Terra Madre Salone del Gusto 2016 придобива форма

Изображенията-символ на мероприятието разказват за богатството и биоразнообразието на Terra Madre

Днес бе представено изображението, което ще придаде характер на цялата комуникационна кампания на събитието Terra Madre Salone del Gusto 2016, което ще се проведе от 22 до 26 септември в Торино.

Terra Madre Salone del Gusto 2016 е мероприятие, което вече не е съсредоточено само в павилионите на панаирния център Лингото, а се разпростира и в рамките на града. Паркове, театри, стари сгради и цели квартали участват в събитието.

В парка Parco del Valentino ще се проведе Италианският и международен пазар, Borgo Medievale ще приюти възпитателните дейности за възрастни и деца, а замъкът Castello del Valentino ще бъде оживен от форумите на Terra Madre. Конференцията ще се проведе в Teatro Carignano, енотеката ще бъде във великолепните пространства на двореца Palazzo Reale, домакини на семинарите по вкусовете ще бъдат различни центрове и средища, сред които културният център Circolo dei Lettori, Mole Antonelliana (The National Cinema Museum of Torino) и уличните Eataly. улица храна, а производителите на занаятчийска бира ще бъдат по кейовете и аркадите Murazzi покрай река По, чиято реконструкция завърши наскоро. Програмата на проявата предвижда мероприятия и в други културни институции с изключителни постижения в Торино: от Egyptian Museum през галерията за модерно изкуство Gallery of Modern Art (GAM), до музея за ориенталско изкуство Museum of Oriental Art (MAO). Oсвен това мероприятието ще се разгърне на няколко места извън града: в двореца Venaria Reale, замъка Риволи, замъка Racconigi и кралското имение Agenzia di Pollenzo.

Темата на събитието – “Да обичаме земята” – обобщава философията на Slow Food и ангажимента и усърдието, вложени в проектите от мрежата от асоциации, със специален акцент върху опазването на околната среда и необходимостта всички да бъдем действащи лица на промяната.

Изображенията, които ще се виждат по време на цялата комуникационна кампания на Terra Madre Salone del Gusto 2016, са създадени от Bodà – едно торинско ателие за комуникация, архитектура и видеоклипове, което от дълго време сътрудничи със Slow Food. През 2008 г. екипът на Bodà направи  документалния филм Хора на Майката Земя Terra Madre People. Впоследствие участва в Берлинале с други документални филми, направени в Африка за Президиумите Slow Food (Pokot Ash Yogurt (Кисело мляко с пепел от Покот) в Кения, Harenna Forest Wild Coffee (Диворастящо кафе от гората Харена) в Етиопия, Fadiouth Island Salted Millet Couscous (Солен кускус от просо от остров Фадиут) в Сенегал). През 2015 г. спечели конкурса Europeana с video Seeds – чиито главни действащи лица са италианските президиуми Slow Food Lucca Red Bean (Червен боб от Лука ) и  Alcamo Purceddu Melon (Пъпеш Purceddu от Алкамо).

Роберто Бурдезе, член на Изпълнителния комитет на международната организация Slow Food Internazionale, казва: «Сътрудничеството с Bodà е трупане на опит на базата на обмен и взаимно разбиране. Графиката им съответства на нашата философия и показва важното внимание към детайла. Изображенията, които ще текат по време на мероприятието, са цялостни фигури, съставени от различни и разнородни фрагменти: алюзия за богатството и комплексността на мрежата на Terra Madre и за биоразнообразието, характерно за света, в който живеем.»

Днешната конференция – на която на масата на докладчиците освен Карло Петрини бяха и Серджо Киампарино, управител на област Пиемонт, и Пиеро Фасино, кмет на гр. Торино – даде възможност за подновяване на поканата за оказване на гостоприемство на делегатите на Terra Madre и за отправяне на призив към град Торино и околните територии да се ангажират и да участват.

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Паола Нано, +39 329 8321285 [email protected]

Regione Piemonte, +39 011 432 2871, [email protected]

Comune di Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

Организиран за първи път през 1996 г., Международният Salone del Gusto от най-значимите събития в света, посветени на занаятчийските производители на храна и вино, както и възможност за обмен на опит между самостоятелни и съвместни производители от цял свят.

Последното издание, което се проведе в панаирния център Лингото в Торино през октомври 2014 г., привлече около 220 000 посетители от повече от 60 страни по света, с участието на 3000 делегати на Terra Madre от около 160 страни, и организира голям пазар с повече от 1200 изложители от 100 страни, сред които 300 производителя от организациите Slow Food и 400 общности за храна на Terra Madre, разпределени по географски зони.

Slow Food обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 160 страни; мрежа от около 100 000 члена на Slow Food, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2400 хранителни общности Terra Madre, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno