Kiemelt figyelmet kapnak a helyi termékek és gasztronómiai örökségünk a Slow Food irányításával megvalósuló EU projekt révén

Horvátország, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország valósítja meg célkitűzéseit a „Slow Food Central Europe” projektben

Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül mutatják be a Slow Food EU projektet a Terra Madre Salone del Gusto rendezvényen 2018. szeptember 22-én, Torinóban. A projektben Krakkó (PL), Dubrovnik (HR), Kecskemét (HU), Velence (ITA) és Brno (CZ) vesz részt.

A projekt ezen szakaszában minden város közösség-központú és újító megoldásokat tesztel a gasztronómiai örökség köztereken történő népszerűsítése céljából, amelynek eredményeként 5 kísérleti program indul el. Ezek a programok a Slow Food filozófiáját követő konkrét lépések, amelyeknek célja, hogy előtérbe helyezzék a helyi gasztronómia jellegzetességeit, annak gyökereit és kulturális örökségét.

Az alábbiakban olvashatjuk az akciótervek részleteit:

Lengyelország – „Kulináris Krakkó. Örökségünk tálalva”

A projekt új turisztikai célpontot teremt az örökségül kapott élelem és gasztronómia által, ezzel sokszínűvé teszi a város turisztikai ajánlatait, és arra bátorítja az ide látogatókat, hogy új részeit fedezzék fel a városnak. A turisták mellett azokat a helyi lakosokat is megcélozza, akik a “jó, tiszta és fair” életmódot akarják követni a városban. A projekt a város különböző részeit, különösen a történelmi városrészeket, a gasztronómiai örökség szempontjából érdekes területeket és kertvárosi kerületeket célozza meg. A tény, hogy Krakkó Európa Gasztrokulturális Fővárosa lesz 2019-ben, további lendületet ad a projektnek. A Terra Madre Salone del Gusto kiállításon Krakkó gasztronómiai örökségének bemutatására a Terra Madre Konyhában kerül sor.

A projekt célja, hogy a gasztronómiai örökségben gyökerező történeteket és leírásokat gyűjtsön össze. Ezt a következő lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • egy honlap, amely Krakkó gasztronómiai örökségének útmutatója
 • helyi útmutató a felelősségteljes fogyasztás elősegítéséhez
 • a Slow Planet applikáció krakkói változata
 • a Városi Slow Kerületek mozgalom indítása

Csehország – Ízleld meg Dél-Morvaország sokszínűségét

A projekt fel akarja hívni Brno város iskolásainak, tanárainak és lakóinak a figyelmét a Dél-Morvaország-i régió gasztronómiai örökségének fontosságára. A cél az, hogy a helyi termékek kulturális és társadalmi jellegeit minél jobban értékeljék, továbbá, hogy a helyi termelők és kézművesek egyre szélesebb körben vegyenek részt a helyi gazdasági életben. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • tanárok számára készített Slow Food oktatási segédanyag „Vissza az ízek eredeti gyökereihez” címmel. A segédanyag érzékszervi tanfolyamokat és kóstolókat tartalmaz.
 • gyermekeket és lakosságot tevékenyen bevonó műhelymunkák, ahol bemutatják és megtanítják a hagyományos helyi ételek elkészítését, továbbá a tartósítás technikáit. A cél az, hogy a helyi termelők, séfek és fogyasztók együtt élvezzék az évszaknak megfelelő helyi termékekből készült ételek elkészítésének folyamatait.
 • Helyi Gyermek Termelők Piaca – egy valóságos piac, amely lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy izgalmas vállalkozói projektben próbálják ki magukat. A tanulók maguk fogják a piacot berendezni, a saját kiállítói standjukat felügyelni, a saját maguk által megtermesztett és elkészített termékeket árusítani, illetve ők fogják a helyi termelőket meghívni a saját termékeik árusítására. A helyi közösség tagjait szeretettel várják, hogy válogassanak és vásároljanak helyi termékeket. A piac 2019 kora őszén kerül megrendezésre Brno-ban.
 • A Brno-ra és Dél-Morvaországra jellegzetes recepteket tartalmazó „Kóstold meg az évszakokat” receptkönyv átadása iskolai konyháknak szakmai segítséget nyújtva gasztronómiai színvonaluk emeléséhez. A receptkönyv fotókkal illusztrált, és tartalmazza a hozzávalókat és elkészítési módokat, továbbá elérhető lesz online formában a szakácsok számára.
 • Olyan helyi termelőket és kézműveseket felsorakoztató online katalógus létrehozása, akik “egészséges, tiszta és fair” élelmet termelnek Dél-Morvaország területén. Válogatott termékeket használnak majd a közétkeztetésben résztvevő szakácsok, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsenek. Ezzel elősegítik Dél-Morvaország gasztronómiai örökségének megőrzését.
 • A Brno-i Mendel Egyetemmel és Kertészeti Karával közösen kóstolókkal egybekötött kiállítást szerveznek az évszaknak megfelelő helyi termékekből. A kiállításokat kostólásokkal, egyetemi hallgatók előadásaival és főzőiskolával színesítik, ahová munkanapokon az iskoláskorúakat, hétvégén pedig a lakosságot várják.

Magyarország – Ízek és gasztronómiai élmények a Kecskeméti Piacon

A Kecskeméti Piac egy fontos közösségi tér, ahol a térség termelői koncentráltan jelennek meg. A projekttel fel kívánjuk hívni az emberek figyelmét a régi, hagyományos ételek fontosságára, a jó minőségű, helyben termelt élelmiszerek fogyasztásának jelentőségére, a génmanipulált élelmek és a környezetet és egészséget romboló import áruk elkerülésére. A cél, hogy a piacon megjelenő vásárlóerő egyenlő arányban növekedjen a helyi termelők és termékeik támogatottságával és megbecsülésével. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • Főzéssel és kóstolással egybekötött családi rendezvények szervezése a termelők bevonásával a piacon
 • Előadások az iskolás korosztálynak, hogy tudatosítsák bennük az egészséges és évszaknak megfelelő helyi termékek fogyasztásának fontosságát a piacon található zöldségek és gyümölcsök segítségével
 • Közös főzések a KSZC Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjainak bevonásával
 • Kóstolók szervezése óvodás korú gyermekeknek, termékek bemutatása, népi társasjátékok (növényekről, állatokról) kipróbálása. A gyermekeken keresztül a szülők hozzáállása is befolyásolható
 • Nyári táborok a piac szervezésében, ahol a gyerekek megismerhetik a piacon árult, helyben termelt élelmiszereket.

Horvátország – Nagyvárosi ellátók

A projektben megszervezésre és elindításra kerül egy multimédiás kiállítás, amelyet a Dubrovnik régió (az egykori Dubrovnik Köztársasság területe) gasztrokulturális örökségének szentelnek. A kiállítás célja, hogy felhívják a nagyközönség figyelmét egy hatalmas kulturális kincsre, amely nem csak alulértékelt, hanem majdnem el is veszett. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • Olyan helyi termelőkkel készített videó interjúk készítése, akik ma is a hagyományos módszerek szerint termelnek
 • Az interjúkban megemlített élelmiszerek és ételek kóstolása
 • Írásos dokumentumok, tudományos és népi anyagok vizsgálata, gasztrokulturális örökség helyi szakértőivel beszélgetések annak érdekében, hogy történelmi képet adjank az évszázadokon átívelő helyzetről
 • helyi szinten a helyi hagyományos élelmiszer termelőket, élelmet támogató és piacra segítő (forgalmazás) lépések infrastruktúrájának megteremtése.

Olaszország – Velencei APPetite: a Lagúna ízei és öröksége

A projekt célja a Lagúna Gasztrokulturális Örökségének felértékelése és megőrzése olyan kiterjedt felfedező útvonalak megteremtésével, amelyek bevonják a lakosságot, diákokat és turistákat, továbbá középpontba helyezi a Velencei termékek és konyha jellegzetességeit. Ezt az alábbi lehetőségeken keresztül valósítják meg:

 • a Sant’Erasmo és Pellestrina szigeteken kettő felfedező útvonal létesítése
 • mindegyik szigeten három jelzőtábla, amelyek bemutatják a felfedező utakat
 • tíz tájékoztató tábla elhelyezése a központi területeken, amelyeken a helyi termékek és gasztronómia leírása szerepel
 • egy mobil applikáció létrehozása a virtuális tematikus útvonalakhoz

* A “SLOW FOOD – Central Europe: Culture, Heritage, Identity and Food” EU projektet az Európai Unió Interreg Central Europe programja támogatja. A Közép-Európa országai közötti együttműködést támogató projekt időtartama 3 év – 2017 június 1-től 2020. május 31-ig. A projekt a helyi köz- és magánszektor bevonását célozta meg Közép-Európa öt városában – Velence, Dubrovnik, Brno, Krakkó és Kecskemét. Az együttműködés célja egy közös módszertan kialakítása és megosztása annak érdekében, hogy az élelmiszer-örökséghez kapcsolódó kulturális erőforrások feltárásra kerüljenek, továbbá, hogy egy olyan modellt hozzon létre, amely képes megvédeni és megerősíteni a hagyományos élelmet és azok elkészítésének folyamatait.

További információ:

Slow Food međunarodni ured za medije

[email protected], +39 0172 419 645

Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak i s.

 • Did you learn something new from this page?
 • yesno