Slow Food lansează un Observator cu privire la Biodiversitate

«Din raportul pe termen mediu asupra biodiversității al Comisiei Europene reiese o perspectivă din ce în ce mai alarmantă» 

Zilele trecute Comisia Europeană a publicat raportul pe termen mediu privind monitorizarea biodiversității în Europa. Documentul de 18 pagini conchide precizând că în ultimii patru ani, în ciuda implicării asumate în 2011 de Statele Membre, nu s-au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește situația biodiversității habitatelor legate de agricultură și nu s-au realizat progrese în atingerea obiectivelor stabilite pentru 2020.

În special, 77% din habitatele europene continuă să se afle într-o situație negativă iar 56% dintre specii (vegetale și animale) prezintă riscuri.  

Raportul recent al Comisiei Europene evidențiază faptul că nu se realizează suficient de mult, și indică faptul că agricultura intensivă reprezintă una dintre principalele cauze de afectare a biodiversității.

Diminuarea biodiversității care se înregistrează în prezent poate conduce la extincția unei specii din 10 până la sfârșitul acestui secol. În opinia oamenilor de știință, ne confruntăm în prezent cu cea de-a șasea extincție în masă din Istorie, omul și activitățile sale reprezentând principala cauză. 

Piero Sardo, președintele Fundației Slow Food pentru Biodiversitate, amintește:

«Slow Food lucrează pentru a ocroti biodiversitatea agroalimentară de mai bine de 15 ani, iar prin proiectele sale Presìdia și Arca Gusturilor  a obținut rezultate concrete în multe Țări din lume, după cum atestă o cercetare efectuată împreună cu Universitățile din Torino și din Palermo. Dar vorbim de o picătură într-un ocean» adaugă el «și trebuie să spunem tar și clare că este nevoie de o adevărată revoluție culturală: această situație dezastruoasă se poate schimba doar schimbându-ne cu toții propriile stiluri de consum. De azi deschidem o nouă fază, pentru a reacționa la o situație de extremă urgență: Slow Food instituie un Observator privind agro-biodiversitatea, prin care vom încerca să informăm într-n mod simplu și accesibil, vom pune în lumina reflectoarelor situații problematice, vom indica posibilele remedii și vom sublinia rezultatele pozitive care au fost deja obținute, astfel încât experiențele pozitive să poată fi replicate și adaptate diverselor situații locale. Alegerea orientării între cele două modele de producție trebuie să fie clară: producția agroalimentară intensivă reprezintă principala cauză a pierderii biodiversității. Modelul de agricultură multifuncțională, polivalentă și la scară redusă este capabil în schimb să mențină în timp calitatea și capacitatea de reproducere a resurselor naturale, să mențină biodiversitatea și să garanteze integritatea ecosistemelor». 

Pagina web a Observatorului Slow Food privind Biodiversitatea al  este vizibilă aici

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food: 

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected] 

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno