Slow Food în România – Terra Madre Day

Hrana și lanțul alimentar formează identitatea locală a fiecăruia dintre noi. O privire asupra istoriei mișcării, prin dezbateri provocate de vizionarea filmului documentar “Slow Food Story”, va fi organizată de Slow Food București Valahia Gusturilor.

Convivium-ul va celebra alături de public Terra Madre Day, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, după proiecție, cu o discuție despre produse locale și importanța lor pentru păstrarea patrimoniului imaterial al românilor. Convivium-ul Slow Food București Valahia Gusturilor este susținut în activitatea sa de Asociația Grupul de Inițiativă “Radu Anton Roman”. (Tiberiu Cazacioc, Convivium Leader).

Tăierea tradițională a porcului în Maramureș, precum și în regiunea învecinată este o practică larg răspândită ce implică sacrificare, prelucrare, precum și prepararea produselor de măcelarie. Se face mai ales de oameni care trăiesc în mediul rural, în lunile de iarnă, când temperaturile scăzute fac mai ușoară păstrarea cărnii și a produselor din carne. Anul acesta Slow Food Maramureș organizează o degustare comparată între carne și cârnații de la un porc crescut tradițional, față de un porc crescut industrial. Sacrificarea porcului a fost considerată un eveniment important în cadrul vieții sociale a satului și o oportunitate pentru familii pentru a fi împreună … Să păstrăm această tradiție vie. (Vlad Dizmaczek, Convivium Leader)

Gustă Slow de Bucovina – bufet local și de sezon, este evenimentul organizat de Slow Food Iași pe 10 decembrie și va fi găzduit de Centrul Urban de Inițiative Bune (CUIB).

La Gustă Slow avem timp destul. Timp să pregătim mâncăruri alese de început de iarnă, timp să lăsăm aromele să se cunoască între ele și, mai ales, timp să le savurăm împreună. Evenimentul constă într-o degustare cu produse tradiționale bucovinene pregătite de bucătari voluntari, o proiecție de film, urmată de o discuție în jurul principiilor Slow Food și ale nevoii de perpetuare ale rețetelor tradiționale românești.  (Irina Theodoru, responsabil comunicare Slow Food Iași)

Pe 12 decembrie Slow Food Târnava Mare organizează o masă la hotelul Central Park din Sighișoara, care va coincide și cu deschiderea Pieței de Crăciun care va avea loc pe 12 și 13 decembrie în Sighișoara. (Jim Turnbull, Convivium Leader)

Evenimente de celebrare a Terra Madre Day vor avea loc și la Turda (Slow Food Turda) și în județul Bacău (Slow Food Brusturoasa-Palanca).

Tema principală a anului (pusă în evidență inclusiv la conferința Terra Madre Day 2014 care a avut loc în octombrie în Torino) este salvarea produselor pe cale de dispariție.

Terra Madre Day este o sărbătoare globală în care comunitatea Slow Food celebrează de 5 ani, în sutele de orașe participante, preparatele locale specifice și ingrediente pe cale de dispariție sau care fac parte din Arca Gusturilor. Prin multitudinea de evenimente din întreaga lume se demonstrează faptul că revoluția alimentației mondiale are rădăcini locale.

 Slow Food este mişcarea internaţională (iniţiată în 1986) care luptă pentru păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale, încurajând cultivarea hranei caracteristică ecosistemului local. Mişcarea ocroteşte principiile comerţului echitabil, încurajează fermierii şi micii producători, dar are ca scop şi educarea cetaţenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno