Predstavljanje bogatstva biodiverziteta hrane Balkana na sajmu Terra Madre Salone del Gusto 2016

U organizaciji Slow Food-a, regije Pijemont i grada Torina, 11. izdanje sajma Terra Madre Salone del Gusto, najvažnijeg međunarodnog događaja posvećenog kulturi hrane, biće održano od 22. do 26. septembra 2016. godine, u Torinu u Italiji. Pet hiljada delegata iz 160 zemalja, preko 800 izlagača, 300 Prezidijuma Slow Food-a i 500 udruženja za hranu Terra Madre učestvovaće u ovom događaju.

Ova Međunarodna tržnica će biti domaćin 15 štandova posvećenih prezentaciji proizvoda udruženja za hranu Terra Madre i Prezidijuma sa Balkana i iz Turske. Veći deo ovog izložbenog prostora omogućen je zahvaljujući projektu ESSEDRA, sufinansiranom od strane Evropske unije u cilju pružanja podrške procesu evropskih integracija zemalja Balkana i Evrope kroz jačanje civilnog društva i njegove sposobnosti da utiče na politike i promoviše održive modele ruralnog razvoja. Ovaj projekat je takođe doprineo uspostavljanju pet novih Prezidijuma Slow Food-a koji će biti predstavljeni ove godine:

  • Roze paradajz Kurtovo Konare iz Bugarske – sorta poznata širom Bugarske po svojoj slasti i korišćenju za spravljanje kvalitetne Ljutenice – pikantne konzervisane hrane od paradajza i paprike.
  • Varenik sa Pelješca iz Hrvatske, jedno od najtipičnijih vina južne Dalmacije. Ono se na poluostrvu Pelješac pravi isključivo od autohtone sorte grožđa Plavac Mali, i njegova boja varira od tamno crvene do nijansi tamne karamele, sa snažnom, voćnom aromom i notama meda i marsale.
  • Sorta grožđa Stanušina, iz Republike Makedonije, pripada crnomorskoj porodici grožđa i uzgaja se na strmim padinama ove zemlje još od antičkih vremena. Ovo grožđe se pretvara u kominjak, rubin-crveno vino sa aromama jagode, maline i sušenog voća, ili u madzun, piće koje se koristi za lečenje oboljenja jetre i respiratornih infekcija, i kao zamena za šećer u pripremi domaće hrane; i novi Prezidijum Makedonska Pčela, uspostavljen u cilju očuvanja autohtone vrste pčele, Apis mellifera macedonica, koja se sreće širom područja antičke Makedonije, od istočne Albanije do zapadne Bugarske.
  • Svinja Bazna, iz Rumunije, koja je nazvana po istoimenoj opštini u distriktu Sibiu, gde je cenjena zbog svoje izdržljivosti i kvaliteta mesa. Njena mast je odličnog kvaliteta i veoma je pogodna za proizvodnju sušenog mesa, koje se suši preko zime i dimi na tavanima tradicionalnih kuća.

Nakon velikog uspeha u 4. izdanju sajma Terra Madre Balkans, održanom u Tirani prošlog jula, Albanija će predstaviti širok spektar proizvoda, uključujući Prezidijum Permet gliko, maslinovo ulje iz Elbasana i proizvode iz regiona Kelmend. Mnogi albanski kuvari, uključujući Altina Prengu i Sokola Prengu, prisustvovaće ovom događaju kako bi predstavili Savez kuvara Slow Food-a koji je nedavno pokrenut u toj zemlji, i kako bi učestvovali u kuhinji Saveza kuvara.

Mreža Slow Food-a iz Bugarske biće domaćin najvećeg izložbenog prostora, sa tri štanda na kojima će posetioci imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatstvom proizvodnje hrane u Bugarskoj, uključujući i poznate Prezidijume zeleni sir Černi vit, Karakačanska ovca, i Meurče, uz mnoštvo proizvoda iz Riznice ukusa poput soli iz Atanasovskog jezera, istočno-balkanske svinje, i nekoliko mesnih proizvoda sa planine Strandža.

Republika Makedonija će takođe predstaviti Prezidijume Crvena paprika iz Bukova i Slatko od divljih smokava.

S druge strane, izložbeni prostor Turske biće fokusiran na proizvode Zemljanih tržnica Slow Food-a, Prezidijuma Bulgur od Sijez žita, kao i selekcije sedam vrsta tarane uvrštenih u Riznicu ukusa – drevne vrste sušene hrane na bazi fermentisane mešavine žitarica i jogurta ili fermentisanog mleka, od koje se pravi gusta zimska supa. Tarana predstavlja tradiciju spravljanja hrane prisutnu od Irana do Bosne. To je tipičan domaći proizvod, sa desetinama ako ne i stotinama varijacija samo u Anadoliji, gde ga svako domaćinstvo i zajednica prilagođavaju u skladu sa lokalno dostupnom hranom i razlikama u ukusima: jedinstven simbol raznovrsnosti hrane i nekomercijalizovane proizvodnje hrane.

Nedostatak fleksibilnosti u primeni higijenskih standarda Evropske unije na Balkanu i u Turskoj već duže vreme predstavlja glavni regulatorni izazov u ovom regionu, a takođe je i razlog zbog kog određeni prezidijumi mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina iz zemalja van EU neće biti predstavljeni ili prodavani na međunarodnim tržištima, uključujući sir Mishavinë iz Albanije, gravijer Boğatepe iz Turske, i sir u mešini iz Bosne i Hercegovine.

Konferencija posvećena Očuvanju biodiverziteta na Balkanu oceniće uspeh četiri godine projekta ESSEDRA, koji je rezultirao identifikacijom preko 300 proizvoda Riznice ukusa širom ovog regiona, i programom temeljnog zastupanja usmerenog na pružanje mogućnosti malim poljoprivrednim proizvođačima da pristupe tržištima sa svojim tradicionalnim proizvodima; uz identifikaciju budućih izazova.

Sve najnovije vesti o sajmu Terra Madre Salone del Gusto 2016 dostupne su na: http://www.salonedelgusto.com, a zahtev za novinarsku akreditaciju su može podneti ovde (http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/).

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Slow Food, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Region Pijemont, +39 011 432 2549, [email protected]

Grad Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

Sajam Terra Madre Salone del Gusto omogućen je zahvaljujući više organizacija, uključujući i naše Zvanične partnere: Lurisia, Pastificio Martino, Radeberger Gruppe Italy, Lavazza, Sapori, Iren, Intesa San Paolo, Elpe; i partnera fondacije Terra Madre i Slow Food-a: Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT i Asicijacije bankarskih udružena Pijemonta, Coldiretti. Uz podršku Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, Evropske unije i CIA. 

Slow Food je globalna organizacija aktivista čija vizija je svet u kom će svi ljudi imati pristup i mogućnost uživanja u hrani koja je dobra za njih, za one koji je uzgajaju i koja je dobra za našu planetu.  Slow Food uključuje preko milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, poljoprivrednika i akademika u preko 160 zemalja. Među njima, mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezana je sa 1.500 lokalnih podružnica širom sveta, koji daju svoj doprinos članarinama, kao i događajima i kampanjama koje organizuju. U okviru ove mreže, preko 2.400 udruženja za hranu Terra Madre praktikuje održivu proizvodnju kvalitetne hrane u malim razmera širom sveta.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno