Našoj poljoprivredi potrebna je detoksikacija!

 

Mreža Slow Food osniva pokret protiv pesticida diljem Europe

 

Slow Food Europa – XX. 2022.

Obzirom na pokušaje nekoliko država članica i europskih grupacija da odgode prijedlog Uredbe Europske komisije o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja (SUR) ili smanje njegov utjecaj, ključno je da tvorci politika zapaze naše prijedloge povezane s ambicioznim europskim ciljem smanjenja upotrebe pesticida za 80 % do 2030. i potpunog povlačenja do 2035., i podrže poljoprivrednike u njihovoj primjeni agroekoloških metoda uzgoja.

Tijekom mjeseca listopada, organizacija Slow Food pridružila se Europskim danima djelovanja 2022. za „Good Food Good Farming” koji su bili posvećeni informiranju o pesticidima: nekoliko lokalnih Slow Food grupacija pridružilo se drugim europskim organizacijama i organiziralo događaje diljem Europe, od Francuske i Nizozemske do Hrvatske i Grčke, u cilju promicanja agrobiološke raznolikosti i informiranja o potrebi prelaska na poljoprivredu bez pesticida.

Marta Messa, glavna tajnica organizacije Slow Food: „Iako postoje mnogi koji pokušavaju zaustaviti svaki pokušaj odmaka od sintetičkih pesticida, zajednice na terenu organiziraju se i pokazuju konkretne načine proizvodnje hrane koji su blagi za okoliš. Vrijeme je da nas tvorci politika u EU-u i na nacionalnoj razini poslušaju i poduzmu odvažne mjere!”

 

Sažetak najvažnijeg:

Rumunjska

Organizacija Slow Food iz Turde 14. listopada organizirala je „Disko juhu” (zabavu tijekom koje se otpad od hrane pretvara u ukusnu juhu) za mlade u Cluju u cilju proslave Svjetskog dana hrane i pozvala proizvođače, potrošače i lokalne donositelje odluka na razmjenu mišljenja o opasnostima pesticida i alternativama koje su dostupne poljoprivrednicima.

Francuska

Vinogradari koji uzgajaju vinovu lozu na ekološki način i koji sudjeluju u „DEPHY” inicijativi u Côte Chalonnaise regiji Burgundije , čiji su članovi neki od francuskih Slow Food proizvođača, organizirali su okupljanje 16. listopada. Cilj inicijative DEPHY jest razviti i ispitati metode za smanjenje upotrebe sintetičkih ulaznih materijala.  Razmjenjivala su se mišljenja o tome kako vinogradari mogu smanjiti upotrebu pesticida i razviti agroekološke tehnike u proizvodnji vina.

Njemačka

Slow Food mreža za mlade iz Hamburga organizirala je posjet organskoj farmi Gut Wilkenshoff za širu javnost. Cilj posjeta bilo je informiranje o agroekološkom uzgoju bez pesticida, primjerenim cijenama za male poljoprivrednike te zadovoljstvu zbog sadnje sezonskih i domaćih namirnica te hranjenja istima.

Nizozemska

Organizacija Slow Food u Nizozemskoj organizirat će demonstraciju 5. studenoga kako bi službeno predstavila 8 političkih preporuka za održive lokalne prehrambene politike, uoči regionalnih izbora koji će se održati početkom 2023. Organizacija Slow Food u Nizozemskoj poziva sve strane da budu ambicioznije po pitanju hrane i općine da ojačaju svoju ulogu u osiguravanju zdrave, održive i domaće hrane za sve, kao i u vraćanju vidljivosti hrane u gradovima.

Hrvatska

U Istri, mreža je odabrala edukativni način i organizirala radionice o agroekološkim metodama kojima se izbjegava upotreba pesticida: rješenja u vidu permakulture, ekološko kompostiranje, lokalne sorte, održivo vrtlarstvo itd. Djeca su pozvana da otkrivaju i sade autohtone sorte.

Švedska

Slow Food zajednice udružile su se sa skupinom „Petkom za budućnost Stockholma” kako bi 21. listopada održale prosvjed ispred švedskog parlamenta pozivajući na manje pesticida u poljoprivredi i podršku poljoprivrednicima u njihovom prelasku na agroekologiju, nakon čega je uslijedio piknik s regionalnom i održivo proizvedenom hranom, kao i razmjena mišljenja s prolaznicima kako bi ih se informiralo o pesticidima, oprašivačima i zahtjevima za novi prehrambeni sustav.

 

„Good Food Good Farming” mjesec dosegao je svoj vrhunac prosvjedom u Bruxellesu ispred Europskog parlamenta 27. listopada, gdje su se okupile mnoge organizacije kako bi pozvale EU da zadrži stroge ciljeve smanjenja pesticida u svojoj uredbi o održivoj upotrebi pesticida (SUR). Pesticidi su glavni uzrok gubitka bioraznolikosti i predstavljaju zdravstveni rizik za ljude, posebno one koji rade i žive oko farmi, što je pokazalo nedavno izvješće koje je objavila Good Food Good Farming koalicija u kojoj je organizacija Slow Food član Upravljačkog odbora.

Izvješće „Provjera pesticida” je građansko-znanstvena akcija za koju je 300 ljudi iz cijele Europe poslalo uzorke kose kako bi se laboratorijski testirali na 30 različitih pesticida trenutno odobrenih u EU-u. Pokazalo je da su ostaci pesticida pronađeni u kosi gotovo svake treće testirane osobe (29 %; 87 od 300 ispitanika). Nadalje, rezultati sugeriraju da se ostaci pesticida češće mogu pronaći u kosi farmera i poljoprivrednih radnika (43,5 %), što pokazuje da su poljoprivredni radnici oni koji su najviše izloženi pesticidima i stoga najosjetljiviji na opasnosti za zdravlje.

Za razliku od onoga u što nas poljoprivredno-prehrambene korporacije žele uvjeriti, postoje alternative intenzivnim i zagađujućim monokulturama koje su gladne pesticida, i one djeluju. Poljoprivredni sustav trenutno predstavlja veliku prijetnju za zdravlje europskih građana, koji su u kontaktu s kemikalijama čak i ako to ne žele, a pogotovo ne biraju. To je neprihvatljivo i mnogi europski građani žele da se to promijeni, što jasno pokazuje njih 1,05 milijuna koji su potpisali europsku građansku inicijativu (ECI) „Spasimo pčele i poljoprivrednike” koju je službeno potvrdila Europska komisija ranije ovog mjeseca.

Povjerenik Kyriakides, zadužen za zdravlje i sigurnost hrane izjavio je 26. listopada da situacija uzrokovana invazijom na Ukrajinu i COVID krizom nije razlog za odgodu prelaska na održive prehrambene sustave – naprotiv, trebali bismo ga ubrzati. Organizacija Slow Food u potpunosti se slaže i poziva sve europske donositelje odluka da se posvete strategiji „od polja do stola” i poduzmu odvažne mjere kako bi ograničili upotrebu pesticida što je više moguće, počevši od ukidanja njihove preventivne upotrebe u poljoprivredi, ali i u vrtlarstvu i šumarstvu.

Prakse integrirane zaštite bilja moraju postati obvezne za poljoprivrednike, a politike EU-a moraju podržati prelazak na agroekologiju i poticati sustave upravljanja na farmama kojima je cilj ponovna uspostava simbioze između prirode i poljoprivrede.

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno