Prezidiile Slow Food la Cheese 2015

Cheese – manifestarea internationala dedicata lactatelor intre 18 si 21 septembrie 2015 la Bra (Italia) – unde vor participa producatori italieni si straini. Strazile din centrul orasului vor primi,printre altele,produse din alte 60 de prezidii Slow Food: branzeturi,dar si rase de animale,paine,cereale,miere si dulceturi.

Prezidiile sunt proiecte care sustin micile productii traditionale care risca sa dispara,valorifica teritoriile,recupera meseriile antice si tehnicile de lucru,salveaza extinderea raselor autohtone,varietatea de legume si fructe. La Cheese produsele ce fac parte din prezidii vor fi propuse cu eticheta narator, un sistem de etichetaj care povesteste originea,metoda de producere si calitatile organoleptice.

De un timp Slow Food se implica alaturi de producatorii de branza si de pastori care cu pasiune si devotament rezista la omologarea si standardizarea gusturilor, si Cheese reprezinta ocazia pentru a-i promova. In piata, vizitatorii vor putea descoperi o biodiversitate extraordinara de produse lactate din multe tari din lume:  din Africa pana in Balcani,trecand prin Pirinei si Alpi pana la pasunile din Europa de Nord.

Lista completa cu prezidiile prezente la Cheese poate fi gasita la adresa http://cheese.slowfood.com/en/out-and-about/presidi-slow-food/

Europa

In multe tari contextul normativ european despre igiena si siguranta alimentelor reprezinta un mare obstacol pentru micii producatori, care au un rol important pentru dezvoltarea durabila si conservarea naturii in spatiile rurale.

In tarile anglosaxone reglementarea privind produsele din lapte crud a penalizat foarte dur producatorii artizanali,aromele,traditiile si conservarea biodiversitatii.

Regatul Unit si Irlanda vor fi reprezentate la Cheese de prezidiile Cheddar artizanal din Somerset si de Branzeturi irlandeze din lapte crud, care reunesc zece fabrici de produse lactate artizanale care lucreaza cu stiluri si tehnici diferite,dar cu obiectivul comun de a realiza branzeturi de inalta calitate,utilizand lapte crud.

In Olanda,producatorii de branza artizanali au de secole intermediari care revand branzeturile lor fara a raporta provenienta. La Cheese,vizitatorii vor putea gusta Gouda artizanala straveche,facuta inca in maniera artizanala de trei producatori de branza cu lapte provenit de la vacile frisone-holstein ale caror forme stau la invechit  minim 24 luni pana a ajunge la 4 ani de maturare.

Din Belgia vor participa la Cheese ultimii doi producatori de Herve din lapte crud, o branza cu textura moale si crusta spalata,azi amenintata de rigidele cerinte igienice ale Afsca(Autoritatea Sanitara Locala Belgiana).

In Europa de Nord,prezidiile Slow Food se nasc cu intentia de a proteja rasele care se adapteaza bine la teritorii unde clima si frigul sunt ostile.

Din Norvegia vor ajunge la Cheese geitost-ul,o branza cu textura maro si aroma de caramel. Prezidiul Geitost artizanal din fiordul din Sogne este simbolul determinarii producatorilor de branza si a crescatorilor norvegieni, care se opun legilor facute sa favorizeze exclusiv productia industriala.

Noutatea acestui an,participarea din Islanda a prezidiului Skyr traditional, care doreste pastrarea si promovarea reteti antice de skyr,o branza proaspata pe baza de lapte acid. Prezidiul promoveaza si protejeaza micii producatori si crescatori locali,implicandu-i in noua dezvoltare a economiei rurale islandeze.

Tarile Bachi franceze vor fi reprezentate de patru dintre produsele lor traditionale care au devenit prezidii Slow Food: Branzeturile din pasunea muntilor de Iraty, unde inca rezista practica transhumantei,Branzeturile de munte din cele tre vai din Bearn,pe versantul francez din Pireneii occidentali,Anticele varietati de cirese din Itxassou si Merele adaptate producerii de cidru,simbolul culturii si biodiversitatii ce trebuie aparate.

Din Alpii elevetieni vor fi prezente prezidiile Vacherin fribourgeois din lapte crud,Emmentaler si Sbrinz.

Din Italia, vor fi 19 prezidii de munte care vor participa la Cheese. Printre acestea  amintim doua,prezente pentru prima oara la manifestarea din acest an: Pecora Frabosana piemonteza si Capra orobica lombarda.

In total Italia va numara prezenta a 27 de prezidii: o mare varietate de branzeturi provenite din Piemonte,Lombardia,Emilia Romagna,Veneto, Trentino Alto Adige, Lazio, Basilicata, Friuli Venezia Giulia, Calabria, Puglia, Campania, Sicilia, si Sardegna.

Balcani si Europa de Est

Productia traditionala de branzeturi cu lapte crud este pusa in pericol in tarile care au aderat recent la Uniunea Europeana,unde autoritatile nationale si regionale responsabile de controalele oficiale nu recunosc flexibilitatea prevazuta de normativa europeana in materie de igiena si siguranza alimentara si impun cerinte rigide.

Vor ajunge la Cheese din Bulgaria prezidul branzeturilor facute din lapte de Oaie karakachan,o rasa ovina in extindere – supravietuiesc 400 de capete in muntii Pirin – si Branza verde de Tcherni Vit,una dintre putinele branze albastre prezente in lume pe  care Slow Food va cauta sa o  pastreze datorita lucrului a cinci producatori ai prezidiului.

Din Romania,Branza de burduf,produsa la poalele muntilor Bucegi,unii dintre cei mai inalti din Carpati.

Din Polonia, Oscypek-ul din muntii Tatra, unde traieste poporul batza, o civilizatie particulara pastorala.

Africa

In Africa productia de lactate e diferita in comparatie cu cea europeana: schimbarile climatice cauzeaza grave probleme pasunilor,se pierde obiceiul de a mulge caprele si conditiile igienico-sanitare reprezinta o problema importanta.

Printre exponatele prezidiilor de la Cheese,un stand special este dedicat pentru a ilustra biodiversitatea in Africa. Aici va fi posibil sa se gaseasca sapunul facut de mana de pastori etiopi karrayyu,produs cu lapte de camila de catre prezidiul Slow Food,nefiind posibila aducerea laptelui de camila in Italia. Vizitatorii de la Cheese vor putea intra in contact si cu alte prezidii Slow Food si alte comunitati alimentare care provin din Kenya,Sudafrica,Capo Verde,Sao Tomé e Principe.

Pokotii,un grup etnic de pastori nativi din Kenya Occidentala,vor oferi cateva degustari din traditionalul Iaurt cu cenusa,Prezidiu Slow Food. Pentru a produce acest iaurt, laptele este turnat in recipiente inguste fabricate din dovleci din specia gourd, se lasa acolo cel putin trei zile, in final vine amestecat cu cenusa obtinuta din lemnul unui copac local, cromwo-ul, cunoscut pentru proprietatile sale dezinfectante.

Din Africa de Sud vor fi prezenti cativa producatori din Prezidiul branzeturilor sudafricane din lapte crud. Pentru acestia, Cheese 2015 reprezinta o oportunitate importanta pentru informarea consumatorilor asupra beneficiilor branzei derivata din lapte nepasteurizat si pentru a sublinia importanta lucraturii artizanale a acestui produs in Africa de Sud.

Va fi si posibila degustarea Branzei de capra invechite din Planalto de Bolona(Capo Verde). Metodele folosite pentru a creste animalele si a produce branza in aceasta zona muntoasa,arida si aproape nelocuita sunt  exemplu de o impresionanta capacitate de adaptare la conditii ambientale extrem de dificile.

O delegatie din Maroc va aduce Jben di Chefchaouen, o branza traditionala si proaspata de capra,deja prezenta la Arca del Gusto.

Ultima,dar nu cea din urma,o sectiune a standului va fi dedicata Cafelei Robusta di Sao Tomé si Principe , care reuneste 12 familii ce provin din Sao Nicolau si 8 comunitati de producatori din sudest, partea cea mai saraca de pe insula,pentru un total de 150 producatori.

In plus, un calendar plin de intalniri cu producatorii,bucatarii si expertii va avea loc la Casa Biodiversitatii. Pentru a consulta programa completa http://cheese.slowfood.com/wp-content/uploads/2015/06/Programma-Cheese-2015_web.pdf

Pentru acreditarea presei la Cheese : http://cheese.slowfood.com/en/press/pre-accreditation-request/

Cheese 2015 este posibila datorita implicarii companiilor care cred in viitorul sectorului lactatelor de calitate, printre acestea amintim Partenerii Oficiali : Consorzio Parmigiano Reggiano, Lurisia, Pastificio di Martino e Radeberger Gruppe Italia.

Cheese, manifestarea internationala bienala organizata de orasul Bra si Slow Food, va avea loc la Bra,in Italia, de vineri 18 septembrie pana luni 21 septembrie 2015. Dedicata laptelui in toate formele sale, evenimentul a dus la crearea unei retele internationale de producatori de branza si artizani in sectorul lactatelor,si in momentul de fata la  a zecea editie.

Pentru mai multe informatii contacti Oficiul de presa Slow Food International

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Orasul Bra : : Raffaele Grillo – Elena Martini, +39 0172 438278, [email protected]
 old.slowfood.com –  www.comune.bra.cn.it

Slow Food reuneste milioane de persoane interesate de filozofia mancarii °buna,curata si gustoasa°,o retea compusa din pasionati, chefi, experti, tineri, producatori, pescari si academicieni din mai mult de 150  de tari. Printre acestia, 100,000 de asociati care apartin de 1,500 de grupuri locale, care contribuie la finantarea asociatiei prin cota de inscriere si participa la numeroasele evenimente organizate in teritoriu. La asociati se adauga 2000 de comunitati alimentare de pe Pamantul Mama implicate intr-o productie agroalimentara durabila si la scara mica.

Prezidiile Slow Food sustin productiile de calitate la risc de extindere, protejeaza regiunile si ecosistemele unice, recupera metodele de lucru traditionale si protejeaza rasele de animale autohtone si varietatile vegetale locale. Astazi sunt 450, mai mult de 60 de tari din cele cinci continente si implica mai mult de 13.000 de producatori.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno