Terra Madre Balkan 2014: Delegati iz 11 Balkanskih država učestvuju na trećem sastanku prehrambene zajednice, koji se ove godine održava od 19 do 22 juna u Dubrovniku u Hrvatskoj

Posle dva okupljanja u Sofiji, mreža Terra Madre Balkan je izabrala Dubrovnik (Hrvatska) za svoj treći sastanak koji okuplja prehrambene zajednice Jugoistočne Evrope. Više od 200 delegata dolazi iz 11 država: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova*, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske. Predsednik Slow Food Carlo Petrini će učestvovati na skupu koji je takođe podržao i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Slow Food je u Bugarskoj poverio pripremu skupa organizacijama KinoOkus i Slow Food Dubrovnik. Oni organizuju skup uz podršku Slow Food, Ministarstva Poljoprivrede Hrvatske, Dubrovačko- Neretvljanske županije i grada Dubrovnika. Partner je Univerzitet u Dubrovniku a podršku daje i FAO, NVO REDD i projekat “Sto za devet milijardi”.

Terra Madre Balkan je pokrenut u Sofiji 2010. godine i to je prva mreža ove vrste koja ujedinjuje prehrambene zajednice iz više država istog regiona. Kao što države Balkana dele zajedničke, osobene prehrambene tradicije i slične socio-ekonomske uslove, očuvanje ruralnog nasleđa zahteva, tokom vremena, zajednički napor koji nadilazi nacionalne granice.

Slow Food i Terra Madre su realizovale duboko ukorenjenu regionalnu mrežu sa preko 1500 članova, 16 Slow Food zadruga, 80 prehrambenih zajednica, 25 kuvara i 15 edukacionih programa o prehrani i ukusu u školama.

Tokom ove manifestacije biće održana serija konferencija i debata na Dubrovačkom Univerzitetu. Istorijski park Gradac će biti domaćin Pijace planete Zemlje, gde će na preko 30 štandova posetioci imati priliku da probaju veliki izbor proizvoda iz prehrambenih zajednica i Slow Food zadruga sa Balkana.

Cilj manifestacije je takođe prikupljanje novca radi podrške prehrambenim zajednicama koje su pretrpele štete u najgorim poplavama koje su pogodile Bosnu i Srbiju u poslednjih 120 godina. Slow Food je takođe omogućio doniranje novca za ovu namenu preko svog web sajta: https://old.slowfood.com/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061

Treće okupljanje Terra Madre Balkan se organizuje u okviru projekta ESSEDRA koji kofinansira Evropska Unija kroz DG Enlargement. Slow Food promoviše ovaj projekat čiji je cilj pomoć u procesu integracije Balkana i Turske u EU kroz ojačavanje organizacija civilnog društva radi njihovog uticaja na politiku i promovisanje održivog ruralnog razvoja.

Predstojeći događaj će poslužiti i kao prilika da se predstavi preko 150 proizvoda sa Balkana koji su u Riznici ukusa, katalogu Slow Food-a koji sadrži proizvode malog obima koji pripadaju kulturi, istoriji i tradiciji cele planete ali im preti nestanak.

Internacionalne manifestacije Terra Madre i Salone del Gusto će biti održane ove godine u periodu 23-27 oktobar u Torinu. One su još jednom objedinjene u jednu manifestaciju na kojoj će biti prehrambene zajednice Terra Madre iz celog sveta kao i proizvođači hrane, Slow Food zadruge i kuvari i gde će se realizovati radionice i edukacione aktivnosti. Salone del Gusto i Terra Madre 2014 u Torinu će imati izložbeni prostor od oko 100 m2 isljučivo posvećen Balkanu gde će preko 50 prehrambenih zajednica i Slow Food zadruga izložiti i prodavati svoje proizvode.

Za više informacija:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Area Coordinator for the Balkans

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Event Coordinator and leader of Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno