Izaslanstvo Kinookusa na Prijemu Kod Predsjednika Josipovića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je, u povodu održavanja Terra Madre Balkan susreta malih tradicijskih poljoprivrednika u Dubrovniku,  izaslanstvo dubrovačke udruge Kinookus

Izaslanstvo Udruge u sastavu Ana Nakić, Doris Mudrovčić, Ivana Hladilo, Marijan Kocković i Ivo Kara-Pešić u ugodnom je razgovoru predsjedniku Josipoviću predstavilo glavne projekte Kinookusa, s posebnim naglaskom na Terra Madre Balkan susrete čiji će domaćin od 19. do 22. lipnja biti Dubrovnik.

Voditelj projekta Ivo Kara-Pešić predsjedniku je predočio stratešku važnost Terra Madre Balkan susreta za hrvatsku poljoprivredu, teme konferencija i dosadašnje rezultate europskoga projekta ESSEDRA u okviru kojega se susreti održavaju.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se ovako važan događaj organizira u Hrvatskoj upravo u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ujedno je organizatorima poželio uspjeh u ovom, kao  i  u svim budućim projektima.

Terra Madre Balkan susreti ugostit će 300 Slow Food delegata i tradicijskih poljoprivrednika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske. Oni će raspravljati o zajedničkoj poljoprivrednoj politici i instrumentima pomoći malim tradicijskim proizvođačima, održivom ribolovu, ulozi mladih i civilnog društva u reformi prehrambenog sustava, programima prehrambene edukacije u školama, oznakama zemljopisnog podrijetla i plasmanu tradicijskih proizvoda kroz oblike održivog turizma. U parku Gradac bit će organizirana Tržnica Zemlje na kojoj će se posjetitelji moći upoznati s tradicijskim proizvodima iz 10 zemalja regije.

Događaj se organizira uz potporu Slow Fooda, FAO-a i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, DURA razvojne agencije Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Sveučilišta u Dubrovniku. 

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno