het van fundamenteel belang de productie- en transformatietechnieken te kennen. Thematische en interactieve trajecten, conferenties, Terra Madre en Proef-workshops zijn gewijd aan de voornaamste Slow Food campagnes: Slow Meat, voor een verantwoordelijke en duurzame consumptie van vlees; Slow Fish, om sensibiliteit te kweken voor de rijkheid en de complexiteit van de vissector; Slow Beans, om het publiek kennis te laten maken met de talrijke voedingseigenschappen van peulvruchten – waar de Fao in 2016 haar internationale jaar aan gewijd heeft. Bovendien wordt de rol van de bijen benadrukt voor de bescherming van de biodiversiteit en het belang van enkele vormen van duurzame verhandeling, zoals solidaire aankoopgroepen en boerenmarkten.

Hoe moet je een moestuin onderhouden. Om te begrijpen hoe je van de aarde kunt houden, is de beste manier haar van dichtbij te leren kennen en te verbouwen. De activiteiten van Slow Food Educatie tijdens de Terra Madre Salone del Gusto verstrekken ideeën en oplossingen voor een Slow moestuin. Er worden workshops georganiseerd voor scholen en gezinnen om te leren een composthoop te maken, groenten van het seizoen te kiezen en voor de zaden te zorgen. Een uitnodiging om in verschillende contexten te kweken: in de volle grond, in een pot, op het balkon, in de tuin, op het land en in de stad.

Terra Madre Salone del Gusto – georganiseerd door Slow Food met het Gewest Piëmont en de Stad Turijn – heeft dit jaar een geheel vernieuwd programma. Het evenement speelt zich voor het eerst af op symbolische plaatsen in de stad. Het Valentijnpark huisvest de markt, in het middeleeuwse centrum vinden educatieve activiteiten voor volwassenen en kinderen plaats en in het Castello del Valentino de ontmoetingen tussen de afgevaardigden van het netwerk van Terra Madre. De conferenties worden gehouden in het Carignano-theater, de Proef-workshops in het lezerscentrum Circolo dei Lettori en de Mole Antonelliana (het Cinema-museum). Het evenement speelt zich bovendien op andere plaatsen af: het Egyptisch Museum, het Venaria Reale, het Racconigi kasteel en het Palazzo Reale.

Neem contact op met de internationale persdienst van Slow Food:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Ester Clementino, [email protected]

Giulia Capaldi, [email protected]

De Salone Internationale del Gusto (Internationale salon van de smaak) werd voor de eerste keer in 1996 gehouden. Het was een van de belangrijkste evenementen ter wereld, gewijd aan ambachtelijke producenten van voeding en wijn, en bovendien een gelegenheid voor producenten en coproducenten van over de hele wereld om ervaringen uit te wisselen.

De laaste editie, die in de Lingotto Fiere van Turijn in 2014 werd gehouden, kreeg circa 220.000 bezoekers uit meer dan 60 landen van over de hele wereld over de vloer. Er waren 3.000 gedelegeerden van Terra Madre uit bijna 160 landen, en er werd een grote markt gehouden met meer dan 1.200 exposanten uit 100 landen, waaronder 300 producenten van een keur van Slow Food en 400 gemeenschappen van de voeding van Terra Madre, verdeeld volgens geografische zones.

Slow Food telt miljoenen geëngageerde mensen die gepassioneerd zijn door lekkere, pure en eerlijke voeding. Het zijn koks, jongeren, activisten, landbouwers, vissers, experts en academici, verspreid over 158 landen. Het netwerk telt meer dan 100.000 Slow Food leden in 1.500 lokale afdelingen (convivia) wereldwijd. Zij dragen bij met hun lidmaatschap en organiseren events en campagnes. Daarnaast zijn er 2.500 Terra Madre voedselgemeenschappen die op kleine schaal duurzame en kwaliteitsvolle voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno