Unora la place Crud

Cheese 2017 este despre brânzeturi preparate din lapte crud şi naturaleţe

Cheese 2017 este online la adresa: http://cheese.slowfood.it/en/, unde este disponibilă procedura de acreditare pentru presă.

Cheese 2017, evenimentul internațional organizat de Slow Food și orașul Bra dedicat produselor lactate de înaltă calitate și artizanale, va avea loc în Bra (Italia) în perioada 15-18 septembrie 2017. În acest an Cheese împlinește douăzeci de ani: de-a lungul anilor, evenimentul a dus la crearea unei rețele internaționale de producători de brânză, păstori, negustori de brânză și specialiști în maturarea brânzei, care s-au reunit din doi în doi ani pentru a-și prezenta produsele, a-și întâlni publicul și a dezbate provocările cu care se confruntă precum și noutățile din lumea produselor lactate.

La ultima ediție Cheese, care a avut loc în 2015, au participat peste 270.000 vizitatori, din care 30% au fost din țări străine, și peste 300 expozanți din 23 țări.

Cheese 2017 aduce în prim plan brânzeturile preparate din lapte crud. În acest an, Piața Italiană și Internațională prezintă în premieră absolută doar brânzeturi preparate exclusiv din lapte crud de vacă, oaie și capră. Acesta este un mare pas înainte pentru a ridica standardele de calitate și mai sus, deoarece brânzeturile preparate din lapte crud reprezintă un patrimoniu imens de biodiversitate: a păşunilor, a raselor de animale, a diferitelor tipuri de lapte, a meșteșugurilor şi tradiţiilor. Acestea întruchipează valori ce contrastează în mod evident cu procesul de sterilizare și omogenizare tipice produselor alimentare de producție în masă.

Mai mult, ediția Cheese din acest an își propune să lanseze o mișcare pentru promovarea laptelui crud și să planifice acțiunile următoare. În multe ţări, consumul de lapte crud este interzis sau restricţionat, în sensul că producătorii nu au voie să prepare brânzeturi tradiţionale din lapte crud şi consumatorii nu sunt liberi să aleagă pentru ei înşişi. Bătălia pentru apărarea laptelui crud, condusă de Slow Food încă de la primele ediţii, a avut rezultate semnificative, astfel încât reţeaua de mici producători s-a răspândit chiar și în ţări precum Africa de Sud, Brazilia și Argentina. Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs.

Din cele aproape 600 de instituții Presidia prezente la nivel internațional, 95 sunt dedicate brânzeturilor. La Cheese, vizitatorii vor putea să afle mai multe despre Slow Food Presidia, ca de exemplu Raw Milk Stichelton din Marea Britanie, Mountain Pasture Sbrinz din Elveția sau Boeren Leyden Traditioneel, un Presidium nou lansat recent în Olanda.

Invitații de onoare sunt SUA, unde Slow Food a lansat de acum istoricul American Raw Milk Cheeses Presidium.

O altă temă principală la Cheese 2017 este naturalețea (strâns legată de folosirea enzimelor industriale la prepararea brânzeturilor), cu o arie dedicată în care, pe lângă brânzeturi, sunt expuse preparate din carne maturate prin metode naturale fără nitriți și alți conservanți, vinuri naturale făcute cu drojdii selecționate și fără sulfiți, bere belgiană Lambic tradițională preparată prin fermentație spontană și produse de panificație obținute cu maia.

Brânza naturală înseamnă brânză făcută fără drojdii industriale. Astăzi, majoritatea fabricilor de produse lactate nu mai prelucrează laptele manual; lemnul este adesea interzis în fabricile de produse lactate și laptele trece dintr-o țeavă în alta, din oțel în oțel, într-un mediu perfect steril, care inhibă dezvoltarea florei bacteriene. Acest lucru înseamnă o mare pierdere a biodiversităţii.

Producătorii de brânzeturi cumpără enzime gata de utilizare pe care le adaugă în lapte pentru a iniția procesul de coagulare şi a obţine un produs mai sigur și mai conform, cu cât mai puține defecte. Această scurtătură convenabilă, care elimină defectele, dar standardizează gustul, nu face altceva decât să umple buzunarele acelor câteva companii multinaționale care produc pachetele de culturi. Slow Food încurajează deja de câțiva ani producătorii să nu utilizeze culturi de fermentație sau cel puțin să evite să le folosească pe cele deja cumpărate, și să producă culturi singuri direct în produsul lactat (exact așa cum se prepară cultura ”mamă” pentru maia sau oțet).

Programul Cheese 2017 include 35 de Ateliere ale Gustului, degustări ghidate pentru a descoperi lumea biodiversității lactatelor și nu numai; Întâlniri la Cină, o ocazie de a întâlni câțiva dintre cei mai buni bucătari italieni și internaționali și de a vă bucura de preparatele lor speciale; conferințe pe teme privind bunăstarea animalelor, încălzirea globală, nutriție și sănătate.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Biroul de Presa Internaţional Slow Food

[email protected], +39 0172 419 645 – Twitter: @SlowFoodPress

Orașul Bra

Elena Martini și Erica Asselle, +39 0172 438278, [email protected]

Slow Food este o organizaţie de bază la nivel mondial, al cărei scop principal este să trăim într-o lume în care toţi oamenii să poată avea acces şi să se bucure de alimente care le fac bine, care sunt bune pentru cei care le cultivă și pentru planetă. Slow Food cuprinde peste 1 milion de activişti, bucătari, experţi, tineri, fermieri, pescari şi cadre universitare în peste 160 de țări. Printre ei, o reţea de aproximativ 100.000 de membri Slow Food este legată de 1.500 divizii locale din întreaga lume, contribuind prin intermediul taxei de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează. Ca parte a reţelei, peste 2.400 de comunități alimentare Terra Madre practică producția de alimente de calitate sustenabilă la scară mică, în întreaga lume.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno