Iznova pokrenut Slow Food projekt CINE!

 

Potpora kino dvoranama, obnova društvenih veza, promocija zaštite okoliša i kulture hrane

Nakon višemjesečne stanke zbog pandemije, započele su aktivnosti projekta CINE – filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš koje je Slow Food u 2021. godini iznova pokrenuo skupa sa svojim talijanskim i stranim partnerima – MobilEvent-om iz Francuske i Udrugom Kinookus iz Hrvatske, uz potporu Općine Sutivan.

Ova europska inicijativa nastala je kako bi se osnažilo filmsko iskustvo u lokalnim zajednicama i to promoviranjem filma u mjestima u kojima kino dvorana nema ili im pak prijeti zatvaranje. Projekt naglašava važnost kina kao mjesta kulturnog i društvenog okupljanja, uz širenje ekološke i prehrambene kulture među mlađim naraštajima. Ono što projekt CINE čini inovativnim spajanje je filma i aktivizma, zabave i društvene angažiranosti. Zbog toga Slow Food želi uputiti i mlađe naraštaje u teme vezane za okoliš i hranu, omogućujući im neposredno sudjelovanje u aktivnostima projekta.

Projekt će prema novom kalendaru trajati do travnja 2022. i počet će u Hrvatskoj, gdje se od 30. lipnja do 2. srpnja održava radionica za buduće edukatore pod nazivom Slow Life. Sudionici radionice ovladat će vještinom snimanja kratkog filma uz pomoć mobitela kao i znanjima potrebnim za rad s mladima.

Glavni program počinje 6. srpnja u Sutivanu, na otoku Braču. Sedam događaja u Ljetnom kinu Sutivan i pet u okolnim mjestima lokalnom će stanovništvu pružiti projekcije filmova, kušanja i susrete sa zvijezdama filma: malim tradicijskim proizvođačima koji svojim tehnikama proizvodnje potiču bioraznolikost, očuvanje krajolika, tradicijskih znanja i vještina. Tako će publika imati prilike pogledati film o važnostima pčela za cijeli planet popraćen kušanjem pčelinjih proizvoda i susretom s eko-pčelarom iz Kaštel Kambelovca; dokumentarac o filozofiji biodinamičkog uzgoja bit će popraćen susretom s eko vinarima s Pelješca i kušanjem njihovih vina i varenika; ili pak film o posljedicama prisustva mikro-plastike u morskim ekosustavima nakon čega će uslijediti razgovor s biologinjom mora s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Događaji će biti dio Stivanskog ljeta koje se godinama održava u Kavanjinovim dvorima. Općinska uprava Sutivan, koja sufinancira projekt CINE, namjerava u potpunosti obnoviti ovaj vrijedan kompleks spomeničke baštine.

Povratak zajednicama bit će tema talijanske radionice koja će se od 6. do 8. srpnja održati u gradiću Bra, na sjeveru Italije. Glavni program odvijat će se od 17. do 20. rujna za vrijeme Slow Food manifestacije Cheese, posvećene proizvodima od sirova mlijeka, a nastavit će se od 1. do 6. kolovoza, tijekom festivala Cinemambiente u Torinu, uz uvodni program od 4. do 8. kolovoza, kad se održava dislocirana sekcija festivala u prekrasnom ambijentu Val Chiuselle, u pijemontskim Alpama.

 

Zašto film?

Slow Food duboko vjeruje u sposobnost filma da stvori snažne veze među gledateljima. Čak i u epohi indivudalne konzumacije kulturnih proizvoda, kada sjedimo u našim dnevnim boravcima s prijamnicima povezanim na beskrajan univerzum on line sadržaja, kino nastavlja igrati važnu ulogu kulturnog okupljališta, posebice u manjim sredinama. Ta je svijest dovela do pokretanja CINE projekta koji je usredotočen na potporu funkciji kino dvorana kao kulturnih okupljališta u kojima se o zajedničkim vrijednostima i temama (zaštite okoliša, gastronomske baštine) može raspravljati kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini i to s ljudima koji rade u prehrambenoj industriji. Kako bi to postigao Slow Food će testirati novu vrstu filmskog iskustva. Program projekcija bit će definiran u suradnji s Cineambiente i lokalnim kino dvoranama, uz odabir prvenstveno europskih filmova. Ali projekt se ne odnosi samo na prikazivanje igranih filmova i dokumentaraca: bit će organizirano niz popratnih događaja, poput kušanja i debata u koje će biti uključeni lokalni ljudi koji rade na promociji okolišne i gastronomske održivosti.

Jedan od projektnih partnera je i MobilEvent, francuski filmski festival osnovan 2005. godine na kojem se natječu jednominutni filmovi mladih redatelja snimljeni mobilnim telefonom. Stručnjaci MobilEventa obučit će deset budućih edukatora s ciljem da oni svoje znanje prenesu mladim ljudima zainteresiranim da ovladaju tehnikom snimanja kratkih filmova uz pomoć mobitela.

Projekt CINE – filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš financira Europsa Unija, a koordinira Slow Food (Italija), u suradnji s partnerima: udrugom Cinemabiente (Italija), kinom Boaro i kinom Vittorija (Italija), Općinom Cherasco (Italija), Mobile Film Festivalom (Francuska) te udrugom Kinookus (Hrvatska) uz potporu Općine Sutivan.

 

 

 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno