Het unieke internationale Slow Food netwerk van kaasmakers dat bijeenkomt tijdens Cheese 2017

Cheese 2017 verhaalt van het rijkdom van het internationale netwerk Slow Food van kaasmakers, herders, kaasboeren en affineurs. Het programma presenteert eenuitgebreid aanbod aan evenementendie plaats zullen vinden in Bra enPollenzo van 15 t/m 18 september 2017. Hieronder volgt een slechts kleine selectie van de meest originele gelegenheden.

  • Slowakije: Kaas en Bier, Weilanden en Bloemen zal enkele van de kazen van de Slowaakse Ark van de Smaak presenteren: Zázrivský Korbácik, een gestoomde kaas van koemelk met een ongebruikelijke, gevlochten en zweepachtige vorm; Ovčia Bryndza Liptovská, een schapenkaas die sinds ten minste de 18e eeuw geproduceerd wordt; en Parenica, die gemaakt wordt met de rauwe melk van plaatselijke schapenrassen.
  • Verschillende Visies op Camembert: Hervè Mons, een van de gerenommeerdste Franse affineurs, presenteert de beste Camemberts van Normandië (Frankrijk), die geproduceerd worden met verschillende methoden (gepasteuriseerd, gethermiseerd, rauwe melk, fermier) en zal de verschillen tussen de diverse soorten van één van ‘s werelds beroemdste kazen toelichten.
  • Schimmelrijping is één van de meest gecompliceerde zuiveltechnieken, speciaal voor wie kaas van rauwe melk zonder enzymen produceert. Een speciale workshop zal zich verdiepen in de wereld van eetbare schimmels met de presentatie van de Tiroolse Grijze Kaas (Graukäse) en de Castelmagno di Alpeggio (Slow Food Presidium uit Italië), de kaas Cabrales uit Asturië (Spanje) en de kaas Tcherni Vit van het Slow Food Presidium uit Bulgarije. 
  • Het ras van het dier, de voedingsomstandigheden, de hoogte en hetland resulteren in verschillende eindproducten, ook bij gelijke productieprocessen. Hard Magic: de Grote Kazen van Europa onderzoekt het belang van het terroir voor de kaasproductie, met enkele proeverijen van Parmiggiano Reggiano (Italië), Gouda (Nederland), Etivaz en Gruyere (Zwitserland), Comtè en Beaufort (Frankrijk). 
  • Verder wordt er een workshop gewijd aan de kazen van gerekte wrongel—niet alleen rond maar ook vierkant, peer- en bolvormig. Er zal een selectie zijn van producten van de Italiaanse Slow Food Presidia die in het leven gehouden worden door de bekwame handen van kaasmakers: van de traditionele Caciocavallo Podolico (Basilicata) en de Pallone di Gravina (Puglia) naar de vierkante Ragusano, gemaakt met de melk van het runderras Modicana (Sicilië) en de Vastedda della Valle del Belìce (Sicilië), de enige Italiaanse kneedkaas die geheel gemaakt wordt van schapenmelk. 
  • Een ander evenement duikt in de wereld van kazen met een gewassen korst waarvan het oppervlak wordt afgesponsd en gespoeld met pekel voor de verwijdering van ongewenste schimmels en voor het bevorderen van de groei van bacteriën die een kenmerkend fruitig en gistachtig aroma verlenen. 
  • Negen workshops introduceren de wereld van natuurlijk voedsel en fermentatie: natuurlijke wijnen, het met wilde gisten gefermenteerdeLambiekbier, zonder nitrieten en nitraten geproduceerde vleeswaren en het zuurdesembrood. Een van deze workshops gaat in op de in amphora’s gerijpte wijnen, te beginnen met Georgië, de bakermat van wijn en amfora’s, met een Chardakhi 2015 (Slow Food Presidium) tot het ontdekken van enkele van de Italiaanse Triple-A wijnen en producenten. 
  • Van Caribische landen tot Bergweiden onderzoekt de ongebruikelijke combinatie van natuurlijke bergkaas en rhums agricoles uit Haïti en Martinique. De sinds 70 jaar door Velier geselecteerde Pure Single Rhum Agricoles van de beste Caribische distilleerderijen wordt geserveerd met een speciale, geselecteerde, natuurlijke kaas.  

De website Cheese 2017 is online: http://cheese.slowfood.it/en/, waar de persaccreditatie kan worden aangevraagd. 

Cheese 2017 werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van bedrijven die geloven in de toekomst van een kwaliteitsvolle zuivelsector, waaronder de volgende officiële partners: Cassa di Risparmio di Bra, Egea, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino, Quality Beer Academy, Velier. Official Sparkling Wine: Consorzio Alta Langa. 

Cheese, het tweejaarlijkse internationale evenement dat wordt georganiseerd door de gemeente Bra (Italië) en Slow Food, vindt plaats in Bra van vrijdag 15 t.e.m. maandag 18 september 2017. Dit vierdaagse kaasfestival staat volledig in het teken van melk, in al zijn vormen, kleuren en geuren. Het evenement heeft geleid tot een internationaal netwerk van kaasmakers en zuivelproducenten, en is dit jaar aan zijn elfde editie toe.  

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: 

Persbureau Slow Food International

[email protected], +39 0172 419 645 – Twitter: @SlowFoodPress 

De stad Bra

Elena Martini en Erica Asselle, +39 0172 438278, [email protected] 

Slow Food  is een wereldwijde basisorganisatie die een wereld beoogt waarin alle personen toegang hebben tot en kunnen genieten van voedsel dat goed voor hun is, goed voor de degenen die het verbouwen en goed voor de planeet. Bij Slow Food zijn meer dan één miljoen activisten, chef-koks, deskundigen, boeren, vissers en academici betrokken, in meer dan 160 landen. Onder hen, een netwerk van ongeveer 100.000 leden van Slow Food die verbonden zijn aan 1.500 plaatselijke afdelingen en met hun lidmaatschap een bijdrage leveren, ook door middel van de door hun georganiseerde evenementen en campagnes. Als onderdeel van het netwerk, wordt door meer dan 2.400 voedselgemeenschappen Terra Madre wereldwijd een kleinschalige en duurzame productie van kwaliteitsvoedsel toegepast.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno