Program Slow Food-a i Terra Madre 2014 sada je online!

Slow Food, regija Pijemont i grad Torino u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, hrane i šumarskih politika, organizuju ove godine deseto izdanje medjunarodnog Salona Ukusa koji se vraća u italijanski grad Torino. U svojoj desetoj godini posvećen svetu hrane, Slow Food je još jednom objedinjen u jedinstveni događaj u međunarodnom mitingu Terra Madre, mrežom malih proizvođača iz celoga sveta. Salon Ukusa i Terra Madre 2014 biće održan od 23 do 27 oktobra u Torinu na sajmu Centro Lingotto Fiere, gde će učestvovati više od 1000 izlagača iz 130 zemalja, uključujući više od 300 Slow Food Presidia, kuvara, poljoprivrednika, ribara, akademika, zanatlija, predstavnika sveta vina i gastronomije i zajednica hrane Terra Madre. Pogledajte program da bi našli više informacija o temama, radionicama ukusa i međunarednom tržištu: http://www.salonedelgusto.com/.

Dve glavne teme će biti u središtu ovogodišenjeg izdanja: prva tema je međunarodni projekat Slow Food-a Ark of Taste (Riznica Ukusa), zamišljen kao katalog i kao promovisanje namirnica koje rizikuju da nestanu. U salonu će biti specijalni prostor posvecen „Ark of Taste“-u, da bi se ljudi upoznali sa pricama o ovim kvalitetnim proizvodima, koji pripadaju kulturi, istoriji i tradiciji cele planete, kako bi objasnili njihovu stvarnu, opštu i nedogledljivu vrednost. Druga važna tema biće Family Farming (Porodična Poljoprivredna Proizvodnja) sto se poklapa sa deklaracijom kojom je Evropske Unije proglasila 2014 kao Međunardnu Godinu Porodične poljoprivredne proizvodnje (International Year of Family Farming-IYFF). Bašte koje Slow Food pravi u okviru projekta 10,000 Gardens in Africa (10.000 Bašta u Africi) su sve vetrine za poljuprivredu malih razmera, koje se praktikuju unatar malih zajednica bliskim granicama ili u školama u Africi i predstavljaju dakle glavni primer porodične poljoprivredne proizvodnje. Salon Ukusa i Terra Madre omogući će da se sazna više o tom projektu za vreme konferencija i izveštaja delegata koji rade na projektu bašta na terenu.

Nova pojava u ovogodišnjem događaju biće Škola Kuvanja koja predstavlja evoluciju Obrazovanja Ukusa sa kojim Slow Food približava ka obrazovanju hrane. Škola Kuvanja je mesto razmene, gde su učesnici aktivno uključeni u pripremi jela kao u pravoj kuhinji restorana.

U svakom izdanju Slow Food-a i Terra Madre je niz tema povezan sa hranom koji su sve više važni, narocito u vezi sa ekološkim, pljuprivrednim, socijalnim i zdrastvenim problemima koji zavise od klimatskih promena, povećavanja broja stanovnika, svetske gladi itd. Pozivamo spoljne stručnjake kao i predstavnike Slow Food-a da izlože ključne teme (blagostanje životinja, otpadna hrani, otimanje zemljišta, potrošnja mesa, autohtoni narodi, pčele, porodična poljoprivredna proizvodnja itd.) u prepunom programu konferencija i Radijonicama Ukusa, da bi pokazali koji efekat naša ishrana i naše navike potrošnje imaju na blagostanje ekosisteme planete, naroda i životinja.

Da biste se prijavili za akreditaciju SU/TM 2014 posetite sledeći website: http://www.salonedelgusto.com/en/press/pre-accreditation/

Za više informacija:

Paola Nano, Sharon Aknin

Slow Food International – Press Office

[email protected][email protected]

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno