U Tirani počinju „Terra Madre Balkan“ susreti 2016.

loghi2

Događaj uključuje Međunarodnu znanstvenu konferenciju i Tržnicu Zemlje na kojoj će sudjelovati predstavnici više od 50 Terra Madre zajednica hrane iz balkanske regije

Četvrta edicija Terra Madre Balkan susreta održat će se od 2. do 5. lipnja u Albaniji. Na manifestaciji će, među uvaženim gostima, biti i Edmond Panariti, albanski ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i upravljanja vodama; Milva Ekonomi, ministrica ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva, Mirela Kumbaro, ministrica kulture, Brunilda Paskali, dogradonačelnica Tirane, Alberto Cutillo, veleposlanik Italije u Albaniji, Yngve Engstrom, delegat Europske Unije u Albaniji te Carlo Petrini, predsjednik Slow Fooda.

Događaj organizira VIS Albania uz potporu Slow Fooda, a u suradnji s albanskim Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva, Općinom Tirana i Talijanskom agencijom za međunarodnu suradnju.

Četvrta edicija Terra Madre Balkan susreta okuplja 350 delegata iz 12 zemalja: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije, Turske, Italije i Albanije.

Jedan od dva središnja trga grada Tirane koji nosi ime Majke Tereze ugostit će, kao važan dio događaja, „Tržnicu Zemlje“ na kojoj će više od 50 štandova posjetiteljima pružiti mogućnost upoznavanja s bogatim izborom proizvoda Terra Madre zajednica hrane, Slow Food Prezidija, i Arke Okusa koja je Slow Food katalog svjetske prehrambene bioraznolikosti.

Slow Food Prezidiji i predstavnici više od 50 Terra Madre zajednica hrane dolaze iz različitih zemalja:

  • Albaniju će predstavljati prezidij Mishavina – sira koji proizvodi 17 obitelji iz sjeverne regije Keljmend – i prezidij Përmet Gliko, slatkog od različitog voća i povrća koje se uzgaja u dolini rijeke Vjosa, na jugu zemlje. Među albanskim Terra Madre zajednicama hrane bit će i proizvođači Elbasan maslinovog ulja, proizvođači Kallmet vina i Lepushe. U događaju će sudjelovati i chefovi iz mreže Slow Food Alijanse Chefova u Albaniji.
  • Hrvatsku će predstavljati prezidiji ljubitovičkog češnjaka Šarac i Pelješkog varenika s poluotoka Pelješca, čuvene hrvatske vinske regije; zatim proizvodi zajednice hrane dubrovačke marmelade od ljutih naranača te mladi kuhar i mlada slastičarka koji će albanskoj publici predstaviti dubrovačku tradicionalnu gastronomiju. Napomenimo također da je prethodne Terra Madre Balkan susrete ugostila upravo Hrvatska u Dubrovniku 2014. godine.

Program Terra Madre Balkan 2016 također uključuje različita kušanja proizvoda, koncerte, radionice i konferencije.

Neke od tema o kojima će se raspravljati:

  • “Borba protiv gladi u svijetu”Thomas Pogge, profesor na Sveučilištu Yale i vodeći svjetski stručnjak za siromaštvo i ljudska prava, predstavit će svoja razmišljanja o ulozi hrane u smanjenju siromaštva.
  • “Pristup tržištima, pristup mogućnostima” – istraživanje mogućnosti i ograničenja u pristupu tržištima za male proizvođače Balkana, kako u zemljama članicama EU, tako i u onima koje su u pretpristupnom procesu usklađivanja s acquis communautaire.
  •  “Poljoprivrednici na prvom mjestu!”, međunarodna znanstvena konferencija – o stvaranju šire mreže sveučilišnih profesora i istraživačkih instituta, o bioraznolikosti hrane i očuvanju biljnih genetskih resursa; o financijskim i nefinancijskim preprekama koje malim proizvođačima priječe pristup tržištima.
  • “Održivi ruralni turizam, agroturizam i multifunkcionalni poljoprivredni pristup” – predstavljanje dosadašnjih najboljih iskustava, kao i novih načina poticaja lokalnom razvoju kroz ruralni turizam; istraživanje doprinosa koji tradicijska proizvodnja hrane ima u društvenoj, ekonomskoj i okolišnoj održivosti u onome što se danas definira kao multifunkcionalna poljoprivreda.

Četvrta edicija Terra Madre Balkana organizira se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement), a promovira Slow Food u cilju potpore procesima europske integracije zemalja Balkana i Europe, i to kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

Nakon tri edicije, dvije u Sofiji (2010., 2012.) i jedne Dubrovniku (2014.), Terra Madre Balkan mreža izabrala je Tiranu za svoje četvrte susrete. Terra Madre Balkan prva je mreža ove vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz nekoliko zemalja iste regije. Slow Food i Terra Madre stvorili su duboko ukorijenjenu mrežu u regiji koja broji tisuće članova, 24 Slow Food prezidija, 100 zajednica hrane, 50 chefova, 15 obrazovnih programa u školama posvećenih prehrani i okusu i preko 280 balkanskih proizvoda uključenih u Slow Food katalog Arke okusa. 

Za više informacija i zahtjeve za intervjue, molimo kontaktirajte:

Slow Food međunarodni Press Office

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Slow Food koordinator za Balkan

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Koordinator događaja i voditelj VIS Albania

PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected], [email protected]

Koodrinator za medije u Albaniji

Mira Tuci, +355 69 4062218, tucimira@gmail.com

Slow Food broji milijun ljudi strastveno posvećenih dobroj, čistoj i pravičnoj hrani. Pokret uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz više od 160 zemalja; mrežu koja broji oko 100.000 Slow Food članova povezanih u 1.500 lokalnih podružnica diljem svijeta (poznatih pod imenom konviviji), koji pokretu doprinose svojim članarinama, kao i događajima i kampanjama koje organiziraju; više od 2.400 Terra Madre zajednica hrane koje prakticiraju malu i održivu proizvodnju kvalitetne hrane širom svijeta.

loghi

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno