Slow Food sudjeluje na Expo 2015. kako bi istaknuo bitnu ulogu bioraznolikosti i mladih poljoprivrednika u prehrani planeta

Slow Food će svih šest mjeseci trajanja Expo-a imati svoj prostor, a od 3. do 6. listopada Slow Food Youth Network organizirat će “Terra Madre Youth – mi hranimo planet” (Terra Madre Youth – We Feed the Planet) događaj na kojem će okupiti mlade poljoprivrednike iz cijelog svijeta.

Sekcija internetske stranice posvećena sudjelovanju Slow Fooda na Expo 2015. sada je on line:  https://old.slowfood.com/expo2015/en/

Hraniti planet, energija za život (Feeding the Planet, Energy for Life) tema je Expo 2015. koji će se od 1. svibnja do 31. listopada održati u Milanu. Ovom temom Slow Food se bavi od svojih samih početaka – ona je uvijek određivala način na koji je organizacija razmišljala i radila. Imajući to u vidu, Slow Food svoje sudjelovanje na Expo smatra posebno važnim, jer je to prilika da se čuje glas pokreta i ponude rješenja za problem prehrane planeta. Problemu koji je postavljen na Expo 2015. Slow Food će prići preko jedne od svojih središnjih tema: bioraznolikosti.

U šest mjeseci sudjelovanja na Expo 2015. Slow Food će imati prostor od 3.500 četvornih metara koji su dizajnirali arhitekti iz Herzog & de Meuron, jednog od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih studija. Cilj je prostora objasniti značaj bioraznolikosti u kontekstu šire slike globalnog prehrambenog sustava i pokazati zbog čega je tako važno očuvati ju i povezati s pozitivnim rješenjima koja su već dosegnuta na poljima prehrambene sigurnosti, održivosti i pravednije distribucije prehrambenih resursa.

Posebni događaj Terra Madre – We Feed the Planet održat će se u Milanu od 3. do 6. listopada i okupit će nekoliko tisuća mladih Terra Madre delegata iz cijelog svijeta. Terra Madre susreti već dugo predstavljaju važnu priliku za razmjenu ideja. Ova milanska edicija Terra Madre susreta politički je odgovor Slow Fooda na Expo 2015. Ovim se susretima želi dodijeliti središnja uloga mladima koji rade u proizvodnji hrane: tisućama poljoprivrednika, zanatlija, ribara, nomada, domorodačkih naroda, kuhara, studenata i aktivista iz cijelog svijeta.

Smještanje mladih u središte pažnje ima veliki značaj: Expo 2015. postavlja pitanje kako ćemo u budućnosti prehraniti sve mnogoljudniji planet na kojemu su prirodni resursi sve krhkiji. Slow Food je stoga lansirao apel posebno upućen mladim proizvođačima hrane diljem svijeta. Tim apelom ih se potiče da dođu u Milano.

Kliknite ovdje kako biste preuzeli integralnu verziju apela koji je Carlo Petrini, predsjednik Slow Fooda, na različitim jezicima uputio zajednicama mladih proizvođača.

Herzog & de Meuron obavili su sjajan posao: konstruirali su održivi Slow Food prostor koji je različit od većine Expo struktura. Prostor Slow Fooda neće se nalaziti u talijanskom paviljonu, već na kraju Decumanusa,  jer, iako osnovan u Italiji, Slow Food danas ima konsolidiranu prisutnost na svjetskoj razini. Slow Food prostor sastoji se od tri strukture u potpunosti izrađene od drva. Njihov oblik priziva tipične seoske kuće ruralnog krajolika Lombardije. Po završetku šestomjesečnog događaja strukture se lako mogu rastaviti, premjestiti i ponovno upotrijebiti na nekom drugom mjestu. Tri drvene strukture postavljene su u trokut i mogu se besplatno posjetiti.

Slow Food prostor uvodi posjetitelja u osjetilno iskustvo: prvi dio predstavlja put bioraznolikosti, edukativni izložbeni prostor koji uključuje fotografije, video zapise, interaktivne igrice i umjetničke instalacije. Ovaj dio predstavlja aktualne probleme prehrambenog sustava i nudi brojna pozitivna, praktična rješenja koja su svima dostupna.

U drugoj građevini prelazi se s teorije na praksu i posjetiteljima omogućuje otkrivanje bioraznolikosti kušanjem tradicijskih sireva i učenjem o proizvodnom lancu mliječnih proizvoda. Sirevi nude odličan način za upoznavanje i neposredno iskustvo bioraznolikosti različitih pasmina i vrsta, te raznolikosti sireva koja je rezultat znanja čitavih generacija proizvođača. Posjetitelji mogu platiti za kušanje četiri različite vrste sire iz Italije i Europe, koje mogu upariti s nekom od četiri vrste vina poslužene tog dana. Tijekom šest mjeseci Slow Food će ponuditi izbor od 200 vina i 84 sira.

U trećoj građevini nalazi se Slow Food Theater, prostor posvećen radionicama, konferencijama, izložbama i informativnim susretima s proizvođačima na kojima možete saznati više o najvažnijim temama prehrambenog sustava. U središnjem dijelu – dvorištu, Slow Food će napraviti održivi povrtnjak kako bi predstavio svoje glavne projekte poput zaštite lokalne hrane i sjemenja, prehrambenog suvereniteta i održivosti. Povrtnjak je istovremeno predstavljanje međunarodnoj publici jednog od glavnih projekata Slow Fooda, 10 000 vrtova u Africi.

Za više informacija molimo kontaktirajte Slow Food međunarodni Press Office:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food okuplja milijun ljudi strastveno posvećenih dobroj, čistoj i pravičnoj hrani. Pokret uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore u 158 zemalja; mrežu od oko 100.000 Slow Food članova povezanih u 1.500 lokalnih podružnica diljem svijeta (poznatih pod imenom konviviji) koje pokretu doprinose kako svojim članarinama tako i organiziranjem događaja i kampanja; više od 2.500 Terra Madre zajednica koje prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane diljem svijeta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno