Terra Madre Salone del Gusto 2016 neemt vorm aan

De beelden die symbool staan voor het evenement vertellen over de rijkheid en de biodiversiteit van Terra Madre

Vandaag is het beeld gepresenteerd dat kenmerkend zal zijn voor de gehele communicatiecampagne van Terra Madre Salone del Gusto 2016, die van 22 tot 26 september in Turijn gehouden zal worden.

Terra Madre Salone del Gusto 2016 is een evenement dat niet meer geconcentreerd zal zijn in de paviljoens van Lingotto fiere maar over de stad verspreid gehouden zal worden. Parken, theaters, historische paleizen, hele wijken zijn bij het evenement betrokken.

Het Valentino Park zal de Italiaanse en internationale markt huisvesten, het Medieval Village zal ruimte bieden aan de educatieve activiteiten voor volwassen en kinderen en het Castello del Valentino zal geanimeerd worden door de Forums van Terra Madre. De conferenties zullen gehouden worden in het Carignano Theater, de Enotheek bevindt zich in de schitterende vertrekken van het Palazzo Reale, de Smaak en Proeflaboratoria kunnen op verschillende plaatsen rekenen, waaronder het Circolo dei Lettori, de Mole Antonelliana (The National Cinema Museum of Torino), en Eataly. Het op straat verkrijgbare voedsel en de ambachtelijke bierbrouwers zullen ontvangen worden in de Murazzi langs de rivier de Po, die pas gerenoveerd zijn. Het programma van het evenement wordt ten uitvoer gebracht in andere uitmuntende culturele instituten van Turijn: van het Egyptian Museum tot het Gallery of Modern Art (GAM) en het Museum of Oriental Art (MAO). Bovendien spelen de activiteiten zich ook op enkele plaatsen buiten de stad af: het Paleis van Venaria Reale, het Kasteel van Rivoli, het Kasteel van Racconigi, de Agenzia di Pollenzo.

Het thema van het evenement, Houden van de aarde, vat de volledige Slow Food filosofie samen alsmede de inzet voor de projecten van het bijbehorende netwerk, met speciale aandacht voor de bescherming van het milieu en de noodzaak hoofdrolspelers van de verandering te zijn.

De beelden die de gehele communicatie van Terra Madre Salone del Gusto 2016 vergezellen, zijn gerealiseerd door Bodà, een bureau uit Turijn dat zich bezighoudt met communicatie, architectuur en video en al heel lang met Slow Food samenwerkt. Het team van Bodà heeft in 2008 de documentaire Terra Madre People gemaakt. Vervolgens heeft het deelgenomen aan de Berlinale met andere documentaires die in Afrika in de Slow Food Presidia gemaakt zijn (Yoghurt met as van de Pokot in Kenya, Wilde koffie uit het bos van Harenna in Ethiopië, Zoute gierstcouscous van het eiland Fadiouth in Senegal). In 2015 heeft het het Europese concours gewonnen met de video Seeds – met in de hoofdrollen de Italiaanse Slow Food Presidia Lucca Red Bean en Alcamo Purceddu Melon.

Roberto Burdese, lid van het Uitvoerend Comité van Slow Food International: «De samenwerking met Bodà is een ervaring van uitwisseling en wederzijds begrip. Hun grafische weergave is coherent aan onze filosofie en geeft blijk van grote aandacht voor het detail. De beelden die het evenement vergezellen, zijn eenduidige figuren maar samengesteld uit verschillende en heterogene fragmenten; ze zinspelen op de rijkheid en de complexiteit van het netwerk van Terra Madre en de biodiversiteit die de wereld waarin we leven kenmerkt.»

De conferentie van vandaag – die naast Carlo Petrini ook Sergio Chiamparino, voorzitter van het Gewest Piëmont als sprekers uitgenodigd had, evenals Piero Fassino, Burgemeester van Turijn – vormde de gelegenheid om de uitnodiging te vernieuwen de afgevaardigden van Terra Madre te huisvesten en de stad Turijn en de omringende streek op te roepen zich in te zetten en mee te doen.

Neem contact op met de internationale persdienst van Slow Food:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected]

Regione Piemonte, +39 011 432 2871, [email protected]

Comune di Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

De Salone Internationale del Gusto (Internationale salon van de smaak) werd voor de eerste keer in 1996 gehouden. Het was een van de belangrijkste evenementen ter wereld, gewijd aan ambachtelijke producenten van voeding en wijn, en bovendien een gelegenheid voor producenten en coproducenten van over de hele wereld om ervaringen uit te wisselen.

De laaste editie, die in de Lingotto Fiere van Turijn in 2014 werd gehouden, kreeg circa 220.000 bezoekers uit meer dan 60 landen van over de hele wereld over de vloer. Er waren 3.000 gedelegeerden van Terra Madre uit bijna 160 landen, en er werd een grote markt gehouden met meer dan 1.200 exposanten uit 100 landen, waaronder 300 producenten van een keur van Slow Food en 400 gemeenschappen van de voeding van Terra Madre, verdeeld volgens geografische zones.

Slow Food telt miljoenen geëngageerde mensen die gepassioneerd zijn door lekkere, pure en eerlijke voeding. Het zijn koks, jongeren, activisten, landbouwers, vissers, experts en academici, verspreid over 160 landen. Het netwerk telt meer dan 100.000 Slow Food leden in 1.500 lokale afdelingen (convivia) wereldwijd. Zij dragen bij met hun lidmaatschap en organiseren events en campagnes. Daarnaast zijn er 2.400 Terra Madre voedselgemeenschappen die op kleine schaal duurzame en kwaliteitsvolle voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno