Slow Food Planet arriveert in Brussel

                                   De nieuwe Slow Food applicatie vertelt je waar te eten, te winkelen en je vrije tijd te spenderen.

Slow Food Planet zal gepresenteerd worden in Brussel gedurende het evenement Vini, Birre, Ribelli 2015, tijdens het weekend van 28 en 29 november 2015.

De applicatie werd gecreëerd door Slow Food, met de steun van de Italiaanse koffieproducent Lavazza. Dit nieuw initiatief wil de gebruikers de mogelijkheid geven en hen aanmoedigen om de voedingsbiodiversiteit in onze wereld te ontdekken, langs restaurants, cafés, boerenmarkten en andere eetgelegenheden.

Eugenio Signoroni, verantwoordelijke van het project, merkt op dat “Slow Food Planet niet gewoon een lijst van adressen is waar je iets kan gaan eten. De applicatie suggereert je een nabije markt waar je iets kan kopen, een typisch restaurant in de stad waar je op bezoek bent, of een bar waar je kunt ontspannen met een lokaal bier – net zoals een vriend zou doen.”

Slow Food Metropolitan Brussels identificeerde 121 adressen, die zich niet enkel in het stadscentrum bevinden, maar ook daarbuiten in de groene ring rond Brussel. Het project wilt namelijk iedereen uitnodigen om ook de producenten te gaan ontmoeten.
De gebruikers van de applicatie zullen 49 restaurants vinden in de ‘Time to eat’ categorie, 60 winkels, producenten en boerenmarkten in de ‘Time for buying’ sectie en 12 ‘Time for me’ plaatsen waar je iets kan eten en/of drinken in de sfeer die bij je stemming past.

Een aantal van de voorgestelde plaatsen staan al sinds jaar en dag achter de Slow Food filosofie. Eén daarvan is Brasserie Cantillon, een instituut voor het traditioneel Lambik bier. Ook Les Brigittines, een historisch typisch restaurant waar chef Dirk Myny de pollepel zwaait, is al jarenlang een Slow Food monument. Dirk nam deel aan de afgelopen edities van Salone del Gusto en Terra Madre, samen met een aantal andere chefs van de hoofdstad.

De applicatie stelt echter ook een aantal interessante concepten voor, zoals Recyclart, een restaurant dat tegelijkertijd een artistiek en sociaal project is waar kansarmen op zoek naar een job getraind worden voor de arbeidsmarkt.

Slow Food Planet heeft niet de intentie een compleet of volledig overzicht te zijn. Het is een selectie van tips, en de applicatie evolueert regelmatig door de voortdurend nieuwe suggesties van de lokale Slow Food leden.

Tot nu toe zijn er al 22 landen “in kaart gebracht”, met 4000 adressen alleen al in Italië en meer dan 8500 adressen over de hele wereld – waaronder Parijs, Londen, Sydney, Beiroet, Lissabon, Istanbul, Rio de Janeiro, Berlijn, New York, Krakau en Mexico Stad. “We willen de hele wereld in kaart brengen tegen 2018”, zegt Carlo Petrini, President van Slow Food. “We hopen hier ook afgelegen landelijke gebieden en minder bekende delen van het Zuiden aan toe te voegen”, besluit hij.

Het verschil met andere gastronomische reisgidsen is de fundamentele rol die de Slow Food beweging speelt in de ontwikkeling van deze applicatie. “De informatie die tentoongesteld wordt in de gids werd aangeraden door Slow Food leden en mensen die hun lokale gebieden, voedings- en wijnlandschappen grondig kennen. Meer dan 2000 medewerkers uit 150 landen hebben hun persoonlijke kennis verzameld en aangepast, om een zo compleet mogelijke ‘Slow Foodie’ ervaring te kunnen aanbieden”, legt Eugenio Signoroni uit.

Een speciale sectie van de applicatie is gewijd aan de Coffee Experience, plaatsen waar je drie van de speciale Lavazza koffiemengelingen kunt proeven. ¡Tierra! is volledig geproduceerd met duurzame koffiebonen, Kafa is een fijne 100% Arabica koffie van een unieke Ethiopische soort, en Etigua is gemaakt met koffiebonen van de Slow Food Presidia Harenna Forest Wild Coffee uit Ethiopië en Huehuetenango Highland Coffee uit Guatemala.

Het moderne platform van de applicatie brengt een heleboel informatie samen over de voorgestelde adressen, zoals het beste moment van de dag voor een bezoek, het soort atmosfeer, foto’s, mappen en de prijsklasse. De adressen zijn verzameld per gebied – dorpen, steden of regio’s die fundamenteel zijn voor Slow Food vanuit een cultureel, natuurlijk of gastronomisch oogpunt. De applicatie kan gedownload worden van de Apple Store of Google Play.

Malgré la conservation du niveau 4 de sécurité sur Bruxelles, le salon Vini Birre Ribelli aura lieu. Sa sécurisation sera optimale. Si vous désirez faire la fête autour de bons producteurs de vins de bières et d’artisans Slow Food, rejoignez-nous en achetant avant ce soir (jeudi 26 novembre) vos tickets on-line. http://www.vinibirreribelli.net/FR/shop2015.htm

Voor meer informatie, gelieve het Internationale Slow Food Persbureau te contacteren:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food brengt meer dan een miljoen mensen samen die gewijd zijn aan en gepassioneerd zijn door goede, eerlijke en pure voeding: chefs, jongeren, activisten, boeren, vissers, experten en academici uit meer dan 158 landen. Zij vormen een netwerk van om en bij de 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen, verspreid over de hele wereld (ook genaamd convivia) en die hun steentje bijdragen via hun lidmaatschap of via het organiseren van evenementen en campagnes. Bovendien steunt Slow Food meer dan 2500 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze kwaliteitsvolle voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno