Otkrivajući gastronomsko naslijeđe Srednje Europe

Pet gradova utvrdilo je svoje gastronomske simbole i definiralo pilot akcije kojima će ih promovirati

 

Projekt SLOW FOOD – CE: Kultura, naslijeđe, identitet i hrana, koji se financira iz programa Interreg Central Europe, nalazi se na prekretnici.

U Veneciji (Italija), Dubrovniku (Hrvatska), Brnu (Republika Češka), Kecskemétu (Mađarska) i Krakowu (Poljska) provedeno je mapiranje kako bi se istaknuli oni proizvodi koji predstavljaju lokalno gastronomsko naslijeđe. Brno je identificiralo Panenské Ćeské jabuku, vrlo ukusnu, izrazito otpornu sortu, pogodnu kako za pohranu tako i za konzumiranje u svježem stanju. U Hrvatskoj nalazimo Dubrovačku malvasiju, snažno i elegantno suho bijelo vino, koje se odlično sljubljuje s bijelom ribom, ili Stonsku sol, koja dolazi iz najstarije i odlično očuvane europske solane. Kecskemét je zahvaljujući velikom broju sunčanih sati i posebnoj strukturi tla poznat kao voćnjak Mađarske. Hankovszky marelica je najcijenjenija od brojnih lokalnih sorti voća. Marelica “pálinka” je širom svijeta poznat “brend” Kecskeméta; marmelade od marelice važan su sastojak nacionalne kuhinje. Krakow je odabrao Obwarzanek krakowski, prstenasti kruh koji se isprva kuha, a zatim peče premazan sa soli, zrncima maka, sjemenkama sezama ili sa sirom. Popularni gradski snack, tradicijski se prodaje na uličnim pokretnim štandovima. U Veneciji, među ostalim proizvodima, nalazimo schiau iz Lagune, sivog račića koji se obično služi s bijelom palentom. Ovaj se ljuskar dobro sljubljuje s bijelim vinom od lokalne stare sorte Dorona.

Kako bi oprobali inovativna, na potrebama zajednice utemeljena rješenja promocije gastronomskog naslijeđa u javnim prostorima, ovih će gradovi započeti svoje pilot akcije koje će biti implementirane ove godine i to uz sudjelovanje građanstva, učenika i turista.

 

  • Sljedeće jeseni Venecija će organizirati Venecijanske dane hrane (Venice Food Days), lokalni događaj koji otkriva pravi okus grada i promovira proizvode i gastronomiju, u suradnji sa svim važnim dionicima gastro i prehrambenog sektora;
  • Brno će se s programom Nauči kušati raznolikost Južne Moravije (Learn to taste the diversity of South Moravia) usredotočiti na okuse ove regije, promovirajući ih kroz aktivnosti za djecu, izložbe i tržnice, poput stvaranja novog sezonskog jelovnika za škole, tiskanja kataloga lokalnih proizvoda i organiziranja susreta s poljoprivrednicima, uz pripremu tradicijskih jela.
  • Multimedijalna izložba Hranitelji Grada, koja za cilj ima skretanje pažnje lokalne zajednice na središnju ulogu ljudi (proizvođača, aktivista, prodavača, stručnjaka, običnih građana, itd.) u očuvanju i unaprjeđenju gastro-kulturne baštine, bit će organizirana u Dubrovniku u studenom ove godine;
  • Selimo se u Mađarsku: zelena tržnica Kecskeméta bit će mjesto obuke za proizvođače, aktivnosti prehrambene edukacije, kušanja i kuhanja, vođenih tura i susreta s lokalnim proizvođačima;
  • Posljednja, ali ne manje važna, inicijativa je Grada Krakowa pod nazivom Kulinarski Krakow. Naslijeđe na tanjuru pruža priliku stvaranja kompletnog turističkog proizvoda Krakowa utemeljenog na gastro tradiciji s ciljem diverzifikacije turističke ponude i poticanja posjetitelja da istraže nove dijelove grada.

 

Bilo koji europski grad može usvojiti metodu koje je razvilo pet protagonista projekta Slow Food – CE kako bi promovirali svoje gastronomsko naslijeđe. Kako bismo pružili primjere, preporuke i on-line tečajeve, lansirali smo platformu Mreža Puteva Hrane (Food Paths Network), kojoj može pristupiti bilo koji grad zainteresiran za primjenu zajedničkog pristupa u očuvanju svoje kulinarske tradicije, a kako bi gastronomski kapital adekvatno iskoristio (https://foodpathsnetwork.slowfood.com/).

Projekt

Projekt SLOW FOOD – CE stvorio je prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika, prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice, osnažujući novi savez pet gradova vrijedne spomeničke baštine: Venecije, Dubrovnika, Brna, Kecskeméta i Krakowa. Cilj projekta unaprijediti je sposobnosti lokalnih aktera u vrednovanju nematerijalnog nasljeđa hrane i to u perspektivi koja kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost. Pet uključenih gradova smatraju se savršenim laboratorijem za razvoj koncepta “nove gastronomije” Slow Fooda, multidisciplinarnog pristupa hrani koji prepoznaje snažne veze između nepca, planeta i ljudi.

 

* Partnerstvo Slow Food-CE čini 10 partnera iz 5 gradova Srednje Europe koji rade na stvaranju zajedničke metodologije za identificiranje i valoriziranje kulturnih resursa povezanih s naslijeđem hrane.

Italija (Slow Food, Grad Venecija, Sveučilište gastronomskih znanosti u Pollenzu)

Hrvatska (Razvojna agencija Grada Dubrovnika – DURA, Udruga Kinookus)

Republika Češka (Turistički odjel Južne Moravija, Slow Food Brno)

Mađarska (Općina Kecskemét, Udruga za tradicijske obrte i turizam Kiskunság)

Poljska (Grad Krakow)

 

Pridruženi partneri – 7 pridruženih partnera podupire projekt uključivanjem dionika i divulgacijom njegovih rezultata: Turistička zajednica Općine Ston (HR), Grad Dubrovnik (HR), Grad Brno (CZ), Turistička organizacija Malopolska (PL), Akademija tjelesne naobrazbe i turizma u Krakowu (PL), Europski institut za povijest i kulturu hrane (FR) i Europa Nostra (NL).

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno