Slow Food pokreće Opservatorij o Biodiverzitetu

«Iz srednjoročnog izvještaja Evropske Komisije o biodiverzitetu sve alarmantniji prikaz stanja»

Poslednjih je dana Evropska Komisija objavila srednjoročni izveštaj o nadgledanju biodiverziteta u Evropi. Dokument od 18 stranica zaključuje da u protekle 4 godine, uprkos napora preduzetih 2011 godine od strane država članica, nije došlo do poboljšanja statusa biodiverziteta staništa vezanih za poljoprivredu i nije došlo do napretka u postizanju ciljeva za 2020 godinu.

Konkretno, 77% evropskih staništa je i dalje u negativnom stanju a 56% biljnih i životinjskih vrsta je u opasnosti.

Nedavni izveštaj Evropske Komisije pokazuje da nije dovoljno ono što se radi i ukazuje na intezivnu poljoprivredu kao jedan od glavnih uzroka uništavanja biodiverziteta.

Smanjenje biodiverziteta koje je u toku može dovesti do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog veka. Prema rečima naučnika, mi doživljavamo šesto masovno izumiranje u istoriji a čovek i njegove aktivnosti su njegov glavni uzrok.

Piero Sardo, predsednik Fondacije Slow Food za Biodiverzitet, podseća da:

« Slow Food radi na zaštiti poljoprivredno-prehrambenog biodiverziteta već više od 15 godina a sa svojim projektima Presìdi (Zaštita) i Arca del Gusto (Kovčeg Ukusa) je dostigao konkretne rezultate u mnogim zemljama sveta o čemu svedoči istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torinu i Palermu. Ali to je kap u moru» dodaje on «i mi moramo jasno i glasno reći da je potrebna prava i kompletna kulturna revolucija: ova se katastrofalna situacija može promeniti samo promenom strukture potrošnje svih nas. Od danas otvaramo novu fazu, da bi se reagovalo u situaciji krajnje nužde: Slow Food osniva Opservatorij o agro-biodiverzitetu kroz koji ćemo pokušati obaveštavati na jednostavan i pristupačan način, fokusiraćemo se na problematične situacije, navešćemo moguća rješenja i naglasiti već postignute pozitivne rezultate, tako da se pozitivna iskustva budu mogla ponoviti i prilagoditi različitim lokalnim situacijama. Izbor između dva proizvodna modela mora da bude jasan: intenzivna proizvodnja hrane je glavni uzrok gubitka biodiverziteta. Model multifunkcionalne poljoprivrede, svestrane i u malom obimu je u stanju održavati tokom vremena kvalitet i reproduktivnost prirodnih resursa, očuvati biodiverzitet i osigurati integritet ekosistema».

Ovde možete da vidite web stranicu Slow Food Opservatorija o Biodiverzitetu: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/

Za više informazcija, molimo Vas kontaktirajte Mađunardonu Slow Food Redakciju:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno