Hrana je kultura na Cheesu: i pobjednik je…

Proglašeni su pobjednici natjecanja chefova, a na međunarodnom su događaju predviđene i brojne inicijative

Slow Food s radošću objavljuje da je pobjednik natjecanja Hrana je kultura Lena Flaten iz restorana Flammans Skafferi u Storlienu u Švedskoj, s njezinim Taco Jämtlandom, čiji sastojci su grah, gljive i kozji sir s umakom od ribiza. Njezina su jela tako jedinstvena i autentična upravo zahvaljujući bliskoj suradnju s lokalnim proizvođačima. Drugo je mjesto osvojio Gianmarco Annulli iz restorana Il Grillo è Buoncantore u Chiusiju, u Toskani, s njegovim semifredom od kaše od canestrino rajčice, sirovih kozica mariniranih u verbena limunu, s maslinovim uljem Chiusi Minuta i kremom od velikog češnjaka. Njegov restoran član je Slow Food Saveza Chefova, i prednost daje lokalnim proizvođačima, a veliku pažnju posvećuje sezonalnosti. Otuda je njegova tradicijska kuhinja interpretirana s puno mašte. Treće mjesto osvojio je Alessandro Giuliani iz restorana Il Pino Grande u Apuliji. Alessandro, također član Slow Food Saveza chefova, promovirao je svoju rodnu regiju s jelom od kozletine s Gargana, sa suhim smokvama punjenim bademima i lampascionima, bobicama vilinog luka (kitnjasta presličica) začinjenim medom i grožđem.

Chef Lena Flaten imat će priliku pohađati masterclass u Krakowu, koji je dio programa događaja u slavu grada, Europske prijestolnice gastronomske kulture za 2019. Za tu će priliku ona pripremiti večeru u suradnji s jednim poljskim chefom. Tri pobjednička recepta bit će uključena u izložbu koja nastavlja svoj put po Europi.

Natjecanje švedskih i talijanskih chefova bilo je najavljeno na lansiranju simbola projekta u Stockholmu, međunarodne izložbe posvećene Arki okusa i zaštiti bioraznolikosti, koja će putovati po muzejima diljem Europe. Od natjecatelja je zatraženo da doprinesu zaštiti i promociji gastronomije i kulture smišljanjem recepata nadahnutih Europskom godinom kulturne baštine i Slow Foodovim radom na zaštiti bioraznolikosti. Chefovi koji su sudjelovali u natjecanju smišljali su recepte koristeći tradicijske sastojke, dajući prednost proizvodima Arke okusa, Slow Food prezidija i migranata, kako bi ispričali i promovirali priče lokalnih proizvođača.

Brojne će inicijative biti organizirane na međunarodnom događaju posvećenom mlijeku i siru, koji će se održavati u mjestu Bra do 23. rujna, kao dio projekta Hrana je kultura. Ovaj projekt Slow Food promovira u partnerstvu s drugim europskim organizacijama.

Govoriti o hrani znači i pripovijedati priče tisuće veza koje ona stvara: veza s udaljenim zemljama, s novim domovima i ljudima koje usput susrećemo. Postoji li bolji način da saznamo više o njima nego se obratiti istinskim Živućim Knjigama kakve su žene i muškarci voljni pričati o sebi? Sjedeći s njima svakoga dana u Ulici Audisio 5, u dvorištu izdavačke kuće Slow Fooda, posjetitelji Cheesea i migranti iz Sirije, Somalije, Perua, Srbije i s Haitija imat će priliku bez zapreka pričati i razgovarati o svojim kulinarskim tradicijima i životnim iskustvima. Baveći se temama migracije, identiteta i interkulturalizma, ovaj jedinstveni susret pomoći će boljem razumjevanju raznolikosti i društvene kohezije.

Recepte je ocjenjivao žiri koji su činili Rossana Bettinelli iz organizacije Europa Nostra, švedski istraživač i stručnjak za hranu Martin Ragnar te dva Slow Food stručnjaka odgovorna za projekte Arka okusa i Slow Food savez chefova.

Na Cheeseu će također službeno biti inauguriran i program Arka okusa kreće u školu, niz aktivnosti kojima će, počevši od listopada, djeca biti podučavana otkrivati svoja lokalna područja u 30 osnovnih škola u Italiji, 10 u Hrvatskoj i 10 u Srbiji. Odabrane škole dobit će obrazovni komplet koji sadrži priču za čitanje u razredu i nekoliko zabavnih edukativnih alata: osjetilnu kutiju za pogađanje vrste prehrambenog proizvoda opipom, igru za shvatiti koliko kilometara i kojim sve prijevozim sredstvima proizvodi putuju kako bi došli do naših trpeza, igru memorije s prehrambenim herojima (proizvođačima, kuharima i zanatlijama) te osjetilnu tablicu za razlikovanje svih okusnih nijansi jabuke. Razredi će također odlučiti koji proizvod nominirati za Arku okusa kako bi ga spasili od nestajanja, kao i recept koji izvlači najbolje iz tog proizvoda. Najbolji recepti bit će proglašeni u prosincu i postat će dijelom putujuće izložbe.

Cilj projekta “Hrana je kultura” podizanje je svijesti građana Europe o važnosti baštine hrane kao načina izražavanja pripadnosti Europi te bolje razumijevanje bogatstva i jedinstvenosti europske kulturne raznolikost. Od iznimne je važnosti za sve nas posvetiti više pažnje zaštiti i promociji našeg nasljeđa hrane. Slow Food na tome radi već godinama, katalogizirajući u svojoj Arki okusa proizvode kojima diljem svijeta prijeti nestanak.

Projekt Hrana je kultura, koji se financira kroz program Kreativna Europa, uz doprinos Fondacije Cassa di Risparmio iz Cunea, Slow Food realizira u suradnji s Kinookusom, Transpond AB-om, Novom Iskrom i Europa Nostra. Slow Food želi posebno zahvaliti Inalpi diaries na potpori u aktivnostima migranata na manifestaciji Cheese 2019.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno