Slow Food pridružuje se Europskim danima akcije Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) s više od 15 događanja u Europi

Drugu godinu zaredom, Slow Food Europe pridružuje se Europskim danima akcije Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda), koji će se tijekom mjeseca listopada odvijati diljem Europe. 

Različite Slow Food mreže organiziraju više od 15 događanja u zemljama zapadne, srednje i nordijske Europe, poput Italije, Rumunjske, Latvije, Francuske, Češke, Slovačke, Njemačke, Finske i Hrvatske. Pokret Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) objedinjuje više od 300 europskih organizacija koje su udružile snage kako bi zahtijevale da donositelji odluka implementiraju sustave hrane i poljoprivrede koji podržavaju male poljoprivrednike i ruralni život, kao i zaštitu tla, vode, ekosustava i biološke raznolikosti. 

Od zemaljskih tržišta do rasprava i od zapada do istoka, Slow Food grupe u Europi glasno se pridružuju Europskim danima akcije Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) u listopadu. Prvi događaji Slow Food počet će prvog vikenda u listopadu trodnevnom manifestacijom u istarskoj regiji, u Hrvatskoj, tijekom kojih će se održavati radionice i rasprave o održivom razvoju i zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u Europi, akcija podizanja svijesti, u organizaciji triju baltičkih država, na lokalnoj zemaljskoj tržnici u Straupeu u Latviji, i konačno s događajem Slow Food Västnyland u Fiskars u Finskoj, koji okuplja oko 8000 posjetitelja i usredotočuje se na važnost dobre, čiste i poštene hrane.

Kasniji događaji uključivat će i “Eat-In” između Njemačke i Nizozemske, koji je organizirala Omladinska mreža Slow Food kako bi simbolizirala prekograničnu dimenziju poljoprivrede i hrane u cijeloj EU, kao u Slovačkoj i Češkoj o održivoj proizvodnji, fokusiranoj na kratke lance opskrbe, te protestnom pikniku i raspravama o poljoprivredi i njezinu utjecaju na okoliš u Francuskoj. Nekoliko događaja se organizira i u Italiji.

“Uzbuđeni smo što se pridružujemo Europskim danima akcije Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) uz brojne različite događaje širom Europe, pokazujući tako različitost i jedinstvo pokreta Slow Food. Ova je godina od vitalne važnosti za Europu, jer čekamo dovršenje reforme ZPP-a. Ono će odrediti europsku poljoprivrednu budućnost, koja je do sada postavljena za nastavak poticajnih praksi intenzivne poljoprivrede. Vjerujemo da je najvažnije dati glas građanima i osigurati da njihovi zahtjevi budu saslušani od strane donositelja odluka u EU”, kaže Rachele Lodi, međunarodna savjetnica Slow Food-a za Europu.

Tijekom događanja u listopadu, Slow Food grupe, zajedno s drugim organizacijama koje su uključene u europski pokret, prikupljat će poruke građana za bolju hranu i sustave uzgoja u Europi. Poruke u obliku razglednica bit će dostavljene članovima Europskog parlamenta tijekom posljednje demonstracije Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) u Strasbourgu, koja će se održati ispred Parlamenta 22. listopada. Budući da se od novog Parlamenta i nacionalnih vlada očekuje da donesu ključne odluke u vezi sa reformom ZPP-a, pokret Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) iskoristiće ovaj trenutak da ilustrira jasan zahtjev građana da se hitne promjene evropskog poljoprivrednog sustava omoguće zdravim, pravednim i održiva hrana.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je politika Europske unije posvećena poljoprivredi i ruralnom razvoju. Danas ZPP čini oko 40% proračuna EU-a i ostaje najintegrativnija politika EU-a. Pokret Good Food Good Farming (Dobra hrana Dobra poljoprivreda) traži pošten, zelen, zdrav ZPP, što je dobro za osobe i za planetu.

Za daljnje informacije:
Yael Pantzer <[email protected]>

Slow Food ured za tisak
Paola Nano – <[email protected]>
Indre Anskaityte <[email protected]>

Slow Food globalna je mreža lokalnih zajednica osnovana 1989. godine kako bi se spriječio nestanak lokalnih kultura i tradicija hrane te suzbio porast kulture brze hrane. Od svog osnivanja, Slow Food je prerastao u globalni pokret u koji su uključeni milijuni ljudi u preko 160 zemalja, radeći na tome da svima osigura pristup dobroj, čistoj i poštenoj hrani. Slow Food je krovna organizacija odgovorna za vođenje čitavog pokreta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno