Terra Madre Balkans ide u Brisel!

Peto izdanje Terra Madre Balkans – sastanak koji okuplja prehrambene zajednice iz jugoistočne Evrope – održat će se u glavnom gradu Evropske unije od 21. do 23. maja 2018. godine.

 

Nakon četiri izdanja u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), mreža Terra Madre Balkan odlučila je da podigne svoj glas u srce evropske debate u godini koja je presudna za budućnost nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Preko 100 delegata iz 9 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija i Srbija) okupit će se u Briselu, predstavljajući različite potencijale Terra Madre Balkans – mrežu duboko ukorijenjenu u region sa hiljadama pristalica, 24 Slow Food Presidia, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 kuhara i 15 obrazovnih programa o ishrani i ukusu.

Dom velikoj većini malih farmera u EU, Balkanci su domaćini izuzetnih poljoprivrednih praksi i tradicija hrane. Ovaj potencijal često ometa neusaglašenost između politika, njihove primjene i realnosti na terenu. Naredni mjeseci će biti ključni za definisanje puteva nove Zajedničke poljoprivredne politike, čiji će se uticaj posebno osjetiti među novim državama članicama EU i zemljama kandidatima. Slow Food je uvjeren da reformirani ZPP holistički treba da obuhvati ne samo proizvodnju hrane, ratarstvo i trgovinu, već i kvalitet hrane i životne sredine, zdravlje, resurse i upravljanje zemljištem, ekologiju, društvene i kulturne vrijednosti. Tako zamišljen, ZPP bi zaista mogao da osigura održivi ruralni razvoj, te time doprinijeti i dubljoj integraciji u EU.

Terra Madre Balkans će pokrenuti seriju događaja u cilju demonstriranja skrivenih potencijala Balkana, od političkih debata do degustacije hrane i umrežavanja sa proizvođačima hrane iz regiona koja se proizvodi ne-industrijskim metodama.

Terra Madre Balkans održava se u okviru bugarskog predsjedavanja Vijećem EU, koji posebnu pažnju posvećuje zapadnom Balkanu i njihovoj budućnosti u EU. Stoga, fokus ovogodišnjeg izdanja će biti konferencija “Potencijal zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU“. To će se održati u utorak, 22. u Evropskom parlamentu, zajedno sa pet člana Evropskog parlamenta kao co-domaćina: Vladimir Urutchev i Andrey Kovatchev (Bugarska), Adina-Ioana Vălean (Rumunija) i Dubravka Šuica i Ivana Maletić (Hrvatska) . Fokusirat će se na potencijal Balkana za održiv ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU. Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maj, obilježit će se izložbom i degustacijom biodiverziteta hrane na Balkanu ispred kantine Parlamenta, a proizvodi će biti izabrani iz proizvoda od Slow Food Presidia i Ark of Taste u regionu.

Bugarski jogurt (kiselo mlyako) iz bugarskih autohtonih pasmina predstavit će u različitim oblicima kuhar Georgi Boykovski (Bugarska) u kantini Evropskog parlamenta.

Konferencija “Budućnost balkanskog naslijeđa hrane” 23. maja će dodatno otkriti potrebe, ograničenja i potencijale proizvođača balkanskih proizvoda koji se proizvode ne-industrijskim metodama da dodaju vrijednost svojoj hrani kroz EU sheme kvaliteta (PDO/PGI). Konferencija će biti organizovana u partnerstvu sa DG Agri, a domaćin je Bugarsko stalno predstavništvo u Briselu.

U utorak, 22. uveče, restorani iz Alijanse Slow Food Chefs’ u Briselu održat će niz večera uz goste kuhare sa Balkana. Zajedno će formirati partnerstva, kreirati ad hoc menije, predstavljajući bogatstvo balkanskog gastronomskog naslijeđa, za mnoge još nepoznato.

Peto izdanje Terra Madre Balkans organizuje Slow Food Balkans zajedno sa članovima EPP-a Evropskog Parlamenta iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije koji učestvuju u EP delegacijama za odnose sa zemljama zapadnog Balkana; i omogućen je doprinosom Evropske komisije i stalnog predstavništva Republike Bugarske u EU.

 

Za više informacija:

old.slowfood.com

www.terramadre.org

www.slowfoodfoundation.com/

 

Dessislava Dimitrova

Slow Food Balkans – Predsjednik

+359 885 432 540

[email protected]

 

Michele Rumiz

Slow Food – Koordinator za područje Balkana

+39 345 027 2014; [email protected]

 

Paola Nano

Slow Food – Direktor međunarodne kancelarije za štampu

[email protected], [email protected]

Anne-Marie Matarrese

Slow Food – Direktor komunikacije, ured u Briselu

+32 494 245 185; [email protected]

 

 

Slow Food okuplja preko million ljudi koji su posvećeni hrani i koji vole dobru, čistu i pravednu proizvodnju hrane. U mrežu su uključeni chefovi kuhinja, mladi, aktivisti, poljoprivredni proizvođači, ribari, eksperti i akademici iz preko 160 zemalja.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno