Slow Food pokreće Opservatorij o Bioraznolikosti

«Iz srednjoročnog izvješća Europske Komisije o bioraznolikosti sve alarmantniji prikaz stanja»

Prije nekoliko dana je Europska Komisija objavila srednjoročno izvješće o nadziranju bioraznolikosti u Europi. Dokument od 18 stranica zaključuje da tijekom protekle 4 godine, unatoč naporima poduzetim 2011 godine od strane država članica, nije došlo do poboljšanja stanja bioraznolikosti staništa vezanih za poljoprivredu i nije došlo do napretka u dostizanju ciljeva za 2020 godinu.

Konkretno, 77% europskih staništa je i dalje u negativnom stanju a 56% biljnih i životinjskih vrsta je u opasnosti.

Nedavno izvješće Europske Komisije ukazuje da nije dovoljno ono što se radi i upire prst na intezivnu poljoprivredu kao jedan od najvećih uzroka uništavanja bioraznolikosti.

Smanjenje bioraznolikosti koje je tijeku može dovesti do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog stoljeća. Prema riječima znanstvenika, mi doživljavamo šesto masovno izumiranje u povijesti a čovjek i njegove aktivnosti su tome glavni uzrok.

Piero Sardo, predsjednik Slow Food Zaklade za Bioraznolikost, podsjeća da:

«Slow Food radi u cilju zaštite poljoprivredno-prehrambene bioraznolikosti već više od 15 godina a sa svojim projektima Presìdi (Zaštita) Arca del Gusto (Kovčeg Okusa) je postigao mnoge konkretne rezultate diljem svijeta, što potvrđuje i istraživanje provedeno na Sveuličištu u Torinu i Palermu. Ali to je kap u moru» dodaje on «i mi moramo jasno i glasno reći da je potrebna prava i kompletna kulturna revolucija: ova se katastrofalna situacija može promijeniti samo promjenom životnog stila svih potrošača. Od danas počinjemo s novom fazom kako bismo mogli reagirati na ovu situaciju izuzetne nužde: Slow Food osniva Opservatorij o agro-bioraznolikosti kroz koji ćemo pokušati informirati na jednostavan i pristupačan način, usredotočit ćemo se na problematične situacije, ukazati na moguća rješenja i naglasiti već postignute pozitivne rezultate, tako da se pozitivna iskustva budu mogla ponoviti i prilagoditi različitim lokalnim situacijama. Izbor između dva proizvodna modela mora biti jasan:intenzivna proizvodnja hrane je glavni uzrok gubitka bioraznolikosti. Model polifunkcionalne poljoprivrede, svestrane i u malim razmjerima je u stanju održavati tijekom vremena kvalitetu i obnovljivost prirodnih resursa, očuvati bioraznolikost i osigurati integritet ekosustava».

Ovdje možete vidjeti Web stranicu Opservatorija o bioraznolikosti Slow Food: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/

Za više informacija molimo vas kontaktirajte Slow Food International Press ured:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 158 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2000 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno