Slow Food participă la Zilele Europene ale Campaniei Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) cu peste 15 evenimente în Europa

Pentru al doilea an consecutiv, organizația Slow Food Europa participă la Zilele Europene ale Campaniei Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună), care, pe parcursul lunii octombrie, se vor desfășura în Europa. 

Diferite rețele Slow Food organizează peste 15 evenimente în țări din Europa de Vest, Europa Centrală și Europa de Nord, cum ar fi Italia, România, Letonia, Franța, Republica Cehă, Slovacia, Germania, Finlanda și Croația. Campania Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) reunește peste 300 de organizații europene, care și-au unit forțele pentru a revendica organelor de decizie implementarea unor sisteme de alimentație și de agricultură, care să sprijine micii fermieri și comunitățile rurale și care, totodată, să protejeze solul, apa, ecosistemele și biodiversitatea. 

De la Earth Markets/Târgurile Țăranului până la dezbateri și de la vest la est, grupările Slow Food din Europa vor milita în cadrul Zilelor Europene ale Campaniei Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) din luna octombrie. Primele evenimente Slow Food vor începe în primul weekend din octombrie, cu un eveniment de trei zile desfășurat în Regiunea Istria, în Croația, în cadrul căruia se vor organiza ateliere și dezbateri privind dezvoltarea sustenabilă și Politica Agricolă Comună (PAC) din Europa, o acțiune de sensibilizare, organizată de cele trei republici baltice, la Târgul local al Țăranului din Straupe, Letonia, și se vor încheia cu evenimentul Slow Food Västnyland din Fiskars, Finlanda, la care participă circa 8.000 de vizitatori și care este centrat pe importanța de a avea o hrană bună, curată și echitabilă.

Dintre evenimentele următoare, amintim schimbul transfrontalier “Eat-In” dintre Germania și Olanda, organizat de Rețeaua de Tineret Slow Food cu scopul de a simboliza dimensiunea transfrontalieră a agriculturii de la nivelul întregii Uniuni Europene și a problemelor privind alimentația, precum și dezbaterile din Slovacia și din Republica Cehă despre producția sustenabilă, centrată pe lanțuri de aprovizionare scurte, precum și un picnic de protest și dezbateri privind agricultura și impactul acesteia asupra mediului înconjurător, din Franța. De asemenea, și în Italia vor fi organizate diferite evenimente.

“Avem plăcerea de a participa la Zilele Europene ale Campaniei Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) cu o serie de diferite evenimente în toată Europa, demonstrând atât diversitatea, cât și unitatea mișcării Slow Food. Anul acesta este un an decisiv pentru Europa, deoarece se așteaptă ca reforma PAC să fie finalizată. Aceasta va determina viitorul agriculturii în Europa, agricultură care, în prezent, rămâne centrată pe încurajarea practicării unor culturi intensive. Considerăm că este extrem de important să permitem cetățenilor să fie ascultați și să ne asigurăm că revendicările lor vor fi auzite de către organele de decizie ale UE”, declară Rachele Lodi, Consilier Internațional Slow Food în Europa.

Pe parcursul evenimentelor desfășurate în luna octombrie, grupările Slow Food, împreună cu alte organizații implicate în campania la nivel european vor aduna mesajele de la cetățeni, pentru adoptarea unor sisteme pentru o mai bună hrană și agricultură în Europa. Mesajele, sub formă de cărți poștale, vor fi transmise Membrilor Parlamentului European cu ocazia manifestației finale Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) de la Strasbourg, ce va avea loc în fața Parlamentului, pe data de 22 octombrie. Deoarece se așteaptă adoptarea unor decizii cruciale cu privire la reforma PAC, de către noul Parlament și noile guverne naționale, campania Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) va profita de acest prilej pentru a exprima revendicările clare ale cetățenilor, de a se modifica urgent sistemul de agricultură din Europa, cu scopul de a se asigura o hrană sănătoasă, curată și echitabilă.

Politica Agricolă Comună (PAC) reprezintă o politică a Uniunii Europene dedicată agriculturii și dezvoltării rurale. În prezent, pentru politica PAC se alocă circa 40% din bugetul UE, fiind în continuare cea mai integrată politică europeană la nivelul UE. Campania Good Food Good Farming (Hrană Bună, Agricultură Bună) solicită să se adopte o politică PAC echitabilă, verde și sănătoasă, care să fie bună pentru omenire și pentru planetă.

Pentru mai multe informații:
Yael Pantzer <[email protected]>

Biroul de Presă Slow Food
Paola Nano – <[email protected]>
Indre Anskaityte <[email protected]>

Slow Food reprezintă o rețea mondială de comunități locale, înființată în anul 1989, pentru a preveni dispariţia hranei locale şi a produselor tradiţionale și pentru a contracara răspândirea restaurantelor fast food. Încă de la înființare, Slow Food s-a dezvoltat ca o organizație globală ce implică milioane de persoane din peste 160 de țări, ce depun eforturi pentru a se asigura că toată lumea are acces la o hrană bună, curată și echitabilă. Slow Food reprezintă organizația coordonatoare, sub egida căreia se desfășoară întreaga mișcare.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno