Slow Food definierar principer för Terra Madre Salone del Gusto-marknaden

God, ren och rättvis antar en konkret form

Marknaden för italienska och internationella livsmedelsproducenter (900 utställare, Slow Food Presidia och Terra Madre communities) har alltid stått i centrum för  Terra Madre Salone del Gusto. Evenemanget äger rum i Turin (Italien) från 20 till 24 september och är även Slow Food nätverkets huvudsakliga showcase för dess aktiviteter, projekt och policyer.

Slow Food har åtagit sig att stödja marknadsproducenter genom att göra dem ditt ambassadörer för filosofin “god, ren och rättvis” och dess internationella kampanjer. Detta åtagande har nu för första gången antagit en konkret form i ett publicerat ,urvalskriterium ett ständigt utvecklande praktiskt redskap med dubbla syften: maximalt utnyttjande för producenter och maximal efterlevnad med rörelsens principer.

Förutom att hjälpa Slow Food att välja utställare är dessa riktlinjer ett riktmärke för producenterna själva – även de som inte kommer att delta i evenemanget – som kommer att kunna använda dem för att fortsätta arbeta mot förbättrad övergripande kvalitet.

Dokumentet har fastställt allmänna regler samt detaljerade kriterier för specifika sektorer. Till exempel, inga produkter får innehålla OGM eller palmolja (förutom Slow Food presidium vild palmolja från Guinea Bissau) och förpackningen måste vara minimal, enkel att demontera och återvinningsbar.

För konserverat och processat kött kommer företag som använder kött från bondgårdar med frigående eller semi-frigående djur och inhemska raser fria från nitrit att prioriteras. Dessutom får konserverat kött som innehåller syraväckare, sackaros, laktos, vassle eller kaseinat och smakförstärkare inte säljas.

Endast surdegsbröd får säljas och visas upp med företräde för de som produceras med spannmål av lokalt ursprung och arvssorter. Bröd som bakas med förbättringsmedel och tillsatsmedel, tillsatser, stabiliserare, konserveringsmedel och så vidare får inte visas upp och säljas.

När det gäller extra jungfruoljakommer företräde att ges till de som har tillverkats med olivsorter från det inhemska produktionsområdet. Samt till företag som är organiskt eller biodynamiskt certifierade eller vars oliver odlas med hållbara metoder.

Tack vare tillämpningen av dessa riktlinjer kommer Terra Madre Salone del Gusto 2018 Earth Market att stå sida vid sida med Slow Food-förbundet för att förmedla en produktiv filosofi som är mer och mer inriktad på “god, ren och rättvis” liksom på att försvara den biologiska mångfalden och främjandet av agroekologiska och hållbara sedvänjor.

Fullständigt program för Terra Madre Salone del Gusto kommer att publiceras i juni. Under tiden hittar du regelbundna uppdateringar på www.salonedelgusto.com/en

Följ oss på:

Facebook

Twitter

Instagram

Youtube

#foodforchange #terramadre #terramadre2018

För mer information, kontakta:

Slow Food Internationals pressavdelning

Paola Nano, Giulia Capaldi

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food involverar över en miljon människor som är engagerade i och passionerade för god, ren och rättvis mat. Detta inkluderar kockar, ungdomar, aktivister, bönder, fiskare, experter och akademiker i över 160 länder

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno