Terra Madre Salone del Gusto 2016 poprima svoj konačni izgled!

Slike koje su simbol ovog događaja pričaju nam o bogatstvu i bio raznolikosti Terra Madre

Danas je predstavljena slika koja je obilježje čitave komunikacijske kampanje događaja Terra Madre Salone del Gusto 2016 koji će se održati u Torinu od 22. do 26. rujna.

Terra Madre Salone del Gusto 2016 predstavlja manifestaciju koja više nije samo ograničena u izložbenim paviljonima sajma Lingotto fiere, već se širi i posvuda gradom. Parkovi, kazališta, povijesne građevine, čitave četvrti, uključene su u ovaj događaj.

Parco del Valentino (Valentino Park) ugostit će Mercato italiano e internazionale (Talijansku i međunarodnu tržnicu), Borgo Medievale (Srednjovjekovni grad) ugostit će edukativne aktivnosti za odrasle i za djecu, Castello del Valentino (Dvorac Valentino) animirati će Forum Terra Madre. Konferencije će se održavati u kazalištu Teatro Carignano, Vinoteku će ugostiti prekrasni prostori unutar Palazzo Reale (Kraljevske palače), Laboratoriji ukusa održavati će se na više lokacija među kojima su Circolo dei Lettori (Klubu čitatelja), Mole Antonelliana (Museo del Cinema (Muzej kinematografije) ), i Eataly. Street food i male proizvođače piva ugostiti će netom obnovljeni prostori Murazzi uzduž rijeke Po (Pad). Program manifestacije predviđa ulazak i u druge kulturne institucije grada Torino od iznimne vrijednosti: počevši od Museo Egizio (Egipatskog muzeja) preko Galerije suvremene umjetnosti GAM (Galleria d’Arte Moderna), sve do Museo d’Arte Orientale (Muzeja orijentalne umjetnosti) (MAO). Događaj će također biti proširen i na određena mjesta izvan grada: od Kraljevske palače Reggia di Venaria Reale, do dvorca Castello di Rivoli, dvorca Castello di Racconigi, agencije Agenzia di Pollenzo.

Tema događaja, Ljubav prema zemlji, u sebi sažima cjelokupnu filozofiju udruge Slow Food te velikodušan trud koji udruga pretače u projekte mreže članova, uz poseban naglasak na zaštitu okoline i potrebu da svi mi postanemo sudionicima promjene.

Slike koje će pratiti cjelokupnu komunikaciju događaja Terra Madre Salone del Gusto 2016 izradio je torinski atelje za komunikaciju, arhitekturu i video Bodà, kojeg odlikuje dugogodišnja suradnja s udrugom Slow Food. Team ateljea Bodà izradio je 2008. godine dokumentarni film pod nazivom Gente di Terra Madre (Narodi Majke Zemlje). Kasnije je prisustvovao na Berlinale s drugim dokumentarnim filmovima, ostvarenim u Africi o udruženjima Presidi Slow Food (Jogurt Pokota s pepelom u Keniji, Divlja kava prašume Harenna u Etiopiji, Slani Cuscus od prosa s otoka Fadiouth u Senegalu). 2015.pobijedio je na natječaju Europeana s video Seeds – čiji su glavni likovi talijanske udruge Presìdi Slow Food  Fagiolo Rosso iz grada Lucca i Melone Purceddu iz grada Alcamo.

Roberto Burdese, Član Izvršnog odbora međunarodne udruge Slow Food Internazionale izjavio je sljedeće: «Suradnja s ateljeom Bodà predstavlja iskustvo razmjene i obostranog razumijevanja. Njihova je grafička izrada dosljedna našoj filozofiji te pridodaje veliku pažnju detaljima. Slike koje prate događaj su pojedinačne figure sastavljene od raznih heterogenih isječaka: upućuju na bogatstvo i na složenost mreže Majke Zemlje i na bio raznolikost koja odlikuje svijet u kojem živimo.»

Današnja konferencija na kojoj su izlagali Carlo Petrini i Sergio Chiamparino, Predsjednik Pokrajine Pijemont, te Piero Fassino, Gradonačelnik grada Torino – bila je prilika za obnavljanje poziva upućenog delegatima Terra Madre te ujedno i poziv gradu Torino i okolnim područjima da ulože sav svoj trud te da i oni sami postanu dio ovog događaja.

Za više informacija obratite se Uredu za tisak organizacije Slow Food Internazionale:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Regione Piemonte, +39 011 432 2871, [email protected]

Comune di Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

Prvi puta organiziran 1996. godine, Salone Internazionale del Gusto (Međunarodni Salon Ukusa) predstavlja jedan od najvažnijih svjetskih događaja namijenjenih malim proizvođačima hrane i vina, te priliku za razmjenu iskustava za proizvođače i ujedinjene proizvođače iz cijelog sveta.

Posljednje izdanje, održano na prostorima Lingotto Fiere u gradu Torino u listopadu 2014. godine, privuklo je okvirno 220 000 posjetitelja iz više od 60 zemalja širom svijeta; sudjelovalo je 3000 delegata organizacije Terra Madre iz otprilike 160 zemalja, uređen je veliki trgovački prostor s više od 1200 izlagača iz 100 zemalja, među njima 300 proizvođača Institucija Slow Food  i 400 zajednica povezanih s hranom organizacije Terra Madre podijeljenih prema zemljopisnim područjima.

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 160 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2400 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno