Jako izaslanstvo s Balkana na izložbi hrane Terra Madre Salone del Gusto

Torino, Italija, 22.-26.9

Zatražite svoju novinarsku akreditaciju

Od 22. do 26. rujna 2022. održat će se 14. izdanje izložbe hrane Terra Madre Salone del Gusto u Torinu. Terra Madre, najveće okupljanje mreže Slow Food ima za cilj osmisliti drugačiju budućnost za hranu, budućnost koja se oblikuje svakodnevnim izborima pojedinaca, u zajedničkim naporima zajednica i u politikama javnih i privatnih ustanova. U događaju će sudjelovati preko 3.000 delegata iz 130 država i više od 700 izlagača.

Izaslanstvo mreže Slow Food s Balkana sastoji se od približno 130 ljudi. U Torino će donijeti svoje znanje u svrhu obrazovnih aktivnosti RegenerActions i svoje kuharske sposobnosti za radionice za kušanje. Crna Gora bit će najzastupljenija država iz regije, s 30 izaslanika koji dolaze ove godine u Torino, a zatim Albanija s 21 osobom, Bugarska s 18 osoba i Sjeverna Makedonija s 15. Bit će 12 izaslanika iz Turske, 8 iz Bosne i Hercegovine, 7 iz Rumunjske, 6 iz Hrvatske, 6 iz Grčke, 2 s Kosova i 3 iz Srbije.

Na tržnici Terra Madre nalazit će se nekoliko štandova s proizvođačima iz regije. Mreža Slow Food iz Sjeverne Makedonije bit će prisutna s kuhinjom i predlagat će kušanja i prezentacije zahvaljujući doprinosu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije. Albanska mreža Slow Food ugostit će fotonaponski mlin u suradnji s nevladinim organizacijama VIS i CESVI te uz potporu albanskog ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Bit će prisutna lokalna akcijska skupina Dealurile Tarnavelor LAG sa sjedištem u Saschizu, Rumunjskoj te će promicati proizvođače i obrtnike iz područja Tarnavelor Hills LAG.

Skupina grčkih proizvođača donijet će svoje proizvode na izložbu Terra Madre jedreći s grčkih otoka u Liguriju. Bit će dostupni na posebnom štandu. Bit će prisutni i drugi izlagači iz Albanije i iz mreže Slow Food u Bugarskoj i Crnoj Gori te će predstaviti svoju tradicionalnu prehranu.

U četvrtak, 22. rujna u 15:30 h, Altin Prenga, kuhar iz saveza kuhara u Albaniji predstavit će jelo koje je simbol njegove države kao što je peta, hrskavi zadrima, bijeli kukuruzni somun punjen albanskim proizvodima iz međunarodnog kataloga Ark of Taste tijekom kušanja RegenerActions Peta, Piadina i Crescentina, ulična hrana između Albanije i Emilia Romagne.

Istog dana u 17 h, protagonisti kušanja RigenerAction Lisnato tijesto, sir i još mnogo toga… svi oblici bureka bit će turska i bugarska verzija bureka. U 19:00 h student sveučilišta St. Gallen Alexandros Alexandrou predstavit će tipično grčko predjelo s feta sirom, kaparima, vinom, žitaricama, origanom, medom tijekom radionice Predjelo: Italija se spaja s Grčkom.

U petak 23. u 15:30 h Carlo Nesler, majstor postupaka fermentacije povest će sudionike na putovanje koje vodi kroz Balkan (s bugarskom trahanom od fermentirane mješavine jogurta i žitarica) i Španjolsku tijekom aktivnosti RegenerAction Ne bacaj. Fermentiraj! U 16:30 Igor Stojanović, voditelj zajednice Roma and Sinti Slow Food za budućnost održat će se na sastanku Rom, društvena uključivost kroz tisućljetnu povijest gastronomije putovanja.

Istog dana u 20:30 h albanski kuhar Altin Prenga kuhat će četveroručnu večeru s talijanskim kuharom Danieleom Maurizijem Citeronijem tijekom zakazane večere Jadranski savez: Kontinentalna gastronomija od Albanije do Marche.

U subotu 24. u 15 h turski proizvođač Alen Mevlat sudjelovat će na forumu Maslina: Biljka civilizacije kako bi predstavio mrežu Slow Olive i Presidiju u Italiji, Španjolskoj i Turskoj. U 16 h turski odležani sirevi u ovčjoj koži bit će protagonisti predstavljanja Špilja u središtu svijeta.

U nedjelju 25. u 17:30 h održat će se još jedan događaj posvećen grčkoj kuhinji. Kuhar Nikos Fotiadis pripremit će jelo iz regije Epirus u kuhinji Terra Madre.

U ponedjeljak 26. u 10 h u muzeju Lavazza moći će se istražiti priča o kavi kroz razne načine pripreme i kušanja prema običajima različitih država, od turske kave, do brazilske kave iz filtra i kave Touba iz Senegala, tijekom radionice za kušanje Kava na svim jezicima.

Upoznajte izaslanike

Izvan službenog programa, na izložbi hrane Terra Madre Salone del Gusto bit će prisutni brojni izaslanici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Sjeverne Amerike, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske. Moći će se upoznati razni kuhari, proizvođači iz Presidije, kao što su proizvođači Mishavine iz Albanije, nagrađeni na festivalu sira Cheese 2021. i proizvođači Ark of Taste, prehrambeni aktivisti, novinari, edukatori i akademici iz regije.

Terra Madre Salone del Gusto is organized by Slow Food, Piedmont Region and City of Turin, with the patronage of the Ministry of Agriculture Food and Forestry, the Ministry for Ecological Transition and Anci. The event has been made possible by the support of companies who believe in the values and objectives of the event, including Main Partners: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua and UniCreditFondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria.

Terra Madre Salone del Gusto Press Office

 Slow Food

Alessia Pautasso – [email protected] (+39) 342 8641029

Paola Nano – [email protected] (+39) 329 8321285

 Piedmont Region

Donatella Actis – [email protected] (+39) 335 7586327

 City of Turin

Luisa Cicero –  [email protected] (+39) 346 2356935

 

Slow Food is a worldwide network of local communities founded in 1989 in order to counteract the disappearance of local food traditions and the spread of fast food culture. Since then, Slow Food has grown to become a global movement that involves millions of people in more than 160 countries and works so that we can all have access to good, clean and fair food.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno