Slow Food е обединена със Slow Food във Великобритания

в осъждането на последствията от Brexit и призовава преговарящите страни да вземат под внимание тези опасения.

Броени дни преди началото на Европейските Дни на Действие, когато европейците ще се обединят, за да призоват за по-добри хранителни продукти и земеделие на територията на континента, Нациите на Slow Food във Великобритания, обръщат внимание върху алармиращите последствия, които Brexit ще създаде за хранителната система на Великобритания, те предупреждават, че напускането без официални споразумения за бъдещите отношения, може да наложи безпрецедентни неблагоприятни ефекти.

Slow Food е силно разтревожена за перспективата от напускането на Великобритания без официални споразумения за бъдещите отношения и за най-значителни последствия, които това ще нанесе върху хранителната система на Великобритания, по-специално, на малките производители и на уязвимите общности, които са най-малко подготвени да се справят със сериозното разпадане.

Slow Food подкрепя призива от страна на Нациите на Slow Food във Великобритания, да признаят положителните аспекти на Пан европейското сътрудничество и в сферите като двустранно сътрудничество, безмитен обмен на стоки, свободно движение на работна ръка, подкрепата на ЕС на малките производители, поддържането на жизнените стандарти за безопасност на храните, както и защитата на редките и традиционни хранителни продукти.

“Европейският Съюз е важен фокус за усилията на Slow Food да създаде по-устойчива, справедлива и отговорна хранителна система, която да разпознава местните традиции и култури”, декларира Марта Меса, Международен Съветник на Slow Food за Европейския съюз. “Съвместната работа и сътрудничеството между държавите-членки на ЕС е ключът към това, следователно ние сме разтревожени от перспективата Великобритания да напусне ЕС, както и от сериозното разпадане, прогнозирано от липсата официални споразумения за бъдещите отношения след отделянето на Великобритания по всички въпроси, свързани с хранителни продукти и земеделие, сред многото други. Въпреки, че не е перфектна във всички аспекти, разпадането на тази връзка, застрашена от липса официални споразумения за бъдещите отношения след отделянето на Великобритания, ще бъде тежка и широкообхватна, също така ще намали възможността за общи действия по важни въпроси като глифозати, хранителни отпадъци и ГМО храни.”

Slow Food е обединена със Slow Food във Великобритания и най-широката общност за хранителни продукти на Великобритания и се присъединява към тях в призива към договарящите страни, да бъдат взети под внимание опасенията на всички тези, които са част от хранителната система във Великобритания и всички онези, които зависят от нея.

В момент, когато е необходима международна солидарност, за да се изправим срещу общите предизвикателства от промяната на климата, увеличаващата се миграция и загубата на биологично разнообразие, напускането на Великобритания на Европейската общност ще бъде сериозна загуба.

Slow Food Международен Прес-център

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food е основна глобална организация, която предвижда свят, в който всички хора имат достъп и се наслаждават на храна, която е добра за тях, добра за тези, които я отглеждат и добра за планетата. Slow Food включва над един милион активисти, професионални готвачи, експерти, младежи, фермери, рибари и академици в над 160 държави.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno