Terra Madre Balkan 2016

 “Poljoprivrednici na prvom mjestu”

Delegati iz 13 zemalja sudjelovat će na četvrtoj ediciji Terra Madre Balkan susreta koja će se održati od 2. do 5. lipnja u Tirani (Albanija).

Poljoprivrednici na prvom mjestuglavna je tema Terra Madre Balkana 2016 na koji dolazi 350 delegata iz 13 zemalja (Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije, Turske, Italije i Albanije).

Predsjednik Slow Fooda Carlo Petrini sudjelovat će u događaju skupa s nekoliko ministara albanske Vlade i gradonačelnikom Tirane, Erionom Veliajom.

Regija Balkana dom je velikog broja različitih poljoprivrednika. Ovogodišnja tema izabrana je upravo kako bi se naglasila važnost postavljanja malih proizvođača hrane u samo središte političke agende, jamčeći na taj način održiv razvoj cijele regije.

Centralni trg u Tirani, koji nosi ime Majke Tereze, ugostit će Tržnicu Zemlje. Na više od 50 štandova posjetitelji će moći upoznati široki izbor proizvoda zajednica hrane, Slow Food Prezidija, i Arke okusa, Slow Food kataloga svjetske prehrambene bioraznolikosti.

Događaj predviđa niz konferencija i diskusija o multifunkcionalnoj poljoprivredi, zakonskim pravima malih poljoprivrednika, društvenoj pravičnosti, ruralnom turizmu, marketingu zanatskih proizvoda, uzimajući pri tom u obzir EU integracijske standarde.

Albanija je izabrana za ovogodišnju ediciju Terra Madre Balkan susreta jer u ovoj zemlji Slow Food mreža ima brz i konstantan rast. Ova zemlja ima 22 registrirana proizvoda na Slow Food Arki okusa – katalogu ugroženih prehrambenih proizvoda, dva Slow Food prezidija (Permet Gliko i Mishavin – sir koji proizvode pastiri iz gornjeg Keljmenda u albanskim Alpama), pet Slow Food konvivija (lokalne podružnice pokreta) i tisuće podržavatelja. Osim toga, u svibnju 2015. godine u Albaniji je lansirana i Slow Food Alijansa Chefova.

Događaj organiziraju VIS Albania i Slow Food u Albaniji uz potporu Slow Fooda, albanskog Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva ekonomskog razvoja, turizma, trgovine i poduzetništva te Općine Tirana, a u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom u Tirani i Talijanskom agencijom za međunarodnu suradnju.

Terra Madre Balkan bit će također prilika za predstavljanje nastupajuće edicije Terra Madre Salone del Gusto koja će se održati od 22. do 26. rujna u Torinu (Italija). Terra Madre Salone del Gusto jedan je od najvažnijih događaja na svijetu posvećen zanatskim i malim proizvođačima hrane, ali i međunarodni forum razmjene. Posljednja edicija, održana u Torinu u listopadu 2014., privukla je 220.000 posjetitelja iz više od 60 zemalja. Na njoj je sudjelovalo 3.000 Terra Madre delegata iz 160 zemalja, s velikom tržnicom s 1.200 izlagača iz 100 zemalja, uključujući 300 proizvođača iz Slow Food prezidija i 400 Terra Madre zajednica hrane.

Ove godine, u dijelu od 100 četvornih metara koji će u potpunosti biti posvećen Balkanu, više od 50 zajednica hrane i Slow Food prezidija izlagat će i prodavati svoje proizvode.

Nakon tri edicije u Sofiji (2010, 2012) i Dubrovniku (2014), Terra Madre Balkan mreža izabrala je Tiranu za svoje četvrte susrete. Terra Madre Balkan prva je mreža ove vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz nekoliko zemalja iste regije. Slow Food i Terra Madre stvorili su duboko ukorijenjenu mrežu u regiji koja broji tisuće članova, 24 Slow Food prezidija, 100 zajednica hrane, 50 chefova, 15 obrazovnih programa u školama posvećenih prehrani i okusu i preko 280 balkanskih proizvoda uključenih u Slow Food katalog Arke okusa.

Četvrta edicija Terra Madre Balkana organizira se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement), a promovira Slow Food u cilju potpore procesima europske integracije zemalja Balkana i Europe, i to kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

Za više informacija i zahtjeve za intervjue, molimo kontaktirajte:

Slow Food međunarodni Press Office

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Slow Food koordinator za Balkan

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Koordinator događaja i voditelj VIS Albania

Pier Paolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected]

Slow Food broji milijun ljudi strastveno posvećenih dobroj, čistoj i pravičnoj hrani. Pokret uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz više od 160 zemalja; mrežu koja broji oko 100.000 Slow Food članova povezanih u 1.500 lokalnih podružnica diljem svijeta (poznatih pod imenom konviviji), koji pokretu doprinose svojim članarinama, kao i događajima i kampanjama koje organiziraju; više od 2.400 Terra Madre zajednica hrane koje prakticiraju malu i održivu proizvodnju kvalitetne hrane širom svijeta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno