Slow Food učestvuje na Ekspo 2015. sa ciljem da istakne suštinsku ulogu biološke raznovrsnosti i ulogu mladih poljoprivrednika u ishrani planete

Slow food će imati svoje mesto za vreme svih šest meseci Ekspo-a, a od 3 do 6 oktobra, Mreža Slow Food Youth će održati manifestaciju“Terra Madre Mladih – Mi hranimo planetu”, koja okuplja mlade poljoprivrednike celoga sveta.

Sekcija sajta, koja je posvećena učestvovanju Slow Food-a na Ekspo-u dostupna je na adresi:

https://old.slowfood.com/expo2015/en/

Glavna tema međunarodne izložbe Ekspo 2015, koja će se održati od 1 maja do 31 oktobra u Milanu, biće Hraniti Planetu, Energija za Život. To je tema na kojoj Slow Food radi od početka svog postojanja i oduvek je bila osnova na kojoj je organizacija razmišljala i organizovala svoj posao. Imajući to u vidu organizacija Slow Food je želela da da svoj doprinos ovom velikom dogadjaju, učestovanjem i davanjem svojih resenja na pitanje kako hraniti Planetu, sa jednim od njenih glavnih argumenata: biološka raznovrsnost.

Za ovih šest meseci na Ekspo-u 2015, Slow Food će se predstaviti na prostoru od 3.500m2 koji je dizajnirao od najpoznatijih svetskih arhitektonskih sutudija Herzong & de Meuron. Glavni cilj je da se objasni značaj biološke raznovrsnosti u kontekstu koji želi da pruži širu sliku globalnog sistema ishrane i da pokaže zašto je toliko važano da je sačuvamo, kao što želi da pruži povezivaje sa pozitivnim rešenjima koja su već dostignuta u oblasti bezbednosti hrane, održavanja i pravednije distribucije prehrambenih resursa.

Još jedan događaj koji će se održati u Milanu od 3 do 6 oktobra, Terra Madre – Mi Hranimo Planetu, prikupiće nekoliko hiljada mladih delegata Terra Madre iz celoga sveta u Milano. Sastanci Terra Madre su odavno važana prilika za razmenu iskustava. Ovo Milansko izdanje Terra Madre je politički odgovor Slow Food-a na Ekspo 2015 koja će dati glavnu ulogu mladim ljudima koji rade u prehrambenoj proizvodnji sa hiljadu poljoprivrednika, zanatlijam hrane, ribara, stočara, starosedelačkog stanovništva, kuvara, studenata i aktivista iz celoga sveta.

Fokusiranje na mlade ima važno značenje jer Ekspo 2015 postavlja pitanje: kako će da se hrani planeta u budućnosti sa sve većom populacijom, a sa sve manje prirodnih resursa? Slow Food je zato apelovao na mlade širom sveta koji se bave proizvodnjom hrane da dođu u Milano.

Pritisnite ovde ako zelite da preuzmeti ceo govor presednika Slow Food-a Karla Petrinija za mlade zajednice proizvođača na različitim jezicima.

Herzog & de Meuron su uradili odličan posao u sredjivanju izložbnog prostora Slow Food-a koji se razlikuje od ostalih struktura Ekspo-a. Slow Food neće biti u italijanskom delu, nego na kraju Decumano, zato što Slow Food, i ako je osnovana u Italiji, sada ima konsolidovano međunarodno prisutstvo. Slow Food prostor čine tri potpuno drvene konstrukcije, čiji oblik evocira na tipične Lombardijske farme ruralnog pejzaža. Ta struktura može lako da se razmontira i da se posle ovih sest meseci izlozbe, preseli i iskoristi na nekom drugom mestu. Ove tri drvene strukture su povezane u jedan trougao i sve mogu da se posete besplatno.

Slow Food prostor vodi posetioca kroz čulne doživljaje: u prvom delu se nalizi put biološke raznovrsnosti, edukativni izložbni prostor koji obuhvata fotografije, video, interaktivne igre i umetničke instalacije. Ovaj prostor predstavlja današnje probleme sisteme ishrane i predlaže brojna pozitivna i praktična rešenja, koja su lako primenljiva u svakodnevnom životu.

Drugi deo prelazi sa teorije na praksu, omogućavajući posetiocu da otrkije biološku raznovrsnost degustacijom zanatskih sireva i upoznavenjem lanca proizvodnje mleka. Sirevi nude način da se upoznaju i direktno probaju biološke raznovrsnost različitih životinjskih vrsta, rasa i raznolikost sireva, što dovodi do poznavanja celih generacija prozivođača sireva. Posetioci mogu da plate da bi degustirali četri vrste sira iz Italije i Evrope i mogu dopuniti degustaziju s jednim od četiri vrste vina, koji su dostupni tog dana. Za šest meseci izložbe, Slow Food će ponuditi izbor od 200 vrsta vina i 84 vrste sireva.

Treći deo je posvećen Slow Food Pozorištu, prostor u kom se nalaze radionice, izložbe, informativni sastanci s proizvođačima da bi saznali više o temama sisteme ishrane. U centralnom delu, zvanom dvorište, Slow Food će napraviti jedan održljivi povrtnjak da bi predstavila neke od njenih najvažnijih tema kao što su zaštita lokalnih namernica i semena, suvernitet i održivost hrane. Povrtnjak predstavlja međunarodnoj publici i 10.000 Dvorišta u Africi, jedan od glavnih projekata Slow Food-a.

For further information, please contact the Slow Food International Press Office:

Za više informazcija, molimo Vas kontaktirajte Mađunardonu Slow Food Redakciju:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno