Hrana je kultura: multimedijalno umjetničko djelo prenosit će priče i tradicije koje su temelj europskog nasljeđa hrane

Ovaj umjetnički rad obići će kulturne prostore europskih zemalja slaveći Europsku godinu kulturne baštine 2018.

U okviru projekta Hrana je kultura, Slow Food – zajedno s Udrugom Kinookus (Hrvatska), Nova Iskra Creative Hubom (Srbija), Transpond AB-om (Švedska), i Europa Nostra (vodeća europska mreža baštine) – osmislio je multimedijalni umjetnički rad posvećen europskoj kulturi hrane. Ova će izložba putovati na mjesta kulturnih događanja diljem Europe kako bi prenosila priče i tradicije koje čine naše nasljeđe hrane. Projekt će službeno započeti za trajanja Terra Madre Salone del Gusto u Torinu, u Italiji.  U PAV – Eksperimentalnom centru suvremene umjetnosti  (Torino – Via Giordano Bruno, 31) 23. rujna u 18:30 sati javnosti će biti predstavljen video spot u produkciji Udruge Kinookus kojim se promovira europska godina kulturne baštine i kojim će biti odaslana poruka vezana za nasljeđe hrane.

Projekt Hrana je kultura za cilj ima osvijestiti građane Europe o tome da je nasljeđe hrane način na koji izražavamo svoju pripadnost Europi i na koji bolje razumijemo bogatstvo i jedinstvenost njezine kulturne raznolikosti. Potrebno je posvetiti pažnju očuvanju i vrednovanju našeg zajedničkog nasljeđa hrane, što Slow Food već godinama provodi, prikupljajući, unutar globalnog kataloga  Arke okusa, lokalno nasljeđe hrane Europe i cijelog svijeta kojem prijeti nestanak i koje će poslužiti kao inspiracija u dopunjavanju bogatog sadržaja umjetničkog rada.

Glavne aktivnosti projekta uključuju multimedijalni umjetnički rad, poziv na akciju usmjeren na kuhare i učenike, stvaranje ljudske knjižnice s pričama migranata i poziv europskim i nacionalnim institucijama kako bi se naglasila važnost postavljanja zaštite europskog gastronomskog kulturnog nasljeđa u vrh njihovih političkih programa.

MULTIMEDIJALNI UMJETNIČKI RAD

Multimedijalni umjetnički rad, koji objedinjuje doprinos različitih umjetnika, započet će svoje putovanje u prvim mjesecima 2019. godine te će biti izložen na mjestima kulturnih događanja u Švedskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji. Ovaj će umjetnički rad biti predstavljen u Bruxellesu s ciljem podizanja svijesti kreatora politika EU-a o važnosti i vrijednosti gastronomskog nasljeđa. U lipnju 2020. godine završna verzija ovog umjetničkog rada, skupa sa najboljim rezultatima projektnih aktivnosti, bit će predstavljen na festivalu Migranti Film Festival u Pollenzu.

Nematerijalno kulturno nasljeđe hrane u Europi ogroman je ali podcijenjen resurs; uglavnom se koristi za promicanje turizma, ali se gotovo nikada ne uzima u obzir kao resurs kojim se može osnažiti društvena integracija i osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. Nasljeđe koje predstavlja gastronomija sada je u potpunosti prepoznato od strane UNESCO-a kao dio kulturnog identiteta, ali je ipak u opasnosti: industrijska poljoprivreda i standardizacija okusa predstavljaju prijetnju za hranu i tradicije. Svjesnost o podrijetlu i povijesti tradicijske hrane, tradicijskim tehnikama prerade i uzgoja, o vjerskim obredima i svetkovinama ključna je za priču o našim zajedničkim europskim korijenima kao i o utjecajima stoljetnih migracija.

Hrana je kultura projekt je sufinanciran iz programa Europske unije Kreativna Europa uz doprinos zaklade Fondazione Cassa di Risparmio di Cuneo.

További információ:

Slow Food International Sajtóiroda

[email protected], +39 0172 419 645

Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak i s.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno