Het bruist in Brussel voor de presentatie van het nieuwe Slow Food Presidium van de Traditionele Lambiek

De Slow Food Stichting voor Biodiversiteit stelt het Presidium van de Traditionele Lambiek voor tijdens de derde editie van het evenement ‘Vini, Birre, Ribelli’, dat plaats zal vinden in Brussel op 26 en 27 november 2016.

Tijdens de officiële voorstelling van het nieuwe Slow Food Presidium (op zaterdag 26 november van 16u45 tot 17u45) zullen de volgende sprekers aanwezig zijn:

  • Piero Sardo, President van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit en medeoprichter van Slow Food
  • Lorenzo Kuaska Dabove, Bier Ambassadeur voor Vini, Birre, Ribelli 2016, Italiaans expert van Belgische bieren
  • Jean Van Roy van Brasserie Cantillon en Armand Debelder en Michaël Blancquart van Brouwerij Drie Fonteinen en Pierre Tilquin van Gueuzerie Tilquin
  • Marta Messa, Directrice van het Slow Food kantoor in Brussel, het Slow Food Brussels Metropolitan Convivium en coördinator van de Belgische Slow Food Chef’s Alliance
  • Patrick Böttcher, organisator van Vini, Birre, Ribelli, het Slow Food Brussels Metropolitan Convivium en coördinator van de Belgische Slow Food Chef’s Alliance

Traditionele Lambiek is een zeldzaam en quasi legendarisch bier voor vele kenners. Lambiek is oorspronkelijk afkomstig uit het Pajottenland, en de eerste sporen van het recept dateren uit 1516. Sindsdien is het recept vrijwel onveranderd gebleven, enkel evoluerend in de tijd met betrekking tot de ingrediënten en de mechanisatie. Vandaag de dag zijn de productiehoeveelheden van traditionele Lambiek heel beperkt, en de traditionele productiemethode wordt ook steeds minder toegepast ten opzichte van enkele jaren geleden.

Het Slow Food Presidium van de Traditionele Lambiek brengt een groep producenten (Jean Van Roy van Brasserie Cantillon en Armand Debelder en Michaël Blancquart van Brouwerij Drie Fonteinen) en geuzestekers (Pierre Tilquin van Gueuzerie Tilquin) samen die zich ertoe verbinden om de specifieke regels voor de productie van traditionele Lambiek te volgen.

Het productieproces van traditionele Lambiek volgt een aantal specifieke regels. De grondstoffen zijn tarwe (ongeveer 35%), gemoute gerst (ongeveer 65%) en overjarige hop (ten minste twee jaar oud). Na het malen van het graan en het mengen met warm water, wordt de hop toegevoegd aan het wort (de vloeistof die de vergistbare suikers bevat). Het wort moet minstens drie uur koken, waarna het afkoelt gedurende een nacht in een grote, open bronzen koelbak. Daarbij komt het wort in direct contact met de lucht, wat ervoor zorgt dat het geënt wordt met wilde gisten en bacteriën. Het wort wordt dan overgepompt naar eiken- of kastanjehouten wijnvaten, waar het verder gist tot maximaal drie jaar. De Lambiek die men verkrijgt na één jaar gisting wordt “jonge” Lambiek genoemd. Na twee of drie jaar wordt de Lambiek “oud”; de Lambiek is dan droger en meer complex. Het eindproduct is een niet-bruisend bier, aangezien het koolzuur ontsnapt uit de houten wijnvaten tijdens de gisting en het dus niet opgenomen wordt in het bier. Bij de bereiding van traditionele Lambiek is pasteurisatie, het gebruik van chemische stoffen en de toevoeging van suikers, kunstmatige smaak- of kleurstoffen niet toegestaan.

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:

Persbureau van Slow Food International: Paola Nano, [email protected]

Twitter: @SlowFoodPress

Coördinator van Slow Food in Brussel: Marta Messa, [email protected]

Contactpersoon voor het Presidium Slow Food van de Traditionele Lambiek: Patrick Böttcher, [email protected]

Slow Food is een wereldwijde organisatie die streeft naar een wereld waarin iedereen toegang heeft en kan genieten van voeding die zowel goed is voor de consumenten, goed voor de producenten en goed voor onze planeet. Slow Food brengt meer dan een miljoen liefhebbers, chefs, experten, jongeren, producenten, vissers en academici samen uit 160 landen. Een deel van hen vormt een netwerk van zo’n 100 000 Slow Food leden die gelinkt zijn aan 1500 lokale afdelingen; zij dragen bij aan de financiering van de organisatie via hun lidmaatschap en ze nemen deel aan talloze lokale evenementen. Naast de leden zijn er ook de 2400 Terra Madre voedingsgemeenschappen die op kleinschalige en duurzame wijze voeding produceren.

  • Did you learn something new from this page?
  • yesno