Terra Madre Balcani 2014

După două ediții în Sofia, rețeaua Terra Madre a ales ca loc de desfășurare a celei de-a treia întâlniri ce reunește comunitățile alimentare din Sud-Estul Europei, orașul Dubrovnik (Croația). La eveniment vor participa peste 200 de delegați din 11 țări (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia,  Kosovo, Montenegro, Republica Macedonia, România, Serbia și Turcia). Președintele Slow Food, Carlo Petrini, va participa la acest eveniment care se bucură și de sprijinul președintelui Republicii Croația Ivo Josipović.

Slow Food Bulgaria a încredințat organizarea acestui eveniment asociațiilor KinoOkus și Slow Food Dubrovnik; evenimentul va fi organizat cu sprijinul Slow Food, Ministerul Agriculturii Croația, cantonului Dubrovnik-Neretva și a orașului Dubrovnik. Terra Madre Balcani se va desfășura în parteneriat cu Universitatea Dubrovnik, bucurându-se de sprijinul F.A.O., ONG-ului REDD și proiectului “Table for Nine Billions” (O masă pentru toată planeta).

Terra Madre Balcani a fost lansat la Sofia în 2010 și este prima rețea de acest fel care reunește comunitățile producătoare de hrană, din mai multe țări din aceiași regiune. Deoarece țările balcanice împărtășesc tradiții culinare distincte comune precum și condiții socio-economice similare, salvgardarea moștenirii rurale din această zonă necesită eforturi comune și de durată, eforturi ce transcend granițele naționale.

Slow Food și Terra Madre au format o rețea bine înrădăcinată în această regiune cu peste 1500 de membri, 16 Slow Food Presidia, 80 de comunități cu preocupări în producția de hrană, 25 de bucătari și 15 programe educaționale despre nutriție și educația gustului în școli.

În cadrul acestei manifestări vor avea loc o serie de conferințe și dezbateri, la sediul Universității Dubrovnik. Parcul istoric Gradac va găzdui un târg – Earth Market, unde peste 30 de standuri vor oferi vizitatorilor șansa să descopere o mare varietate de produse de la comunitățile și Presidia Slow Food din regiunea balcanică.

Tototdată, ne propunem să colectăm fonduri pentru a sprijini mai multe comunități afectate de cele mai grave inundații care au afectat Bosnia și Herțegovina în ultimii 120 de ani. Slow Food a creat o modalitate de a dona bani pentru această cauză pe pagina WEB: https://old.slowfood.com/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061

Cea de-a treia ediție a Terra Madre Balcani este organizată în cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinanțat de către Uniunea Europeană prin DG pentru Extindere. Slow Food promovează acest proiect pentru a sprijini procesul de integrare a regiunii balcanice și a Turciei în Europa prin consolidarea organizațiilor non-guvernamentale și în particular capacitatea acestora de a influența politicile și de a promova dezvoltarea rurală sustenabilă.

Evenimentul reprezintă, de asemenea oportunitatea de a prezenta peste 150 de produse înscrise în catalogul Slow Food Arca Gusturilor, catalog ce colecționează produse de calitate, a căror obținere este limitată, produse ce aparțin culturii, istoriei și tradițiilor întregii planete, dar sunt amenințate cu dispariția.

Evenimentele internaționale Terra Madre și Salone del Gusto se vor desfășura la Torino în perioada 23- 27 octombrie. Salone del Gusto și Terra Madre se vor desfășura încă o dată în aceeași perioadă și se vor bucura de prezența comunităților alimentare ce aparțin Terra Madre din întreaga lume. Evenimentul va reuni, de asemenea producători alimentari, Slow Food Presidia și bucătari și vor fi organizate Ateliere de educația gustului și alte activități educaționale. Salone del Gusto și Terra Madre 2014 din Torino vor găzdui o zonă expozițională de aproximativ 100 de metri pătrați dedicată în exclusivitate Balcanilor și unde mai mult de 50 de comunități producătoare de hrană și Slow Food Presidia își vor prezenta și vinde produsele.

Pentru mai multe informații:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Coordonator Zonal pentru Balcani

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Biroul de Presă

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Coordonatorul Evenimentului și liderul Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno