Terra Madre Balkan komt naar Brussel!

De 5de editie van Terra Madre Balkan – de meeting die voedselgemeenschappen van Zuidoost-Europa bijeenbrengt – zal plaatsvinden in de hoofdstad van de Europese Unie van 21 tot 23 mei 2018.

 

Na vier edities in Sofia (2010, 2012), Dubrovnik (2014) en Tirana (2016) heeft het Terra Madre Balkan-netwerk besloten om haar stem te laten horen in het hart van het Europees debat, in een jaar dat cruciaal is voor de toekomst van het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Meer dan 100 afgevaardigden uit 9 landen (Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Kosovo, Montenegro, de Republiek Macedonië, Roemenië en Servië) zullen in Brussel samenkomen om het diverse potentieel van Terra Madre Balkan te vertegenwoordigen – een netwerk dat stevig verankerd is in de regio, met duizenden aanhangers, 24 Slow Food Presidia, meer dan 100 voedselgemeenschappen, 50 chefs en 15 educatieve programma’s omtrent voeding en smaak.

De Balkan is een regio waar zich de overgrote meerderheid van de kleinschalige landbouwers in de EU bevindt en herbergt uitstekende landbouwpraktijken en voedseltradities. Dit potentieel wordt vaak verstoord door een gebrek aan overeenstemming tussen beleidslijnen, de uitvoering ervan en de werkelijkheid in de praktijk. De komende maanden zijn van cruciaal belang om de trajecten van het nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid vast te leggen. De impact ervan zal met name worden gevoeld onder nieuw toegetreden EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten. Slow Food is ervan overtuigd dat een hervormd gemeenschappelijk landbouwbeleid niet alleen voedselproductie, landbouw en handel holistisch moet behelzen, maar ook voedsel en milieukwaliteit, gezondheid, grondstoffen- en landbeheer, ecologie en sociale en culturele waarden moet omvatten. Op die manier zou het gemeenschappelijk landbouwbeleid duurzame plattelandsontwikkeling kunnen bewerkstellingen, wat dan weer bijdraagt tot een diepere integratie in de EU.

Terra Madre Balkan zal een aantal evenementen omvatten met als doel het aantonen van het verborgen potentieel van de Balkan, gaande van debatten over het beleid tot proeverijen en netwerken met producenten van ambachtelijk voedsel uit de regio.

Terra Madre Balkan wordt gehouden in het kader van het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de EU, waardoor speciale aandacht wordt besteed aan de westelijke Balkan en de toekomst ervan binnen de EU. Daarom is het uitgangspunt van de editie van dit jaar de conferentie “Het potentieel van de westelijke Balkan voor duurzame plattelandsontwikkeling als drijfveer voor integratie in de EU”. Ze vindt plaats op dinsdag 22 mei in het Europees Parlement en wordt mede georganiseerd door vijf leden van het Europees Parlement: Vladimir Urutchev en Andrey Kovatchev (Bulgarije), Adina-Ioana Vălean (Roemenië) en Dubravka Šuica en Ivana Maletić (Kroatië). De conferentie zal gericht zijn op het potentieel van de Balkan voor duurzame plattelandsontwikkeling als drijfveer voor integratie in de EU. De Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei) zal worden gevierd door middel van een tentoonstelling en proeverij van de biodiversiteit van het voedsel van de Balkan voor de kantine van het Parlement. Er wordt een selectie gemaakt uit producten van Slow Food Presidia en Ark of Taste in de regio.

Bulgaarse yoghurt (kiselo mlyako) van Bulgaarse autochtone soorten zal in verschillende vormen worden gepresenteerd door chef Georgi Boykovski (Bulgarije) in de kantine van het Europees Parlement.

Op 23 mei onthult de conferentie “De toekomst van het voedselpatrimonium van de Balkan” verder de behoeften, beperkingen en het potentieel van ambachtelijke producenten uit de Balkan om waarde toe te voegen aan hun voedsel via de kwaliteitsregelingen van de EU (PDO/PGI). De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met DG Agri en de permanente vertegenwoordiging van Bulgarije in Brussel.

Dinsdagavond 22 mei zullen restaurants van de Slow Food Chefs’ Alliance in Brussel een reeks diners organiseren onder leiding van gastchefs uit de Balkan. Ze gaan samen partnerschappen aan om ad hoc menu’s te creëren die de rijkdom van het voor velen nog steeds onbekende gastronomisch erfgoed van de Balkan vertegenwoordigen.

De vijfde editie van Terra Madre Balkan wordt georganiseerd door Slow Food Balkan, samen met EVP-leden van het Europees Parlement uit Bulgarije, Kroatië en Roemenië die deelnemen aan de EP-delegaties voor relaties met de landen van de westelijke Balkan, en wordt mogelijk gemaakt door de bijdrage van de Europese Commissie en de permanente vertegenwoordiging van de Republiek Bulgarije bij de EU.

 

Voor meer informatie:

old.slowfood.com

www.terramadre.org

www.slowfoodfoundation.com/

 

Dessislava Dimitrova

Slow Food Balkan – President

+359 885 432 540

[email protected]

 

Michele Rumiz

Slow Food – Area Coordinator voor de Balkan

+39 345 027 2014; [email protected]

Paola Nano

Slow Food – International Press Office Director

[email protected], [email protected]

Anne-Marie Matarrese

Slow Food – Communication Director, kantoor Brussel

+32 494 245 185; [email protected]

 

Slow Food is een wereldwijde organisatie die streeft naar een wereld waarin iedereen toegang heeft en kan genieten van goede voeding: zowel goed voor de consumenten als goed voor de producenten en voor onze planeet. Slow Food brengt meer dan een miljoen activisten, chefs, jongeren, boeren, vissers, experten en academici samen uit meer dan 160 landen.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno