Terra Madre Salone del Gusto 2016 komt naar buiten!

Dit internationale evenement, dat iedere twee jaar wordt gehouden en duizende landbouwers en ambachtslui actief in de voeding vanuit 150 landen naar Turijn (Italië) lokt, komt met enkele belangrijke vernieuwingen voor de dag. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de Salone del Gusto, een datum die samenvalt met dertig jaar na de oprichting van Slow Food in Italië, besloten de organisators om deze beide gelegenheden extra in de bloemetjes te zetten door het evenement in een nieuw jasje te stoppen.

De lokatie

De lokatie in een beurscomplex heeft ondertussen zijn tijd gehad: thema’s in het teken van de filosofie van lekkere, gezonde en correcte voeding, gepromoot via het wereldwijde netwerk van Slow Food en Terra Madre, zijn ondertussen goed ingeburgerd en moeten op een zo ruim mogelijk publiek niveau worden benut.

Dit zette de Regio van Piëmonte, de Stad Turijn en Slow Food ertoe aan om de deuren van het evenement resoluut open te gooien, om de mooiste en meest prestigieuze plaatsen van de stad in te palmen. Het Parco del Valentino (Valentijnpark), het Borgo Medioevale (middeleeuwe centrum), het Palazzo Reale (Koninklijke paleis), het Teatro Carignano (Carignano-theater), het lezerscentrum Circolo dei Lettori en de Reggia di Venaria, die door de Unesco tot Erfgoed van de mensheid zijn uitgeroepen, zijn slechts een handgreep uit de lokaties waar het evenement zal worden ontplooid.

De naam

Sinds 1996, het jaar van de eerste editie, is de Salone del Gusto flink uitgegroeid en samen met Slow Food veel veranderd. In 2004 heeft de eerste editie van Terra Madre de hele internationale vereniging en bijgevolg ook de Salone del Gusto grondig beïnvloed, wat uiteindelijk resulteerde in een versmelting tot één enkel evenement in 2012.

Om op eenduidige wijze te benadrukken dat er geen gastronomisch genoegen zonder verantwoordelijkheid en duurzaamheid kan zijn, en om aan de gemeenschap van de voeding een uitgesproken smaaktoets te geven, zal het evenement vanaf 2016 voortaan Terra Madre Salone del Gusto heten.

De data

Terra Madre Salone del Gusto gaat door van 22 tot 26 september 2016. Door het evenement bijna een maand eerder dan de traditionele datum te houden, ontstaat de mogelijkheid om het milde klimaat op het einde van de zomer en aan het begin van de herfst zoveel mogelijk te benutten, om zo ten volle van de mooiste plekjes van Turijn te genieten.

Carlo Petrini, voorzitter van Slow Food: “Reeds bij het afronden van Expo 2015 hadden we aangekondigd hoe ons werk op de rand van een nieuw begin stond:

dankzij de facelift van Terra Madre Salone del Gusto is dit evenement een perfecte reflectie die de essentie van onze hernieuwde inzet en onze wil weerspiegelt om de weg van Slow Food, die in 1986 werd ingeslagen, verder te bewandelen. Kortom: de beste manier om niet alleen 20 jaar Salone del Gusto maar ook 30 jaar Slow Food in Italië te vieren”, gaat Petrini verder. “Op vandaag willen we meer dan ooit een evenement creëren dat op de lokaties waar het evenement plaatsvindt is afgestemd, en waarbij de bezoekers nog meer gesensibiliseerd worden tot respect voor ons gemeenschappelijk erfgoed. Met het oog hierop zullen we ook structuren in de gebouwen en historische plaatsen van Turijn bouwen. Wij streven ernaar om de stad een tastbare bijdrage tot het algemeen goed na te laten.”

Neem contact op met de internationale persdienst van Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

De Salone Internationale del Gusto (Internationale salon van de smaak) werd voor de eerste keer in 1996 gehouden. Het was een van de belangrijkste evenementen ter wereld, gewijd aan ambachtelijke producenten van voeding en wijn, en bovendien een gelegenheid voor producenten en coproducenten van over de hele wereld om ervaringen uit te wisselen.

De laaste editie, die in de Lingotto Fiere van Turijn in 2014 werd gehouden, kreeg circa 220.000 bezoekers uit meer dan 60 landen van over de hele wereld over de vloer. Er waren 3.000 gedelegeerden van Terra Madre uit bijna 160 landen, en er werd een grote markt gehouden met meer dan 1.200 exposanten uit 100 landen, waaronder 300 producenten van een keur van Slow Food en 400 gemeenschappen van de voeding van Terra Madre, verdeeld volgens geografische zones.

Slow Food telt miljoenen geëngageerde mensen die gepassioneerd zijn door lekkere, pure en eerlijke voeding. Het zijn koks, jongeren, activisten, landbouwers, vissers, experts en academici, verspreid over 158 landen. Het netwerk telt meer dan 100.000 Slow Food leden in 1.500 lokale afdelingen (convivia) wereldwijd. Zij dragen bij met hun lidmaatschap en organiseren events en campagnes. Daarnaast zijn er 2.500 Terra Madre voedselgemeenschappen die op kleine schaal duurzame en kwaliteitsvolle voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno