Pe 13 ianuarie 2020 Slow Food lanseaza la nivel mondial Campania Meat the Change pentru a schimba obiceiurile alimentare a oamenilor

Scopul campaniei este constientizarea asupra importantei reducerii consumului de carne, asupra beneficiilor asociate cu mediul inconjurator si sanatatea umana si acela de a sprijini fermierii care cresc animale in armonie cu natura, respect pentru bunastarea animalelor si ecosisteme.

In data de 13 ianuarie Slow Food a lansat Campania Meat the Change

https://meatthechange.slowfood.com/en, cu scopul de a ajunge la oameni de pe toata planeta, multumita retelei de activisti Slow Food din 160 de tari si a sprijinului structurii organizationale.

Scopul campaniei este incurajarea oamenilor sa reflecte asupra consecintelor in deciziile legate de hrana.

Cat de Slow esti? Este titlul unui quiz pe tema obiceiurilor alimentare, care invita utilizatorii retelelor sociale sa raspunda intrebarilor cu raspunsuri multiple, intrebari de genul: “Cat de multa carne mananci in timpul saptamanii?” si “Ce criterii folosesti cand mergi la cumparaturi si alegi sa cumperi carne?”. In functie de rezultatul obtinut utilizatorii sunt indrumati sa fie mai mult sau mai putin “slow” si vor primi sfaturi pentru a-si imbunatati obiceiurile de consum.

Dar ce inseamna mai exact “a fi Slow”?

Inseamna consumul unei cantitati mai mici de carne dar de mai buna calitate. Fermele sustenabile garanteaza carne de calitate pentru ca pune bunastarea animalelor in prim plan, lasandu-i liberi pe pajisti, acestea hranindu-se cu hrana organica. “A fi Slow” inseamna un impact redus asupra mediului inconjurator: fermele sustenabile contribuie la reducerea defrisarilor, utilizarea excesiva a pamanturilor si a desertificarii. Poate ajuta la salvarea biodiversitatii si a inbunatati fertilitatea solului. Un numar mai mic de animale crescute pe pajisti au un impact mai redus asupra climei. In acest sens Campania promoveaza un stil de viata prietenos cu mediul inconjurator si cu clima, incepand cu reducerea cantitatii de carne consumata si o mai buna calitate.

Consumul exces de carne care provine din ferme intensive si industriale este o problema serioasa demonstrata de nenumarate studii si sondaje. Portivit FAO, sectorul de crestere a animalelor este responsabil pentru 14.5% din emisiile de gaze cu efect de sera, in timp ce o treime din terenurile cultivate in lume este utilizat pentru a produce miliardele de tone de hrana pentru aceste animale, in special monoculturi de soia si porumb. Apoi avem necesarul de apa pentru cresterea acestor animale, care in acest moment inseamna 23% din apa potabila disponibila la nivel global. Fermele intensive au un puternic impact asupra ecosistemelor in ceea ce priveste poluarea care provine din gunoiul de grajd si emisiile de metan.  Animalele care traiesc si mor in acest sistem sunt considerate masini de carne, fara respect pentru bunastarea lor sau conditiile stresante in care traiesc.

Rezultatul final este productia de carne ieftina si de proasta calitate care are un efect negativ asupra sanatatii publice, asta contribuind la rezistenta antimicrobiala si cresterea numarului de boli de cancer si inima.

Daca consumul global de carne se dubleaza pana in anul 2050 (asa cum a prezis FAO) de la peste 250 milioane de tone la 500 milioane de tone atunci sistemul se va prabusi.

“Modelul globalizat de productie industriala ne obliga sa avem de-a face cu costuri  de mediu si sociale nesustenabile. Trebuie sa ne regandim consumul in asa fel incat sa ne putem imagina un viitor mai bun iar deciziile consumatorilor sunt decisive pentru a influenta si a controla oferta de piata. Insa solutia nu este sa scoatem carnea din dieta noastra ci sa adoptam metode bune de crestere a animalelor, bune pentru animale dar si pentru mediul inconjurator, acestea fiind esentiale pentru o agricultura buna si carne de calitate. De aceea avem nevoie sa ii sprijinim pe cei care practica cresterea animalelor intr-un mod sustenabil, foarte des asta coincide cu protejarea zonelor marginale si a biodiversitatii, avand multe exemple de ferme care mentin rasele locale”, comenteaza Ursula Hudson, memba a Comitetului Executiv Slow Food International. “Campania este numita Meat the Change, cu o joaca a cuvintelor (meat in limba engleza inseamna carne dar pronuntia cuvantului inseamna a intalni, acestea fiind completate de cuvantul Schimbare – Change) care ne indeamna sa schimbam carnea din dieta noastra dar in acelasi timp ne invita sa imbratisam schimbarea. Prin decizii de consum mai atente putem, intra-devar, sa devenim protagonisti.”

Campania Meat the Change a fost elaborata in colaborare cu Meatless Monday, o initiative non profit a carui obiectiv este sa reduca consumul de carne cu 15%, pentru sanatatea noastra dar si pentru sanatatea planetei.

Biroul de Presa Slow Food

Paola Nano, Giulia Capaldi

[email protected]

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno