Terra Madre Salone del Gusto 2016 iese la lumină!

Noutăți însemnate pentru evenimentul internațional care la fiecare doi ani aduce la Torino (Italia) mii de fermieri și de producători artizanali de alimente din din 150 de țări; la cea de-a douăzecea aniversare a primei ediții a Salone del Gusto, și la treizeci de ani de la înființarea Slow Food în Italia, organizatorii au decis să sărbătorească cele două aniversări, regândind evenimentul sub semnul noutății.

Locul

Prezența în cadrul unui centru expozițional este de domeniul trecutului: temele legate de filosofia hranei bune, curate și corecte, promovate de rețeaua mondială Slow Food și Terra Madre, aparțin deja tuturor iar publicul trebuie să beneficieze de ele la un nivel cât mai amplu posibil.

Iată de ce Regiunea Piemonte, Orașul Torino și Slow Food au decis să deschidă porțile evenimentului și să ”invadeze” locurile cele mai frumoase și mai prestigioase ale orașului. Parco del Valentino, Borgo Medievale, Palazzo Reale, Teatrul Carignano, Circolo dei Lettori și Reggia di Venaria,declarată de Unesco Patrimoniu al Umanității, sunt doar câteva dintre spațiile în care se va desfășura evenimentul.

Numele

Încă din 1996, anul primei ediții, Salone del Gusto s-a dezvoltat și s-a schimbat împreună cu Slow Food. În 2004 prima ediție a Terra Madre (Mama Natură) a influențat profund întreaga asociație internațională și în consecință și Salone del Gusto, până când acestea s-au contopit devenind în 2012 unul și același lucru.

Începând cu anul 2016, pentru a sublinia într-un mod fără echivoc faptul că nu poate exista plăcere gastronomică fără responsabilitate și sustenabilitate, și pentru a evidenția importanța cuvenită comunității hranei, evenimentul se va intitula Terra Madre Salone del Gusto.

Datele

Terra Madre Salone del Gusto se va desfășura între 22 și 26 septembrie 2016. Anticiparea datei cu circa o lună raportat la data la care se desfășura în mod tradițional evenimentul, va permite participanților să profite mai bine de clima blândă de la sfârșitul verii/începutul toamnei și să se bucure mai mult de frumusețile orașului Torino.

Carlo Petrini, Președintele Slow Food: «Deja de la închiderea Expo 2015 anunțasem faptul că munca noastră se afla doar la un nou început: Terra Madre Salone del Gusto, prin noua sa configurare, reprezintă esența angajamentului nostru reînnoit și a voinței de a continua drumul început de Slow Food în 1986. Reprezintă așadar, cel mai bun mod de a sărbători nu doar cei 20 de ani ai Salone del Gusto, ci și cei 30 de ani de la nașterea Slow Food în Italia », a continuat Petrini. «Acum mai mult ca niciodată dorim să creăm un eveniment în armonie cu locurile care îl găzduiesc, sensibilizându-i și mai mult pe vizitatori cu privire la patrimoniul nostru comun. Acesta este și unul dintre motivele pentru care nu vom construi structuri în piețele și în locurile istorice din Torino, încercând să lăsăm orașului o contribuție tangibilă pentru binele comun».

Pentru mai multe informații, contactați Biroul de Presă Internațional al Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Organizat pentru prima dată în 1996, Salone del Gusto Internațional este unul dintre cele mai însemnate evenimente din lume dedicate producătorilor artizanali de hrană și vin, precum și o ocazie pentru producători și co-producători din întreaga lume de a face schimb de experiențe.

Ultima ediție, organizată în cadrul Lingotto Fiere din Torino în luna octombrie 2014, a atras circa 220.000 vizitatori din mai bine de 60 de țări din lume, a asistat la participarea a 3000 de delegați ai Terra Madre din circa 160 țări, și a amenajat o piață mare cu peste 1200 expozanți din 100 țări, printre care 300 de producători din Centrele Slow Food și 400 de comunități de hrană din Terra Madre împărțite pe zone geografice.

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno