Terra Madre Balkans 2018 završava predstavljanjem svog potencijala za održivi ruralni razvoj u EU institucijama

Nakon četiri izdanja u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), Terra Madre Balkans (TMB) mreža okupila se u srcu europske debate u trenutku koji je najvažniji za definiranje Europske zajedničke gospodarske politike (Europe’s Common Agricultural Policy – CAP) nakon 2020. godine.

Više od 100 delegata iz Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska i Srbija predstavljali su različit potencijal Terra Madre Balkans kada se radi o bogatoj biorazličitosti i održivoj gospodarskoj praksi.

Kako bismo proslavili Međunarodni dan biorazličitosti, 22.5., konferencija u Europskom parlamentu spojila je ruralne zajednice, male proizvođače hrane, šefove, aktiviste, mlade i akademike iz regije naspram stvaratelja politike iz EU institucija kako bi pokazali različita sredstva za vrednovanje bogatoga balkanskoga naslijeđa kao izvora inovacija i društvenog partnerstva u regiji.

Sudionici na petom izdanju Terra Madre Balkans dijele mišljenje da je integriranje zapadnih europskih zemalja u EU glavni politički cilj koji će osigurati stabilnost i razvoj u regiji.

Nedavna anketa između 10.000 malih farmera iz cijele Europe sprovedena je od strane Spore hrane s ciljem doprinosa raspravi o budućnosti  Zajedničke gospodarske politike. Sudionici petog izdanja Terra Madre Balkans shvaćaju potrebu za:

  • Smanjenim birokratskim opterećenjem, podrškom za rubna i ruralna područja i za mlade ljude.
  • Fleksibilnijom primjenom pravila higijene i shema kvalitete EU kako bi se podržali proizvođači obrtničke hrane u njihovim naporima za održanjem različitosti hrane;
  • Namjenskim shemama financiranja kako bi se mapirala različitost hrane u Balkans i bolje integrirao njen biološki, ekološki, društveni i kulturni kontekst u održivom razvoju ruralnih područja;

Oni također vjeruju da je ekonomski razvoj ruralnih područja  osnovni pokretač suradnje u Balkans, a time i uspješnog integriranja zemalja zapadne Europe u EU. Završni zaključci su dostupni ovdje

Peto izdanje Terra Madre Balkans organizirala je Balkanska Spora hrana, zajedno sa članovima Europske narodne stranke (European People’s Party – EPP) iz Bugarske, Hrvatske i Rumunjske koji sudjeluju u delegacijama Europskog parlamenta (European Parliament – EP) za odnose sa zemljama zapadnog Balkana. Terra Madre Balkans je omogućena zahvaljujući doprinosima Europske komisije i stalnom predstavljanju Republike Bugarske u EU.

Anne-Marie Matarrese
Spora hrana – ravnatelj za komunikacije, ured u Briselu +32 (0) 28932488; [email protected]

Paola Nano
Spora hrana – ravnatelj međunarodnog tiskovnog ureda +39 329 8321285; [email protected]

 

Osnovana od strane Spore hrane godine 2010. Terra Madre Balkans je mreža koja spaja ruralne zajednice, proizvođače hrane, šefove, aktiviste, mlade i akademike iz cijele jugoistočne Europe. Terra Madre Balkans je osnovana kako bi podržala male proizvođače hrane i ruralne zajednice u nadogradnji njihove proizvodnje od kućne izrade do obrtništva, boreći se za njihovo društveno i političko prepoznavanje, te podržavajući njihov izlazak na tržište.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno