Prema Organizaciji za prehranu i poljoprivredu FAO 17% uzgajanih životinjskih pasmina su izložene riziku od izumiranja. Već 340 takvih pasmina je ušlo u projekt Ark of Taste Slow Food-a ali treba još mnogo toga učiniti.

FAO-ovo izvješće objavljeno prije nekoliko dana pruža niz značajnih i zabrinjavajućih podataka: 17% uzgajanih pasmina je izloženo riziku od izumiranja.

Ovaj postotak predstavlja ukupno 1458 pasmina, uključujući i one koje su već izumrle. Od 2005 do 2014, postotak pasmina izloženih riziku je porastao za 2%. Izgleda da FAO povezuje tu činjenicu s postojanjem visoko specijaliziranih industrijskih farmi gdje proizvodnjom dominira ograničeni broj pasmina visokog prinosa.

Slow Food, preko 58 Presidia o životinjskim pasminama pomaže stočarima i pastirima da ih očuvaju dok je u katalog projekta Ark of Taste, u kojem se označavaju pasmine za spašavanje, uključeno čak 340.

Da biste saznali nešto više i otkrili što vi možete učiniti, posjetite web stranicu Opservatorija o Bioraznolikosti Slow Food-a: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/animal-breeds/

«U povijesti prirode i čovjeka izumiranje vrsta i pasmina je oduvijek bila normalna stvar» potvrđuje Piero Sardo, Predsjednik Slow Food Fondacije za Bioraznolikost. «Međutim, dok su neke vrste i pasmine izumirale, druge si ih prirodno zamjenjivale. Osnovna je razlika da je čovjek danas ubrzao taj proces. Tek smo sada počeli razumijevati utjecaj na genetiku, ekonomiju i kulturu. Ovaj se posljednji do sada zanemarivao ali kada nestane neka pasmina, s njom se gubi i kulturni odnos s našom poviješću i karakterističnim načinima rada.

Graziano da Silva, Generalni Direktor organizacije FAO, u predgovoru izvješća ističe da uzgajane pasmine izravno predstavljaju izvore egzistencije milijunima ljudi, uključujući i 70% siromašnih u ruralnim zajednicama cijelog svijeta. Time se priznaje ključna uloga bioraznolikosti životinjskih pasmina glede poljoprivrede, ruralnog razvoja i sigurnosti hrane i prehrane.

Neki primjeri projekata Presidia Slow Food za zaštitu životinjskih pasmina:

krava ankole u Ugandi; crna svinja Nebrodi u Italiji; bizon iz velike američke nizine u Sjedinjenim Američkim Državama; crna kokoš ogye iz mjesta Yeongsan u Južnoj Koreji.

Za više informacija molimo vas kontaktirajte Slow Food International Press ured:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 158 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2000 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane.

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno