Mondj búcsút a mérgező anyagoknak! – A Slow Food új kampánya a növényvédőszer-mentes Európáért 

Az élelmiszerbiztonság világnapján a Slow Food más szervezetekkel együttműködve elindítja az egész Európára kiterjedő Mondj búcsút a mérgező anyagoknak! elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy bevonja az állampolgárokat és nyomást gyakoroljon a politikai szereplőkre – nemzeti és európai szinten.

 

„2022-ben az Európai Bizottság javaslatot tett közzé a növényvédőszerek fenntartható használatára vonatkozó új rendeletre (SUR), amelynek célja, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentsék a peszticidek használatát az EU-ban a természet, a beporzók és az emberek védelme érdekében” – magyarázza Madeleine Coste, a Slow Food Advocacy igazgatója. „Ez a javaslat az agráripari ágazat és szövetségeseik heves ellenállásába ütközött, szembeszegülve azzal a tudományos megegyezéssel, miszerint az élelmiszerellátás biztonságának hosszú távú megőrzése érdekében át kell alakítani jelenlegi élelmiszerrendszerünket. Az EU polgárainak sürgősen mozgósítaniuk kell, és ismét emlékeztetniük kell a döntéshozókat arra, hogy felelősséggel tartoznak az egészséges, fenntartható élelmiszerekre való áttérésért.”

 

A koncepció egyszerű:  A Slow Food egy online widgetet (angolul) biztosít, amelyen keresztül az európai polgárok könnyen küldhetnek közvetlen, személyre szabott e-maileket az Európai Parlament képviselőinek és a nemzeti minisztereknek, hogy emlékeztessék őket arra, hogy a fiatal generációk jövője és a biológiai sokféleség nem biztosítható a növényvédőszerek csökkentése nélkül. „Az EU növényvédőszer-rendelete döntő lépést jelent a peszticidhasználat jelentős csökkentésének eléréséhez. A döntéshozók Európa-szerte éppen most vitatják meg ezt az új törvényt, és sokan közülük megpróbálják mellékvágányra terelni azt. A következő hónapokban sor kerül a végső döntés meghozatalára, és az állampolgárok hangja kulcsfontosságú az ambiciózus uniós növényvédőszer-törvény előmozdításában” – tette hozzá Coste.

 

A mezőgazdasági vegyszerek elpusztítják a beporzókat, köztük a méheket, és rombolják a biológiai sokféleséget, ami komoly veszélyt jelent a természetes ökoszisztémákra és a hosszú távú élelmezésbiztonságra. A gazdálkodók és a vidéki lakosok ráadásul a peszticideknek való kitettség közvetlen egészségkárosító hatásaitól, például krónikus betegségektől vagy rákos megbetegedésektől szenvednek. „Ezzel a kampánnyal a Slow Food arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a demokratikusabb politikai döntéshozatalban, és szólítsák fel a döntéshozókat, hogy támogassák a növényvédő szerek erősebb és ambiciózusabb kivonására vonatkozó terveket: a méhek és más beporzók, a hosszú távú élelmezésbiztonság, valamint a gazdálkodók és a vidéki területek érdekében” – nyilatkozta Marta Messa, a Slow Food főtitkára.

 

A növényvédőszer-mentes mezőgazdaságra való áttérést csak tettekkel, nem pedig vágyálmokkal lehet elősegíteni: A tagállamoknak tanácsadó szolgáltatások révén támogatást kell nyújtaniuk a mezőgazdasági termelők számára a növényvédő szerek nem vegyi alternatíváinak fokozottabb mértékű alkalmazása érdekében, az integrált növényvédelem (IPM) segítségével, amely a fenntartható agárökológiai élelmiszertermelési rendszerek felé vezető integrált stratégia részeként minden élelmiszertermelési rendszer alapját képezi (agronómiai intézkedések, mechanikai, fizikai és biológiai védekezés).  Annak érdekében, hogy mindez zökkenőmentesen menjen végbe, a mezőgazdaságban nyújtott támogatásokat az IPM-hez és a növényvédőszer-használat számszerűsíthető csökkentéséhez kell kötni.

 

Vegyél részt a kampányban !

 

És kövesd a közösségi médiában:

IG: slowfood_international

Twitter: @SlowFoodEurope and @SlowFoodPress

Facebook: slowfoodinternational

Hivatalos hashtag: #PesticideFreeEU

 

EGY KIS KONTEXTUS

Az Európai Bizottság hivatalosan is válaszolt a „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket” európai polgári kezdeményezésre, amelyet 1,1 millió uniós polgár támogatott. Válaszában osztja az egészséggel, a vízzel, a talajjal, az élelmiszertermeléssel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos aggodalmainkat. Nem vezet be új szabályozást, hanem a növényvédőszer-rendeletre (SUR) és a természet helyreállításáról szóló törvényre vonatkozó javaslat gyors és ambiciózus átdolgozására szólít fel. Ezek az agráripar és szövetségeseik heves ellenállásába ütköztek az EU-ban és a tagállamokban. Most először az Európai Parlament képviselőin múlik, hogy kialakítsák álláspontjukat az új jogszabállyal kapcsolatban, és megállapodjanak a végleges jogszabályról. Ezt követően a nemzeti parlamentek és az EU Tanácsa fogja megvitatni azt. A Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket (Save Bees and Farmers ECI) kampánynak még nincs vége: továbbra is aktívan bevonjuk a polgárokat ebbe a küzdelembe! Ennek az eszköznek az elindításával lehetőséget kívánunk biztosítani a polgároknak arra, hogy aktívan részt vegyenek a folyamat minden egyes szakaszában, és további nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

 

Az Európai Parlament és a Tanács jelenleg belső egyeztetéseket folytat, hogy kialakítsák azt az álláspontot, amelyet majd a novemberi tárgyalóasztalnál képviselnek, ahol megegyezésre kell jutniuk.

 

Az Európai Parlament részéről a Mezőgazdasági Bizottság júliusban szavaz a véleményéről, majd szeptemberben a Környezetvédelmi Bizottság elé kerül. Ennek eredményeként októberben plenáris szavazásra kerül sor, amely meghatározza a Parlament álláspontját ebben a kérdésben. Az ezen fontos szavazásokat megelőző elkövetkező hónapok kulcsfontosságú lehetőséget biztosítanak arra, hogy a polgárok hallassák a hangjukat egy olyan szabályozással kapcsolatban, amely közvetlen hatással lesz rájuk és környezetükre.

 

Eközben az EU Tanácsban a miniszterek különböző megbeszéléseket folytatnak, hogy mielőbb kompromisszumot tudjanak kötni. A helyzet azonban nem tűnik túl biztatónak: A legfrissebb hírek szerint arra törekednek, hogy a nemzeti csökkentési célokat nem kötelező érvényűvé tegyék, és lazítsanak az integrált növényvédelemmel kapcsolatos követelményeken. Rendkívül fontos, hogy a polgárok is felkeressék nemzeti képviselőiket, és követeljék tőlük, hogy ne hígítsák fel ezt a jogszabályt.

 

Kattints ide a Slow Fooddal kapcsolatos Gyakran Ismétlődő Kérdésekért.

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno