Terra Madre Balkan 2014

Nakon dvije edicije u Sofiji, Terra Madre Balkan mreža odabrala je Dubrovnik (Hrvatska) za treće susrete koji će okupiti zajednice hrane (food communities) iz jugoistočne Europe. Više od 200 delegata doputovat će u Dubrovnik iz 11 zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske. Događaju koji dobio podršku predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića prisustvovat će predsjednik Slow Fooda Carlo Petrini.

Slow Food Bugarske predaje manifestaciju u ruke dubrovačkoj udruzi Kinookus i Slow Foodu Dubrovnik koji će ju organizirati uz potporu Slow Fooda, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika,  a u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku, FAO, švicarskom nevladinom udrugom REDD  te projektom “Trpeza za devet milijardi”.

Terra Madre Balkan mreža pokrenuta je 2010. godine u Sofiji i prva je mreža ove vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz iste regije. Zemlje Balkana imaju zajedničku prehrambenu tradiciju i društveno-ekonomski kontekst. Stoga očuvanje njihove ruralne baštine zahtijeva zajedničku i neodložnu akciju koja nadilazi nacionalne granice.

Slow Food i Terra Madre uspjeli su u regiji postaviti čvrste temelje mreži koja broji preko 1500 članova, 16 Slow Food prezidija, 80 zajednica hrane, 25 chefova i 15 obrazovnih programa prehrambene i osjetilne edukacije u školama.

Događaj predviđa konferencije i okrugle stolove koji će se odvijati na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Povijesni park Gradac ugostit će Tržnicu Zemlje, na kojoj će na više od 30 štandova posjetitelji moći otkriti široki izbor proizvoda prehrambenih zajednica i Slow Food prezidija s Balkana.

Događaj će biti prilika za prikupljanje novčanih sredstava za za pomoć zajednicama hrane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji koje su pogodile najgore poplave u posljednjih 120 godina. Slow Food je na svojoj internetskoj stranici https://old.slowfood.com/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061 organizirao doniranje novaca ugroženima. Treće izdanje Terra Madre Balkan organizira se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinancira Europska unija.  Slow Food  pokrenuo je projekt s ciljem pomoći integracijskim europskim procesima na Balkanu i u Turskoj kroz osnaživanje civilnog društva, posebice njihove sposobnosti utjecanja na politike i promocije održivog ruralnog razvoja.

Terra Madre Balkan prilika je i za predstavljanje više od 150 proizvoda s Balkana koji se nalaze na Slow Foodovoj Arki okusa, katalogu koji okuplja proizvodnju malih tradicijskih proizvoda čija kultura, povijest i tradicije pripadaju cijelom planetu, i kojima prijeti nestanak.

Međunarodni događaj Terra Madre i Salone del Gusto održat će se u Torinu od 23. do 27. listopada ove godine. Terra Madre i Salone del gusto opet su ujedinjeni u jedan događaj na kojem će prisustvovati Terra Madre zajednice hrane iz cijelog svijeta kao i proizvođači hrane, Slow Food prezidiji i chefovi, a bit će organizirane i radionice kušanja i obrazovne aktivnosti. Na Terra Madre i Salone del gusto 2014 predviđen je izložbeni prostor od 100 četvornih metara u potpunosti posvećen Balkanu u kojem će više od 50 zajednica hrane i Slow Food prezidija izlagati i prodavati svoje proizvode.

Za više informacija:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – koordinator za područje Balkana

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara-Pešić

Koordinator projekta i voditelj Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno