Slow Food pokreće Opservatorij o Bioraznolikosti

«Iz srednjoročnog izvješća Europske Komisije o bioraznolikosti sve alarmantniji prikaz»

Prije nekoliko dana Europska je Komisija objavila srednjoročno izvješće o nadziranju bioraznolikosti u Europi. Dokument od 18 stranica zaključuje da u protekle 4 godine, unatoč naporima poduzetim 2011. godine od strane država članica, nije došlo do poboljšanja stanja bioraznolikosti staništa vezanih za poljoprivredu i nije došlo do napretka u dostizanju ciljeva za 2020. godinu.

Konkretno, 77% europskih staništa je i dalje u negativnom stanju dok je 56% biljnih i životinjskih vrsta u opasnosti.

Nedavno izvješće Europske Komisije ukazuje da nije dovoljno ono što se radi i upire prst na intenzivnu poljoprivredu kao jedan od najvećih uzroka uništavanja bioraznolikosti.

Smanjenje bioraznolikosti koje je u toku može da dovede do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog stoljeća. Prema riječima znanstvenika, doživljavamo šesto masovno izumiranje u povijesti čiji su glavni uzrok čovjek i njegove aktivnosti.

Piero Sardo, predsjednik Slow Food fondacije za Bioraznolikost, podsjeća da:

« Slow Food djeluje u cilju zaštite poljoprivredno-prehrambene bioraznolikosti već više od 15 godina a sa svojim je projektima Presìdi (Zaštita) Arca del Gusto (Kovčeg Okusa) postigao mnoge konkretne rezultate diljem svijeta, što potvrđuje i istraživanje provedeno na Sveuličištima u Torinu i Palermu. Međutim, to je samo kap u moru» dodaje on «i mi moramo jasno i glasno reći da je potrebna prava i kompletna kulturna revolucija: ova katastrofalna situacija može da se promijeni samo promjenom životnog stila svih potrošača. Od danas počinjemo sa novom fazom kako bismo mogli da odgovorimo na ovu situaciju krajnje nužde: Slow Food osniva Opservatorij o agro-bioraznolikosti kroz koji ćemo pokušati da informiramo na jednostavan i pristupačan način, te da se usredotočimo na problematične situacije, da ukažemo na moguća rješenja i naglasimo već postignute pozitivne rezultate, na način da pozitivna iskustva mogu da se ponove i prilagode različitim lokalnim situacijama. Izbor između dva proizvodna modela mora da bude jasan:intenzivna proizvodnja hrane je glavni uzrok gubitka bioraznolikosti. Model polifunkcionalne poljoprivrede, polivalentne i one u malim razmjerima je u stanju da u vremenu održi kvalitetu i obnovljivost prirodnih resursa, da očuva bioraznolikost i osigura integritet ekosistema».

Ovdje možete da pogledate Web stranicu Opservatorija o bioraznolikosti Slow Food: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/

Za više informazcija, molimo Vas kontaktirajte Mađunardonu Slow Food Redakciju:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno