Terra Madre Balkans 2014 Program manifestacije

U organizaciji dubrovačke udruge Kinookus i uz potporu Slow Fooda, od 19. do 22. lipnja u Dubrovniku će se održati treća edicija Terra Madre Balkan susreta. Događaj okuplja zajednice hrane iz jugoistočne Europe koje će slaviti svoje prehrambene tradicije i pozvati na akciju očuvanja svojih ruralnih naslijeđa. Više od 200 delegate iz 11 zemalja regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Turska) sudjelovat će na manifestaciji.

Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda koji je prvi puta u Hrvatskoj, sudjelovat će na Terra Madre Balkan te govoriti na dvije konferencije u subotu 21. lipnja.

U povijesnom Parku Gradac, kao važan dio događaja, bit će organizirana Tržnica Zemlje (Earth Market) na kojoj će se predstaviti 68 zajednica hrane iz jugoistočne Europe. Na tržnici će biti preko 30 štandova – najmanje po jedan iz svake od 11 zemalja – od kojih će neki predstaviti Slow Food prezidije i proizvode Arke okusa. Proizvodi Slow Food prezidija dolaze iz različitih zemalja: sirevi s planinskih pašnjaka Mavrove Reke (Makedonija), Branza de Burduf s Bucegi planine (Rumunjska), rakije od crvene ranke s Gledića (Srbija) i pšenica Seyez Bulgur (Turska).

Većina hrvatskih proizvoda je ekocertificirana i dolazi iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor proizvođača izraz je želje organizatora da, koliko je god to moguće, ponude opći pregled hrvatske gastro i bioraznolikosti. Među proizvodima iz Hrvatske na Tržnici Zemlje možete pronaći selekciju autohtonih sireva i mliječnih proizvoda poput “škripavca” od mlijeka pasmine buša (sir i pasmina nominirani su za Arku okusa), suhe stožaste sireve iz Međimurja, kozji sir iz istočne Slavonije, i čuveni Paški sir obiteljskog gospodarstva s otoka Paga. S obzirom na mediteransku lokaciju ovogodišnje Tržnice Zemlje, posjetitelji mogu očekivati veći broj lokalnih maslinovih ulja iz dubrovačkog i drugih krajeva Hrvatske i regije, poput ulja sa srednjedalmatinskih otoka i ulja od maslina sa stabala iz Luna koja imaju više od 2000 godina. Među ostalim proizvodima iz Hrvatske nalaze se džemovi i marmelade od tikve i različitog voća iz tradicionalnih voćnjaka, slastice, sokovi, tradicijski suhomesnati proizvodi poput dalmatinskog pršuta, pancete, pečenice i istočnoslavonskih specijaliteta poput kulena, kulenove seke, špeka i još puno toga.

Tržnica Zemlje mjesto na kojem možete otkriti i kušati rijetke prehrambene proizvode te od proizvođača iz prve ruke saznati o njihovim iskustvima, starim znanjima o podnebljima iz kojih dolaze, tradicionalnim tehnikama proizvodnje i distinktivnim svojstvima proizvoda. Ovaj oblik prehrambene edukacije daje vam priliku okusiti hranu različitim osjetilima: od gledanja i slušanja do mirisanja i kušanja.

Neke od konferencija koje će se održati za vrijeme Terra Madre Balkan susreta, na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku:

Petak, 20. lipnja

10.30-13.00 – Amfiteatar na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Terra Madre Balkan plenarna konferencija

Terra Madre Balkan delegati sastat će se na plenarnoj konferenciji na kojoj će biti predstavljene ključne teme manifestacije: od uloge koju bi Europska unija trebala igrati u podršci malim tradicijskim proizvođačima u regiji, do poziva na primjenu tehnika održivog ribolova u Jadranskom moru; od zaštite tradicijskih proizvoda i zemljopisnog podrijetla, do Arke okusa i projekta Slow Food prezidija (presidium); od uloge mladih poljoprivrednika u proizvodnji hrane do važnosti prehrambene edukacije u balkanskim društvima.

Petak, 20. lipnja

15.00 – 17.00 – Amfiteatar na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija: Potpora malim poljoprivrednicima Balkana

Europsku uniju često se optužuje za nametanje prestrogih zakona i pravila koji se odnose na male proizvođače i koji ugrožavaju proizvodnju tradicijske hrane. Ova konferencija namjerava pokazati kako se kroz usvajanje  higijenskih pravila i uvjeta za direktnu prodaju na nacionalnoj razini mogu u potpunosti koristiti odredbe fleksibilnosti predviđene europskim pravilima, kao i mehanizmi potpore kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, tako da se malim proizvođačima omogući puni pristup tržištu. Konferencija će biti prilika za predstavljanje position papera koji su razvili ESSEDRA partneri i Forum Synergies, kao i za daljnje prijedloge, amandmane i izmjene dokumenta, prije njegovog službenog predstavljanja.

Petak, 20. lipnja

17.30 – 20.00 – Amfiteatar Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija: Tradicijski proizvodi, oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla

Trenutačno  više od 1400 proizvoda u EU ima oznaku zemljopisnog podrijetla, ali samo nekoliko njih pripada regiji Balkana. Ova konferencija, koju organiziraju FAO i švicarska nevladina udruga REDD, namjerava pojasniti proces koji vodi do dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla. Bit će predstavljeni primjeri neretvanskih mandarina i baranjskog kulena, kao i oznaka „Hrvatski otočni proizvod“ koju je pokrenulo Ministrastvo regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Subota, 21. lipnja

10.00 – 12.00 Amfiteatar Sveučilišta u Dubrovniku

Konferencija:  Nakon Arke okusa – definiranje Terra Madre Balkan strategije očuvanja ugroženih prehrambenih proizvoda

Preko 120 proizvoda s Balkana i iz Anatolije uvršteno je u Arku okusa, međunarodni Slow Food katalog ugroženih prehrambenih proizvoda. Ovi su proizvodi dio prehrambene kulture lokalnih zajednica koje su zbog različitih ekonomskih političkih i društvenih razloga krhke i ne mogu održati jedinstvenost proizvodnje hrane Balkana. Osnovni cilj mreže definiranje je budućih koraka i instrumenata kako bi se ovi proizvodi spasili od nestanka, uz istovremeno jačanje lokalnih zajednica. Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda, sudjelovat će na konferenciji i održati uvodni govor.

Za cjeloviti program konferencija i događaja posjetite: http://www.essedra.com/media/ING_depliant-TM-balcani.pdf

ili www.kinookus.com

Za više informacija:

old.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – koordinator za područje Balkana

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara-Pešić

Koordinator projekta i voditelj Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Međunarodni događaj Terra Madre i Salone del Gusto održat će se u Torinu od 23. do 27. listopada ove godine. Terra Madre i Salone del gusto opet su ujedinjeni u jedan događaj na kojem će prisustvovati Terra Madre zajednice hrane iz cijelog svijeta kao i proizvođači hrane, Slow Food prezidiji i chefovi, a bit će organizirane i radionice kušanja i obrazovne aktivnosti. Na Terra Madre i Salone del gusto 2014 predviđen je izložbeni prostor od 100 četvornih metara u potpunosti posvećen Balkanu u kojem će više od 50 zajednica hrane i Slow Food prezidija izlagati i prodavati svoje proizvode.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno