RELAIS & CHÂTEAUX EN SLOW FOOD STEUNEN REGENERATIEVE LANDBOUW OM ECOSYSTEMEN TE HERSTELLEN EN KLIMAATVERANDERING TEGEN TE GAAN

 

#REGENERACTION FOOD FOR CHANGE 2022

  • Relais & Châteaux en Slow Food slaan voor het zesde achtereenvolgende jaar de handen ineen en leggen de nadruk op het herstel van traditionele landbouwtechnieken van 20 tot en met 23 oktober
  • De chefs van Relais & Châteaux hebben meer dan 100 producten genomineerd voor de Slow Food’s Ark of Taste
  • Drie sprekers van Relais & Châteaux zullen deelnemen aan panels op de Terra Madre Salone del Gusto (Turijn, Italië, 22-26 september)

Relais & Châteaux, de wereldwijde vereniging met 580 onafhankelijke hotels en restaurants, promoot regeneratieve landbouwpraktijken onder haar leden en hun bredere gemeenschappen, ter ondersteuning van de gezamenlijke jaarlijkse Food for Change-campagne.

Duurzame landbouw creëert natuurlijk vruchtbare grond, vermindert de uitstoot van broeikasgassen en verhoogt de koolstofvastlegging. Relais & Châteaux wil aantonen dat de toepassing van regeneratieve principes, zelfs in kleinere gemeenschappen, de positieve effecten ervan kan maximaliseren.

Olivier Roellinger, Vice President van Relais & Châteaux“De chef-koks van Relais & Châteaux zijn bewakers van de biodiversiteit en treden op als hoeders van de schoonheid van de natuur, wat op zijn beurt weer veerkracht creëert in ons voedselsysteem. Prioriteit geven aan de gezondheid van de bodem resulteert in koolstofonttrekking en verbeterde watercycli. Dit is regeneratie. Dit is de toekomst van de gastronomie”.

De aanpak wordt door voedsel- en klimaatdeskundigen gezien als essentieel in de strijd tegen klimaatverandering, en als een cruciale stap op weg naar koolstofneutraliteit en verder naar een netto nulwaarde. Het kan helpen om ecosystemen weer in een natuurlijk evenwicht te brengen en de productiviteit van het land en het dierenleven dat het ondersteunt, te verhogen.

Edward Mukiibi, voorzitter van Slow Food: “Regeneratieve praktijken hebben de kracht om onze voedselsystemen te transformeren, de integriteit van het land te herstellen, onze gemeenschappen te voeden en de klimaatverandering te vertragen. De oplossing voor de crisis kan niet voor elk continent, gebied en breedtegraad hetzelfde zijn: dat is de aanpak van de multinationals die leidt tot de vernietiging van de biodiversiteit en het verlies van voedseltradities. De juiste aanpak is daarentegen verschillend en komt van onderaf, van de ervaring van lokale producenten en de activering van burgers bij het maken van milieuvriendelijke keuzes en gedrag. Iedereen kan meedoen en een verschil maken. Dit is wat Slow Food betekent voor RegenerAction.” (Zie de bijgevoegde Q&A voor alle details).

Bovendien heeft Relais & Châteaux nu met succes meer dan 100 producten voorgedragen aan de Slow Food’s Ark of Taste, een catalogus van 5700 bijna uitgestorven voedingsmiddelen in een poging om de biodiversiteit en het culinaire erfgoed te redden. De volledige lijst van de Relais & Châteaux-producten is te vinden in de digitale databank Ark of Taste van de Slow Food Foundation

GLOBAL FOOD FOR CHANGE CAMPAIGN “RegenerAction”

Via Food for Change hopen Relais & Châteaux en Slow Food mensen over de hele wereld te inspireren om bewuster om te gaan met het voedselsysteem, dat verantwoordelijk is voor 30% van de uitstoot van broeikasgassen. Relais & Châteaux-leden bevinden zich in een goede positie om regeneratieve praktijken toe te passen. Veel huizen onderhouden hun eigen tuinen, vaak met historische, bedreigde of ongewone soorten die zouden kunnen uitsterven als ze niet voor de voedselproductie worden gebruikt. Naast het telen van fruit en groenten, onderhouden vele ook boom- of wijngaarden en houden dieren zoals bijen, schapen, varkens en koeien.

Voor de campagne “RegenerAction” deelt de vereniging in korte films drie voorbeelden van succesvolle benaderingen, toegespitst op de verwezenlijkingen van contrasterende eigendommen:

Relais & Châteaux Herdade da Malhadinha Nova
Herdade da Malhadinha Nova is een hotel en restaurant in Portugal, gelegen op een 450 hectare groot wijnbouwlandgoed waar ook het runderras Alentejana wordt gefokt, dat ooit als genetisch uitgestorven werd beschouwd na tientallen jaren van kruisingen. Het landgoed heeft het ras met succes voorgedragen voor de Ark van de Smaak.

 

Relais & Châteaux Las Balsas
Relais & Châteaux Las Balsas, een hotel en restaurant dat gevestigd is in Argentinië, is een B Corp gecertificeerd landgoed dat in balans is met zijn thuisbasis in Patagonië. Dit vertelt ons een verhaal over hun circulaire aanpak in Patagonië door middel van slow cooking en de inheemse canelo peper, die het landgoed met succes heeft genomineerd voor de Ark of Taste.

 

Relais & Châteaux Langdon Hall Country House Hotel and Spa
Relais & Châteaux Langdon Hall Country House Hotel en Spa in Canada, bekend om haar uitzonderlijke keuken tuin, is een kampioen in regeneratieve praktijken. Chef Jason Bangerter – die nauw samenwerkt met chef-tuinman Jeremy Gehl – nomineerde de klimmende prairieroos voor de Ark of Taste, die staat voor de inzet van het landgoed voor het behoud van de natuur van Ontario.

 

TERRA MADRE SALONE DEL GUSTO MET RELAIS & CHÂTEAUX SPREKERS

Voor Terra Madre Salone del Gusto, de grootste bijeenkomst van het Slow Food netwerk en het belangrijkste internationale evenement gewijd aan voedselpolitiek, dat plaatsvindt in Turijn, Italië van 22-26 september 2022, zullen drie Relais & Châteaux chefs spreken in verschillende panels tijdens de conferentie:

Alberto Santini – Relais & Châteaux Restaurant Dal Pescatore
Alberto Santini is uitgenodigd om het Relais & Châteaux netwerk te vertegenwoordigen en te spreken in het panel “Let’s save the meadows” op 23 september om 16.30 uur.
De familie Santini runt Relais & Châteaux Restaurant Dal Pescatore, een Michelin driesterrenrestaurant in een klein stad in de buurt van Milaan, Italië, en kocht onlangs aangrenzend land, dat vroeger intensief werd bewerkt, dat Alberto en zijn broer chef-kok Giovanni nu regeneratief behandelen voor de productie van fruit, groenten, kippen, bijen en rundvlees. Alberto beheert de service en de wijnkelder, maar hij is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe boerderij. Hij begrijpt de bredere implicaties van voedsel in de moderne maatschappij en welke stappen we moeten nemen om een betere wereld te creëren door middel van de keuken en gastvrijheid volgens het Relais & Châteaux manifest.

Samuel Moreno – Relais & Châteaux Molino de Alcuneza
Daarnaast is ook Relais & Châteaux chef Samuel Moreno uitgenodigd om het Relais & Châteaux netwerk te vertegenwoordigen en te spreken in het panel “The Slow Grain network tells its story” op 24 september om 18.00 uur.
Relais & Châteaux Molino de Alcuneza maakt dagelijks gebruik van zijn volledig gerestaureerde 15e-eeuwse molen om te demonstreren hoe men oude soorten meel maalt. Het meel is bestemd voor rustieke broden, die chef Samuel Moreno ter plekke bakt. Het restaurant serveert zeven soorten biologisch volkorenbrood. Slow Grains is een netwerk van producenten en verwerkers over de hele wereld, die traditionele granen of oude lokale rassen herstellen door ze te verbouwen en te verwerken. Het herstel van traditionele granen is niet alleen een doeltreffend middel aangaande biodiversiteit, maar ook een kans voor vele kleine plaatselijke gemeenschappen en consumenten, die met hun met hun voedselkeuzes deze bevoorradingsketens te ondersteunen. Maak kennis met traditionele granen en hun beschermers.

Shinobu Namae –  Relais & Châteaux L’Effervescence
De derde spreker die Relais & Châteaux vertegenwoordigt is chef-kok Shinobu Namae van Relais & Châteaux L’Effervescence, die ook deel uitmaakt van het Slow Food Japan-netwerk. Hij zal spreken in het panel voor “A Slow Alliance of Cooks and Producers” op 26 september om 12 uur.

Er zijn meer dan duizend Slow Food Alliance koks in 26 landen over de hele wereld. Zij hebben een pact gesloten met de producenten van hun gebied en beloven hun producten te gebruiken, de lokale biodiversiteit te beschermen en gastronomische kennis en lokale culturen door te geven. Tijdens deze bijeenkomst vertellen ze verhalen over verzet en gemeenschap, hoe een goed gerecht dat met zorg en liefde is gekookt dingen kan veranderen en vooral hoe goede landbouw goede koks nodig heeft. Chef-kok Namae promoveert in de micro-economie van de landbouw aan de universiteit van Tokio, waar hij onderzoekt hoe ons voedselsysteem werkt en wat de gevolgen zijn van hoe we kiezen wat we eten. Zijn uiteindelijke doel is te onderzoeken wat we moeten eten om de toekomst op te bouwen die we willen zien.

LOKALE FOOD FOR CHANGE ACTIVATIES 

Honderden Relais & Châteaux logementen over de hele wereld zullen naar verwachting hun eigen regeneratieve praktijken laten zien – inclusief hoe de aanpak van invloed is op wat ze serveren in hun restaurants – door speciale diners en kooklessen te organiseren om ervoor te zorgen dat de boodschap overkomt bij gasten en eters.

Naast het tweejaarlijkse Terra Madre Salone del Gusto evenement van Slow Food, waar Relais & Châteaux gastsprekers ontvangt (zie kader hierboven), zullen er in de vier uithoeken van de wereld evenementen plaatsvinden. Van de Duitse Rheingau tot de ongerepte landschappen van Nieuw-Zeeland, aan de rotskust van Devon in Zuidwest-Engeland en op de hoogten van Beijing waar ooit een oud dorp stond dat dateerde uit de Grote Ming-dynastie, zullen chef-koks van Relais & Châteaux gasten uitnodigen op hun boerderijen, in hun moestuinen en keukens om de campagne Food for Change onder de aandacht te brengen, om menu’s te presenteren met lokale en seizoensgebonden ingrediënten en om hun gasten kennis te laten maken met de lokale producenten die de regeneratieve landbouw bevorderen.

Over Relais & Châteaux
Relais & Châteaux, opgericht in 1954, is een vereniging van 580 unieke hotels en restaurants over de hele wereld, eigendom en uitgebaat door onafhankelijke ondernemers – meestal families – die gepassioneerd zijn door hun vak en zich ten zeerste inzetten om warme, duurzame relaties met hun gasten te scheppen. Relais & Châteaux is gevestigd op vijf continenten, van de wijngaarden van Napa Valley tot de Provence en de stranden van de Indische Oceaan, en nodigt mensen over de hele wereld uit om te genieten van heerlijke reizen, om de onnavolgbare levenskunst te ontdekken die in elke lokale cultuur is verankerd en om een onvergelijkbare, onvergetelijke ervaring te delen. De leden van Relais & Châteaux beschermen en promoten de rijkdom en diversiteit van de culinaire en gastvrijheidstradities in de wereld, om ervoor te zorgen dat deze blijven voortbestaan. Ze zetten zich evenzeer in voor het behoud van het lokale erfgoed en het milieu, zoals verwoord in de Visie van de vereniging die in november 2014 aan UNESCO werd gepresenteerd.
www.relaischateaux.com @relaischateaux #relaischateaux #deliciousjourneys

Over Slow Food
Slow Food is a worldwide network of local communities founded in 1989 in order to counteract the disappearance of local food traditions and the spread of fast food culture. Since then, Slow Food has grown to become a global movement that involves millions of people in more than 160 countries and works so that we can all have access to good, clean and fair food.
old.slowfood.com

#FoodForChange

#RegenerAction

#TerraMadre2022

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno