Terra Madre Salone del Gusto 2016 se razotkriva!

Važne novosti za međunarodni događaj koji svake godine dovodi u Torino (Italija) na tisuće zemljoradnika i malih proizvođača hrane iz 150 zemalja: povodom dvadesete godišnjice od prvog izdanja Salone del Gusto, i trideset godina od osnutka fondacije Slow Food u Italiji, organizatori su odlučili proslaviti ove dvije svečanosti u obnovljenom ruhu.

Mjesto održavanja

Smještaj unutar prostora sajma više ne odgovara novom duhu vremenu: tematike povezane uz filozofiju dobre, čiste i pravilne hrane, za koje se zalaže svjetska mreža organizacije Slow Food i Terra Madre sada pripadaju svima i moraju biti dostupne što široj javnosti.

Upravo su zbog toga regija Piemonte, grad Torino i fondacija Slow Food odlučili otvoriti vrata ovog događaja i „zauzeti“ najljepša i najuglednija mjesta u gradu. Parco del Valentino, Borgo Medievale (Srednjovjekovni grad), Palazzo Reale (Kraljevska palača), Teatro Carignano, Circolo dei Lettori (Klub čitatelja) i Reggia di Venaria, koju je Unesco proglasio Svjetskom kulturnom baštinom, samo su neka od mjesta koja će ugostiti događaj.

Naziv

Od svog prvog izdanja 1996. godine, Salone del Gusto izrastao je i promijenio se zajedno s organizacijom Slow Food. 2004. godine, prvo izdanje Terra Madre ostavilo je duboki trag kako na cijelo međunarodno udruženje, tako i na Salone del Gusto, sve dok se 2012. isti nisu sjedinili i osnovali jedinstvenu cjelinu.

Kako bi nedvojbeno naglasili da gastronomski užitak ne može postojati bez postojanja odgovornosti i održivosti, te kako bi posvetili odgovarajuću pozornost zajednicama vezanim uz hranu, ovaj će se događaj od 2016. godine nazivati Terra Madre Salone del Gusto.

Datumi održavanja

Terra Madre Salone del Gusto biti će održan od 22. do 26. rujna 2016. godine. Pomaknuti održavanje otprilike jedan mjesec prije uobičajenog datuma, pružit će mogućnost još boljeg iskorištenja blage klime kraja ljeta/početka jeseni i znatnijeg uživanja u ljepotama grada Torino.

Carlo Petrini, Predsjednik organizacije Slow Food: «Već smo prilikom zatvaranja događaja Expo 2015 najavili kako naš rad predstavlja tek novi početak: Terra Madre Salone del Gusto, u svom obnovljenom ruhu, predstavlja srž ovog našeg obnovljenog truda i želje da nastavimo dalje putem koji je započela organizacija Slow Food 1986. godine. Zato je najbolji način upravo taj da proslavimo ne samo ovih 20 godina događaja Salone del Gusto nego i 30 godina od nastanka organizacije Slow Food u Italiji», rekao je Petrini. «Sada više nego ikad prije, želimo stvoriti događaj u harmoniji s mjestima domaćinima, i na taj način dodatno potaknuti svijest posjetitelja na poštivanje naše zajedničke baštine. Iz ovog razloga također nećemo graditi strukture na trgovima i na povijesnim mjestima grada Torino te ćemo nastojati ostaviti gradu značajan doprinos za opće dobro».

Za više informacija obratite se Uredu za tisak organizacije Slow Food Internazionale:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Prvi puta organiziran 1996. godine, Salone Internazionale del Gusto (Međunarodni Salon Ukusa) predstavlja jedan od najvažnijih svjetskih događaja namijenjenih malim proizvođačima hrane i vina, te priliku za razmjenu iskustava za proizvođače i ujedinjene proizvođače iz cijelog sveta.

Posljednje izdanje, održano na prostorima Lingotto Fiere u gradu Torino u listopadu 2014. godine, privuklo je okvirno 220 000 posjetitelja iz više od 60 zemalja širom svijeta; sudjelovalo je 3000 delegata organizacije Terra Madre iz otprilike 160 zemalja, uređen je veliki trgovački prostor s više od 1200 izlagača iz 100 zemalja, među njima 300 proizvođača Institucija Slow Food i 400 zajednica povezanih s hranom organizacije Terra Madre podijeljenih prema zemljopisnim područjima.

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 158 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2000 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane. 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno