Terra Madre Salone del Gusto 2020 Reloaded

Een internationale editie, zowel fysiek als digitaal, die op 8 oktober van start gaat en zes maanden lang wereldwijd te beleven zal zijn 

Terra Madre Salone del Gusto zal in 2020 van start gaan met een nieuwe en wezenlijk andere dimensie, in reactie op Covid-19. Vanaf 8 Oktober, zullen de 160 landen die deel uitmaken van het Slow Food netwerk, zes maanden lang betrokken worden bij het evenement, in een mix van digitale technologie, verspreide fysieke evenementen en innovatieve formats. Het belangrijkste evenement gewijd aan lekkere, pure en eerlijke voeding, het milieu en voedselsystemen georganiseerd door Slow Food, de Regio Piëmont en de stad Turijn kan niet gestopt worden en geeft daarbij uiting aan het belang om bij te dragen aan de toekomst van voedsel.

“En nu, meer dan ooit tevoren, moeten we een manier vinden om samen te werken om hernieuwde en duurzamere economische, milieutechnische en sociale paradigma’s te implementeren. We zullen een manier moeten vinden om de voedselcrisis, teweeggebracht door Covid-19, te transformeren in een mogelijkheid om de aarde te revitaliseren, met als uitgangspunt de verschillende vormen van landbouw, gastvrijheid en toerisme die welzijn creëren, op lokaal niveau voor de gebieden en de gemeenschappen. We willen dit doen door een stem te geven aan de gemeenschappen die zich over de afgelopen maanden over de hele wereld hebben ingezet om kleinschalige voedselproducenten te steunen, om ervoor te zorgen dat de lokale voedselsystemen actief konden blijven en dat wie zich in een meer kwetsbare positie bevond, beschermd werd. Terra Madre Salone del Gusto is geen vakbeurs die van het ene naar het andere jaar kan worden uitgesteld: het is een gelegenheid voor ontwikkeling en dialoog. Het vormt een netwerk van boeren, kwekers, vissers, ambachtelijke voedselproducenten, koks, jongeren, inheemse volkeren en migranten, waar ze vertrouwen en moed kunnen opdoen, waar ze hun ideeën en oplossingen voor veelvoorkomende problemen met elkaar kunnen delen. En als het niet mogelijk is voor onze afgevaardigden om naar Terra Madre te komen vanwege de veiligheidsvoorschriften opgelegd door de pandemie, dan zullen wij ervoor zorgen dat Terra Madre naar elke hoek van de wereld reist,” aldus Edie Mukiibi, Vicepresident van Slow Food International, ter introductie van het nieuwe project voor Terra Madre Salone del Gusto 2020.

Een volledig vernieuwd evenement, met als uitgangspunt een aantal kernpunten en doelstellingen:

  • De toekomst van voedsel. Om een debat op te starten beginnend bij de Slow Food visie, dankzij de bijdragen van producenten, onderzoekers, experts en wetenschappers, want nadenken over lekkere, pure en eerlijke voeding is nog nooit zo belangrijk geweest: om de oorzaken van de pandemie te begrijpen, om veranderingen te initiëren en een eerlijkere en duurzamere maatschappij te creëren, om te bouwen aan een betere toekomst dan die voorspeld werd voordat Covid-19 zijn intrede deed.
  • Het Slow Food en Terra Madre netwerk. Om haar sterke kanten, haar projecten en haar mensen—de toewijding van een miljoen activisten in 160 landen—zo goed mogelijk te benutten en in te zetten, om het dagelijks gedrag van mensen wereldwijd te beïnvloeden.
  • Nieuwe geografische gebieden. Om het thema dat reeds gekozen werd voor de 2020 editie te bevestigen: in deze historische periode van soevereinisme, nationalisme, muren en prikkeldraad, presenteert Slow Food een nieuwe visie die spreekt over wortels in plaats van barrières, over culturen in plaats van naties; voedsel zonder politieke grenzen maar met diepe wortels in de gebieden waarin het geproduceerd wordt.
  • Een nieuw evenement. Terra Madre Salone del Gusto 2020 zal een digitale revolutie starten die, gedurende een periode van zes maanden, de mogelijkheid biedt voor afgevaardigden van het netwerk en het algemene publiek om ideeën uit te wisselen en een dialoog te starten over nieuwe modellen van voedselproductie en -distributie.

De 2020 editie van Terra Madre Salone del Gusto zal op 8 oktober van start gaan en gedurende de vier daaropvolgende dagen, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, een rijk programma aan digitale en fysieke evenementen ontwikkelen waarin de duizenden knooppunten van het Slow Food netwerk en haar miljoen activisten, net als die van vele andere organisaties, instellingen en bedrijven samen kunnen komen.

Dit evenement zal over de daaropvolgende maanden worden voortgezet met een bijzondere kalender, boordevol initiatieven in 160 landen die de thema’s interpreteren en de uitdagingen aangaan, waarmee de toekomst van voedsel, de aarde en haar inwoners te maken zullen krijgen.

In lijn met de ontwikkeling van de maatregelen om Covid-19 te beperken, de mogelijkheid van internationale reizen en evenementen voor een wereldwijd publiek, zal de marathon van Terra Madre Salone del Gusto 2020 terugkeren naar Turijn, na ieder continent te hebben doorkruist, en afgesloten worden in april 2021, met de viering van het Internationaal Congres van Slow Food.

“Deze editie zal groter zijn dan alle voorgaande edities: voor wat betreft het aantal deelnemende landen, het aantal deelnemers zowel online als offline en de ‘acties voor verandering’ die door honderden duizenden activisten wereldwijd werden opgezet. Na zes maanden zullen we een radicale verandering hebben doorgemaakt: we zullen zo veel meer geleerd hebben over ons potentieel en we zullen meer invloed kunnen uitoefenen op de toekomst van voedsel wereldwijd. Turijn en Piëmont zullen het hart zijn van deze zoete revolutie: een breed scala aan ideeën en initiatieven zal worden voorgesteld vanuit het centrum; en de energie die opgewekt zal worden door deze initiatieven zal dan weer terugkeren en het centrum verrijken. We gaan een nieuwe dimensie voor Slow Food en Terra Madre binnen, en we streven ernaar om de tragedie van de pandemie te transformeren in een drijfveer om onze geschiedenis te veranderen,” aldus Paolo Di Croce, Algemeen Secretaris van Slow Food International.

“Er zijn evenementen die symbolisch zijn voor de regio waarin ze gestart werden, maar die een collectieve erfenis worden die alle geografische grenzen overschrijdt. Terra Madre Salone del Gusto is al lang een voorbeeld,” licht de President van de Regio Piëmont, Alberto Cirio, toe, samen met de Assessor voor Handel, Cultuur en Toerisme, Vittorio Poggio, en de Assessor voor Landbouw en Levensmiddelen, Marco Protopapa. “Wij zijn vastbesloten om deze erfenis gedurende deze complexe tijden, voor iedereen, te beschermen en te promoten. De toekomst ontspruit uit de aarde. En wij willen dat dit een toekomst wordt die we veilig, met elkaar, kunnen delen.”

De Burgemeester van Turijn, Chiara Appendino en de Assessor voor Toerisme, Alberto Sacco, hebben beiden hun blijdschap te kennen gegeven over het feit dat niet alleen Terra Madre Salone del Gusto door zal gaan, maar dat dankzij het nieuwe organisatorische model, Turijn het centrum van een nog bredere en inclusievere editie zal worden, zowel in tijd en geografie. “Dankzij deze verspreide projecten en digitale activiteiten, zal het evenement de aandacht van mensen weten te trekken en een groter bewustzijn creëren over voedselpolitiek en voedselonderwijs, de waarde van voedsel herstellen en de sensorische eigenschappen en authenticiteit ervan promoten, door ons te leren om beter te letten op de productiemethoden van het voedsel dat we elke dag eten. Het nieuwe model van Terra Madre Salone del Gusto is een innovatieve keuze op een moment waarin het feitelijk lastig is een groot evenement op traditionele wijze op te zetten; het biedt ons de mogelijkheid om iets wat een obstakel lijkt voor velen, tot een nieuwe kans te transformeren en zo zelfs de draagwijdte van het evenement te verbreden.”

De belangrijkste nieuwe aspecten en het eerste deel van het programma van Terra Madre Salone del Gusto 2020 zullen officieel half juli gepresenteerd worden tijdens een mondiale persconferentie waarin een aantal van de belangrijkste landen aan bod zullen komen die deel uitmaken van de organisatie van de nieuwe evenementenkalender, van Oost tot West, Noord tot Zuid.

Download de presentatie van de Terra Madre Salone del Gusto 2020 hier.

Een selectie afbeeldingen van de laatste editie is hier beschikbaar.

Neem voor meer informatie contact op met:

Slow Food: Paola Nano +39 3298321285 – Giulia Capaldi +39 3428278485 – [email protected]

De Stad Turijn: Luisa Cicero +39 01101121932 – [email protected]

Regio Piëmont: +39 0114322549 – [email protected]

 

Slow Food is een wereldwijde basisorganisatie die streeft naar een wereld waar iedereen toegang heeft tot voedsel dat goed voor hen is, goed voor de mensen die dit voedsel kweken en goed voor de planeet. Slow Food engageert meer dan een miljoen activisten, koks, experts, jongeren, landbouwers, vissers en geleerden in meer dan 160 landen.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno